Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


7 jordlignende planeter funnet rundt en og samme stjerne


22.02.17: NASAs Spitzer-teleskop har blitt brukt til å oppdage at det er hele 7 jordlignende planeter rundt den samme stjernen 40 lysår fra Jorden. Tre av planetene ble oppdaget i mai 2016 med andre teleskoper, men nå viser det seg at den ultrakjølige stjernen TRAPPIST-1 er omgitt av den største flokken jordlignende planeter vi kjenner. Funnet er veldig interessant fordi planetene kan ha beboelige forhold og er nær nok til å utforskes videre, men funnet i august 2016 av en jordlignende planet rundt vår aller nærmeste nabostjerne var mer revolusjonerende fordi dette er en planet vi har mulighet for å reise til.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Slik kan det tenkes å se ut på overflaten av planeten TRAPPIST-1f.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Tre av planetene rundt stjernen befinner seg i stjernens beboelige sone (goldilock-sonen) der vann kan være i flytende form – en forutsetning for liv slik vi kjenner det. Dette er det største antallet planeter som noen gang er funnet i en stjernes beboelige sone, men alle de syv planetene kan under visse omstendigheter ha flytende vann. Det kan dermed teoretisk være muligheter for enkle livsformer på alle planetene, men mulighetene er størst på de tre planetene i den beboelige sonen. Forholdene på overflaten avhenger sterkt av tykkelse og sammensetning på eventuelle atmosfærer.

Funnet bekrefter mistanken om at det kan være svært mange jordlignende planeter rundt røde dvergstjerner. Slike stjerner er mer tallrike enn noen andre stjernetyper og har mye lenger levetid enn sollignende stjerner, noe som betyr at eventuelle livsformer som måtte oppstå har mulighet til å utvikle seg over svært lang tid.



Syv planeter med størrelse omtrent som Jorden er funnet rundt en liten, ultrakjølig stjerne 40 lysår fra Jorden.
Illustrasjon og animasjon: NASA


Planetsystemet befinner seg 40 lysår (235 billioner kilometer) fra Jorden i stjernebildet Vannmannen. Dette betyr at planetene er relativt nær oss og dermed er forholdvis lette å undersøke videre. Men samtidig er de for langt unna til at vi i overskuelig fremtid vil kunne reise dit ut. Den eneste jordlignende planeten i beboelig sone som vi innen rimelig tid vil kunne avlegge et besøk og undersøke direkte, er Proxima b som ble funnet i august 2016 rundt vår aller nærmeste nabostjerne.

TRAPPIST-1 står for Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) som befinner seg i Chile. I mai 2016 ble oppdagelsen av de tre første planetene rundt denne stjernen kunngjort.

Ved hjelp av flere jordiske teleskoper, inkludert ESO VLT i Chile har Spitzer blitt benyttet til å bekrefte to av planetene fra fjorårets oppdagelse og i tillegg oppdage ytterligere fem planeter.

Forskerne har vært i stand til å gjøre nøyaktige målinger av størrelsen på planetene og dermed estimere massen og tettheten til seks av disse. Målingene tyder på at alle TRAPPIST-1-planetene består av stein slik som vår egen klode og de andre planetene i det indre av Solsystemet. Foreløpige observasjoner av de to innerste planetene gjort med romteleskopet Hubble bekrefter i tillegg at de ikke er omgitt av omfangsrike atmosfærer slik som Uranus og Neptun i vårt solsystem. Massen til den ytterste av de syv planetene har fortsatt ikke blitt estimert, men det antas at den kan være en isete, snøball-lignende verden.

Videre forskning med eksisterende og nye teleskoper ventes å gi enda mer interessant kunnskap om disse eksotiske planetene i årene som kommer!

Størrelser, avstand fra moderstjernene og omløpstider for de 7 planetene.
Illustrasjon: NASA



360-graders panorama viser hvordan overflaten på den nyoppdagede planeten TRAPPIST 1-d kan se ut.
Animasjon: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra NASA

Første oppdagelse av planeter rundt en ekstremt kjølig rød dvergstjerne

Historisk og sensasjonelt funn av jordlignende planet rundt Proxima Centauri – kan være den største oppdagelsen i vår tid!

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no