Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Stor asteroide passerer nær Jorden!


17.04.17: Onsdag 19. april vil nærjords-asteroiden 2014 JO25 passere bare 4,6 ganger avstanden Jorden–Månen, noe som er temmelig nært for en asteroide av en slik størrelse. Vi må vente helt til 2027 og 2029 før asteroider av en slik størrelse passerer oss nærmere!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Asteroiden 2014 JO25 passerer uvanlig nær Jorden onsdag 19. april.
Illustrasjon: ESA


Asteroiden ble oppdaget i mai 2014 ved Catalina Sky Survey nær Tuscon i Arizona – et samarbeid mellom NASAs NEO program (Near Earth object) og Universitetet i Arizona. De siste målingene tyder på at asteroiden har en størrelse på rundt 650 meter og at overflaten reflekterer dobbelt så mye lys som Månen. Selv om man kjenner objektets bane er det likevel ikke mye man vet om dets egenskaper på dette tidspunktet.

Asteroiden vil nærme seg Jorden i retning fra Solen og blir synlig på nattehimmelen etter 19. april. Det antas at den vil få en lysstyrke på rundt 11 slik at den i et par netter vil kunne være synlig med små teleskoper før avstanden fra Jorden raskt øker. Asteroidens passering på onsdag er det nærmeste den har passert Jorden på minst 400 år og vil være det nærmeste den kommer på minst 500 år.


Asteroidens bane forbi Jorden denne uken.
Animasjon: NASA/JPL-Caltech


Flere ganger i uken passerer mindre asteroider på denne avstanden, men den kommende nærpasseringen er den nærmeste man kjenner til på denne størrelsen eller større siden den 5 kilometer store asteroiden Toutatis passerte på fem ganger Månens avstand i september 2004. Neste gang det skjer en nærpassering av en så stor asteroide er i 2027 når den 800 meter store asteroiden 1999 AN10 passerer 380 000 kilometer fra Jorden – samme avstand som Månen!

Asteroiden 2014 JO25 er nærmest Jorden 19. april kl. 14.20 norsk tid, men både den foregående natten og natt til 20. april kan objektet ses i en stjernekikkert. Bruk stjernekartene som du finner her.


Ekstrem nærpassering i 2029

Også i 2029 skjer en nærpassering av den 325 meter store asteroiden Apophis som er omtrent tre ganger så stor som Ullevål stadion. Fredag 13. april 2029 (merk deg datoen ... :) ) farer Apophis forbi 28 350 kilometer over bakken og kommer også på ny nærvisitt i 2036. Av objekter som ikke nylig er observert, er det ca. 10 asteroider med høyere fare på den såkalte Palermo-skalaen enn Apophis. I gjennomsnitt regner man med at en asteroide på størrelse med Apophis (325 meter) vil treffe Jorden ca. hvert 80 000 år.

Apophis vil vi for øvrig lett kunne se uten kikkert som en liten lysende prikk som sklir mellom stjernene på nattehimmelen. Vi i Europa er perfekt plassert for å få oppleve dette unike skuet!


Kometen PanSTARRS

Den 19. april vil for øvrig kometen PanSTARRS (C/2015 ER61) være nærmest Jorden i sin bane, men avstanden er 100 ganger større enn avstanden til asteroiden 2014 JO25 – 175 millioner kilometer. Denne kometen ble oppdaget i 2015 av Pan-STARRS NEO-teamet ved hjelp av et teleskop på Hawaii og har i det siste blitt betydelig mer lyssterk på grunn av et større utbrudd. Kometen er nå synlig på morgenhimmelen ved hjelp av en litt større prismekikkert eller et lite teleskop.

Det berømte Barringer-krateret oppstod da en 30 meter stor metallklump dundret ned i Arizona-ørkenen for 50 000 år siden. Dette krateret er 1,25 kilometer bredt – dersom asteroiden 2014 JO25 hadde truffet Jorden ville resultatet blitt et 6 til 10 kilometer stort krater!
Foto: David Roddy, United States Geological Survey

Baner til kjente potensielt farlige asteroider (over 140 meter store) som er oppdaget frem til første del av 2013 og som kan passere nærmere enn 7,6 millioner kilometer fra jordbanen.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Nærpasseringen til asteroiden 2014 JO25 er en utmerket anledning for å studere objektet og forskerne planlegger å bruke teleskoper over hele kloden for å finne ut så mye som mulig. Radarobservasjoner er planlagt ved hjelp av NASAs Goldstone Solar System Radar i California og National Science Foundations Arecibo Observatory på Puerto Rico, og radarbildene forventes å vise overflatedetaljer som er så små som noen få meter.

NASAs 70-meter store antenne er den største og mest følsomme av antennene i Deep Sky Network og er i stand til å følge et fartøy som befinner seg milliarder av kilometer fra Jorden. Denne antennen ved Goldstone i California fulgte Voyager 2 da den passerte Neptun og mottok også Neil Armstrongs berømte kommunikasjon fra Apollo 11: “Et lite skritt for et menneske – et stort skritt for menneskeheten”.
Foto: JPL-Caltech/GSSR


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Les mer om asteroider

Nyhetssak fra NASA


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no