Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


1284 nye planeter bekreftet rundt fremmede stjerner!


20.07.16: Ved hjelp av data fra NASAs rombaserte Kepler-observatorium har forskerne nylig bekreftet hele 1284 nye planeter – det største planetfunnet noensinne! Dermed kjenner vi over 3400 planeter rundt andre stjerner enn Solen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av et utvalg av de nyoppdagede planetene.
Illustrasjon: NASA/W. Stenzel


Kepler-observatoriet ble sendt ut i rommet i mars 2009 for å lete etter planeter rundt andre stjerner ved hjelp av den såkalte passasjemetoden. Observatoriet har vært spesielt på jakt etter jordlignende planeter i eller nær beboelig sone rundt forholdsvis sollignende stjerner.

NASAs Keplerteleskop observerer fremmede planeter ved hjelp av passasjemetoden.
Illustrasjon: NASA


Kunngjøringen av de nye planetene mer enn dobler antall planeter som er bekreftet i listen over kandidater funnet med Kepler. Forskerne har gjort så mange interessante funn at de mener de snart vil finne en planet svært lik vår egen klode. Sak om mest jordlignende planet.

Av kjente planeter var Gliese-776c lenge den planeten som var mest lik Jorden. Planeten befinner seg 22,1 lysår unna og går i bane rundt en rød dverg.
Illustrasjon: NASA Ames/JPL-Caltech

Kepler-186f – den første jordlignende planet funnet i beboelig sone rundt en annen stjerne.
Illustrasjon: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech


Analyser av katalogen over exoplanet-kandidater pr. juli 2015 gjorde at 4302 mulige planeter ble identifisert. I 1284 av disse tilfellene er sannsynligheten mer enn 99 % for at det virkelig er snakk om en planet - minimumskravet for at kandidaten skal regnes som planet. For ytterligere 1327 kandidater er det også mest sannsynlig snakk om planeter, men sannsynligheten er under 99 %, og det trengs flere observasjoner for å bevise at de virkelig er planeter. De siste 707 tilfellene er mest trolig andre astrofysiske fenomener. Analysen har i tillegg bekreftet 984 planetkandidater som tidligere var verifisert med andre metoder.

Før Kepler ble sendt ut i rommet visste ingen om exoplaneter er sjeldne eller vanlige i Melkeveien, men de siste årene har det blitt bevist at det er flere planeter enn stjerner! Så mange som 50 milliarder jordlignende planeter kan befinne seg i beboelig sone og potensielt være hjemsted for livsformer.

Kepler benytter passasjemetoden for å se etter planeter som tilfeldig passerer foran moderstjernen sin i noen timer, på samme måte som Merkur passerte over solskiven 9. mai i år. På denne måten har forskerne oppdaget og bekreftet en og en planet av gangen.

Oppdagelsen av de 1284 planetene baserte seg imidlertid for første gang på en statistisk metode som kan anvendes på mange planetkandidater samtidig, og hver planetkandidat i Kepler-listene fikk en beregnet sannsynlighet for å være en ekte planet.

Analysene av listen over ny-bekreftede planeter tyder på at nesten 500 kan være jordlignende steinplaneter. Av disse går ni i bane i den beboelige sonen rundt sin moderstjerne hvor temperaturen kan ligge mellom 0 og 100 grader slik at vann kan opptre i flytende form. Dette betyr at PHL-katalogen over potensielt beboelige planeter nå inneholder 42 exoplaneter.

Oppdagelsen gir fantastisk ny innsikt i hvor hyppig ulike exoplanet-typer forekommer og dermed hvor vanlige beboelige steinplaneter er. Nærmere 5000 planetkandidater er funnet hittil, og av disse har mer enn 3200 blitt bekreftet, hvorav 2325 er oppdaget med Kepler-observatoriet som overvåket 150 000 stjerner i fire år.

I 2018 skal NASA sende etterfølgeren, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) ut i rommet for å benytte den samme metoden til å overvåke mer enn 200 000 lyssterke stjerner relativt nær oss på jakt etter jordlignende planeter og superjorder. Inkludert i dette tallet er også de nærmeste 1000 røde dvergene. TESS vil dekke 400 ganger mer av himmelen enn Kepler, og det forventes at TESS vil oppdage mer enn 3000 exoplanet-kandidater ved hjelp av passasjemetoden, inkludert planeter som er på størrelse med Jorden eller større. Av disse antas at rundt 20 vil være superjorder i beboelig sone.

Kunstnerisk fremstilling av Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).
Illustrasjon: NASA

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra NASA

Artikler om exoplaneter

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no