Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


1 til 7000 sjanse for at en asteroide treffer Jorden i september


19.06.19: Asteroiden 2006 QV89 står nå på ESAs liste over objekter som kan komme på kollisjonskurs med Jorden. Det rundt 40 meter store objektet er omtrent på størrelse med det som forårsaket det rundt kilometerstore Barringer-krateret i Arizona. Sjansene for at den treffer er liten, men NASA og ESA gjennomførte en live-tweet i mai om hvordan regjeringer og forskere bør handle dersom en asteroide faktisk skulle treffe vår klode.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av asteroide som passerer nær Jorden.
Illustrasjon: NASA/JPL


Nærjordsasteroiden ble oppdaget av Catalina Sky Survey Observatory nord for Tuscon, Arizona 29. august 2006 da den befant seg 4 500 000 km fra Jorden og er ca. 40 meter stor. Til sammenligning var asteroiden som tok livet at dinosaurene for rundt 66 millioner år siden ca. 10 km i diameter.

Det berømte Barringer-krateret oppstod da en 30 meter stor metallklump dundret ned i Arizona-ørkenen for 50 000 år siden. Dette krateret er 1,25 kilometer bredt – dersom den rundt 40-meter store asteroiden 2006 QV89 hadde truffet Jorden, ville resultatet blitt et noe større krater. 
Foto: David Roddy, United States Geological Survey


Siste gang 2006 QV89 ble observert optisk var 8. september samme år (med radar 6. september). Etter denne datoen har det ikke vært mulig å observere asteroidens bevegelse i mer enn 10 dager slik at det dermed var vanskelig å bestemme objektets bane nøyaktig. Det er derfor usikkert hvilken avstand objektet vil ha under nærpasseringen i september.

I de tilfeller hvor man bare har kunnet observere asteroiden i en kort periode har det i enkelte tilfeller vært vanskelig å bestemme hvorvidt et objekt faktisk befinner seg i bane rundt Jorden eller er et objekt i asteroidebeltet. Asteroider som tidligere har vært kategorisert som «tapt» ble gjenoppdaget i 80 og 90-årene, men flere mindre asteroider er fortsatt ikke funnet.

Asteroiden vil være nærmest Jorden 9. september og vil da mest sannsynlig befinne seg i en avstand av rundt 6 000 000 km. Objektets bane avviker kun 0,07 grader fra baneplanet og har en Earth-MOID på bare 10 200 km. MOID er definert som avstanden mellom det nærmeste punktet til banene til to objekter (i dette tilfellet 2006 QV89 og Jorden). Et objekt klassifiseres som et potensielt farlig objekt – dvs. utgjør en mulig risiko mot vår klode dersom objektets Earth MOID er mindre enn 0.05 AU – dvs. 7 500 000 km.

18. april i år registrerte Catalina Sky Survey også den 15 meter store asteroiden 2019 GC6 som passerte omtrent halvveis mellom Jorden og Månen. På det nærmeste befant objektet seg 211 000 kilometer fra Jorden, det nærmeste man kjenner til for noe objekt hittil i 2019.

19. oktober i fjor passerte en 3–5 meter stor asteroide innenfor banen for geostasjonære satellitter som går i bane rundt Jorden. Nærjordsasteroiden, som også ble oppdaget av Catalina Sky Survey, ble oppdaget bare 10 timer før den befant seg nærmest Jorden i sin bane – kun 7 300 til 15 350 kilometer unna. Til tross for den ekstremt nære passeringen representerte den ingen fare for Jorden. Men det viser likevel at det er all grunn til å kartlegge nærjordsasteroider; også i 2008 oppdaget det samme observatoriet en 4 meter stor asteroide bare 19 timer før den eksploderte 37 kilometer over bakken i nord-Sudan. Dette var førte gang et asteroidenedslag ble varslet før objektet kom inn i atmosfæren som en meteor.

Den hvite pilen viser hvor nær asteroiden 2019 GC6 befant seg Jorden 18. april i år.
Illustrasjon: NASA/JPL


Vi vet hvor Jorden vil befinne seg i sin bane 9. september, men ikke nøyaktig hvor i sin bane asteroiden vil befinne seg. Asteroiden vil befinne seg i opposisjon (dvs. på motsatt siden av Jorden i forhold til Solen) rundt slutten av juli og vil da ha en tilsynelatende lysstyrke på 22, noe som vil gjøre det mulig å beregne en mer nøyaktig bane.


Flere organisasjoner følger nå asteroidens bane

Både NASA, ESA og andre organisasjoner følger nå asteroidens bane og 2006 QV89 vil som nevnt trolig komme så nær som 6–6,7 millioner kilometer. Til sammenligning er Månen 384 000 kilometer unna. ESA har asteroiden som nr. 4 på sin «risk list». Selv om den ikke er så stor, ville den likevel kunne gjort stor skade.

2006 QV89 avlegger Jorden hyppige besøk – den vil dukke opp igjen også i 2032, 2045 og 2065.

Klikk her for å se asteroidens bane


Hva skjer dersom en asteroide skulle treffe Jorden?

NASA og ESA gjennomførte en live-tweet i mai om hvordan regjeringer og forskere bør handle dersom en asteroide faktisk skulle treffe vår klode.

Det finnes ulike metoder for å holde asteroider unna Jorden. En av disse metodene er å sprenge asteroiden ved hjelp atombomber, men etter gjeldende regler er det ikke tillatt å utføre slike sprengninger i rommet, slik at reglene i så fall må endres.

Catalina Sky Survey oppdaget hele 1056 asteroider i 2018 og passerte for første gang i observatoriets historie 1000 asteroider på et kalenderår. 1056 asteroider er også det høyeste årlige tallet for noe søkeprosjekt noen sinne. <7p>

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flere saker om asteroider

Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss

Kosmiske katastrofer

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no