Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: 100 dager til himmelfenomen av verdenshistorisk kaliber

100 dager til himmelfenomen av verdenshistorisk kaliber


Den 6. juni opplever vi at planeten Venus passerer over solskiven. Det blir 7. gang noe slikt er sett og det er siste anledning for oss – den neste sjansen kommer først om 105,5 år! Natt til mandag 27.02 passerer nedtellingsuret 100 dager til et av de viktigste og sjeldneste himmelfenomenene på Jorden i det 21. århundret! Norge er best plassert i Europa for å oppleve begivenheten.

 

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni. 
Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Den 6. juni ligger Solen, Venus og Jorden på rekke i verdensrommet. I løpet av knappe 7 timer passerer Venus over solskiven. Med solformørkelsesbriller kan planeten sees som en liten, kullsort flekk. Ingen planeter kan komme nærmere oss enn Venus er under passasjen – 43,2 millioner kilometer.

Sett fra to ulike steder på kloden, vil Venus følge litt forskjellige baner over solskiven. Dette gir en enestående mulighet for å måle avstanden til Solen.
Illustrasjon: astronomi.no

Dette blir den siste muligheten for med egne øyne å se et fenomen som gjorde astronomi til en vitenskap, satte Norge på verdenskartet og startet noen av de første internasjonale forskningssamarbeidene. Årets Venus-passasje demonstrerer hvordan vi kan lete etter livsformer på planeter rundt fjerne stjerner. Når litt av sollyset passerer gjennom Venus-atmosfæren, får det «finger-avtrykk» av stoffene i atmosfæren. På samme måte kan vi undersøke sammensetningen til fjerne planeters atmosfære. Skulle vi finne spor av større mengder fritt oksygen betyr det at former for liv finnes der.

6. juni opplever vi et fenomen som har vært svært viktig i vår fortid, vil bli snakket om i generasjoner og demonstrerer fremtidens leting etter livsformer.

Norge best i Europa

Venus-passasjen starter kl. 00.04 og varer til 06.54. Det betyr at Norge, takket være lange sommerdager, ligger svært gunstig til. Fra Sør-Norge sees den siste halvdelen av passasjen, fra Nord-Norge sees passasjen i sin helhet.

Denne plaketten henger på rådhuset i Vardø. 
Foto: Elisabeth Eikeland

Derfor strømmer folk til fra hele verden for å oppleve begivenheten. Det blir flere internasjonale forskerkonferanser i Norge under passasjen, en rekke arrangementer for publikum og dessuten webcast på astroevents.no.

Frem mot og under begivenheten vil skoleklasser fra hele verden inviteres til å delta i kosmiske oppgaver: Måling av Jordens omkrets og måling av avstanden til Solen, på samme måte som forskerne klarte i 1769.

Under Venus-passasjen i 2004 kunne atmosfæren til Venus observeres som en lysende ring.
Foto: Swedish Solar Telescope/Institute for Solar Physics

MER INFORMASJON

Norsk hovedside om Venus-passasjen

NASAs hovedside

Korte fakta om Venus

Fasene til Venus

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no