Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Eksotisk stjernehop


Nye bilder av den spektakulære kulehopen 47 Tucanae viser forbløffende detaljer og millioner av stjerner. En rekke stjerner har helt spesielle og til dels uventede egenskaper som nå undersøkes nærmere.

 

Inne i dette stjernemylderet finnes det en rekke uvanlige stjerner.
Foto: ESO/M.-R.Cion/VISTA Magellanic Cloud survey / Cambridge Asronomical Survey Unit

Kulehoper er enorme, kuleformede ansamlinger av gamle, kjølige og relativt lyssvake stjerner som holdes sammen av hverandres tyngdekrefter. Kulehoper går i bane rundt galakser, på samme måte som måner går i baner rundt planeter. Disse stjerneklumpene inneholder svært lite støv og gass som kan danne nye stjerner. Antagelig har voldsomme stjerneeksplosjoner blåst bort alt løst materiale for lenge siden.

I de fleste kulehopene er det flere milliarder år siden nye stjerner ble dannet. Kulehoper er av flere grunner spesielt interessante for astronomene, spesielt fordi de fleste stjernene i kulehopene er dannet på samme tid. 47 Tucanae, også kjent som NGC 104, er i stjernebildet Tucana (Tukanen) og er synlig fra den sydlige halvkule. Kulehopen er 120 lysår i diameter og befinner seg omtrent 15 000 lysår fra Jorden og inneholder mange merkelige og interessante stjerner og objekter.

47 Tucanae er så stor at den, til tross for avstanden, dekker et område på himmelen like stort som fullmånen. Kulehopen inneholder flere millioner stjerner og er blant de mest lyssterke og største kulehopene vi kjenner. Objektet er også synlig med det blotte øye. Blant myriader av stjerner i kjernen av kulehopen finnes mange fascinerende objekter, slik som røntgenkilder, variable stjerner, vampyrstjerner, uventet lyssterke «normale» stjerner (også kalt blå etternølere) og superhurtig roterende ministjerner – millisekund-pulsarer.

Røde kjemper, stjerner som har brukt opp hydrogenet i kjernen og kommer i et sent utviklingstrinn, finnes spredt rundt omkring på dette bildet. De gløder med en dyp rødfarge mot bakgrunnen av klare, gul-hvite stjerner. I bakgrunnen sees også tallrike stjerner fra Den lille magellanske sky.

Det finnes mer enn 150 kulehoper i Melkeveien. 47 Tucanae er den nest største av disse – bare Omega Centauri (også på den sydlige himmel) er større.

Oversiktsbilde over kulehopen 47 Tucanae.
Foto: ESO/ Digitized Sky Survey 2 / David de Martin
Fullkvalitets tiff-bilde, 143 MB

Video som panorerer over hopen og til slutt zoomer inn på kjernen: HD TV-kvalitet, 404 MB
HD & Apple TV, 30,5 MB

MER INFORMASJON

Pressemelding fra ESO

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no