Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Romnasjoner: ESA


Ny sonde skal ta kunnskap om Solen til nye høyder!
11.02.20: Solsonden Solar Orbiter ble skutt opp fra Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida kl. 05.03 (norsk tid) i går for å starte på sitt syv år lange oppdrag. Sonden har med seg 10 topp moderne instrumenter som skal studere Solen og også gi oss de første bildene av Solens polområder. Solen holder oss i live, men representerer også en fare for oss mennesker – Solens magnetfelt kan skape eksplosjoner som kan danne solstormer og dermed ødelegge satellitter og skade astronauter. Å forstå Solen er derfor ekstremt viktig. Les mer.

Vellykket oppskytning av europeisk planetjeger
28.12.19: Onsdag 18.12 kl. 09.54 (norsk tid) ble ESAs Cheops-observatorium skutt opp fra Fransk Guyana for å undersøke spennende planeter rundt relativt nære og lyssterke stjerner. Observatoriet blir plassert i solsynkron bane rundt Jorden for å gi svært interessant kunnskap om planetenes størrelse, sammensetning og atmosfære. Les mer.

Europa og USA forbereder seg til asteroidemanøver
07.09.19: Asteroideforskere og romfartsingeniører fra USA, Europa og andre steder i verden samles i neste uke i Roma for å diskutere et ambisiøst mål: å endre banen til en asteroide ved hjelp av to fartøyer for å demonstrere at teknikken er en nyttig forsvarsmetode for vår planet. Les mer.

Europeisk romsonde skal løse Merkurs mysterier
24.10.18: Natt til lørdag ble den europeisk-japanske sonden BepiColombo sendt ut i rommet med en Ariane 5-rakett fra Fransk Guyana for å utforske Merkur – den mystiske planeten innerst i Solsystemet. Oppskytningen var vellykket, og alt ser foreløpig ut til å fungere helt fint idet sonden har lagt i vei på sin 7 år lange ferd innover mot Solsystemets minste planet. Les mer.

Historisk utforskning av kometkjerne
Den 12. november 2014 foretok den europeiske romfartsorganisasjonen ESA en historisk landing med en romsonde på en kometkjerne. Hoveddelen av sonden Rosetta fortsetter å gå i bane rundt kjernen for at vi skal få se på nært hold hvordan kometfenomenet oppstår. Det var første gang menneskene har landet på den typen himmellegeme som gjorde det mulig for livet å utvikle seg på vår planet.  Les mer.

Farvel, Rosetta!
29.09.16: Fredag 30.09 avsluttes Rosetta-prosjektet som i mer enn to år har studert komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Hovedsonden har sirklet rundt kometkjernen i lav høyde mens Philae har stått på overflaten siden november 2014. Sonden har gitt oss fantastisk informasjon om kometer og har vist oss hvordan utbrudd på kometkjernen forsyner komethodet og komethalen med gass og støv. Les mer.

Philae er funnet!!
06.09.16:  Etter å ha lett etter landingssonden Philae i nesten to år, og under en måned før hele Rosetta-prosjektet blir avsluttet, har ESAs forskerteam endelig funnet den lille landingssonden på overflaten av komet 67P/Churyumov-Gerasimenko! Bilder tatt med Rosetta-sonden som går i lav bane rundt kometkjernen, viser at Philae står kilt inn i en mørk sprekk. Les mer.

Philae har våknet!
For første gang siden Philae gikk i dvale kl. 13.15 norsk tid den 15. november i fjor, har den lille sonden nå våknet opp på overflaten av kometkjernen 67P/Churyumov-Gerasimenko hvor den som første menneskeskapte objekt foretok en historisk landing den 12. november i fjor. Via Rosetta ble signalene mottatt på ESA’s senter i Darmstadt kl. 22.28 norsk tid i går, 13. juni. Les mer.

Rosettaprosjektet nærmer seg slutten, men hvor er Philae?
09.08.16: Det er nå to år siden ESAs romsonde, kometjegeren Rosetta, ankom kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, og ferden vil snart avsluttes med en kontrollert kræsjlanding på kometens overflate. Men hvor er Philae? Les mer.

ESAs sonde ExoMars til Mars for å lete etter liv!
15.03.16: Finnes det mikroorganismer på Mars eller har det vært primitivt liv der tidligere? Gårsdagens oppskytning kan gi oss svaret! Kl. 10.31 i går formiddag norsk tid ble ESAs Mars-sonde ExoMars skutt opp fra rakettbasen i Kasakhstan med en russisk Proton-rakett. Les mer.

Doble objekter ytterst i Solsystemet!
30.10.15: ESAs romsonde Rosetta har påvist at kometen, som vi nå følger på sin ferd rundt Solen, ble dannet av to kometkjerner i Kuiperbeltet før den ble forstyrret og forflyttet seg til det indre av Solsystemet. Noen av de isete mønstrene på den skitne snøballen kan kun være intakt i dag som følge av at de opprinnelige objektene kolliderte med lav hastighet – omtrent i gangfart. Også kometen Itokawa og Plutos måne Kerberos ser ut til å ha oppstått på lignende vis. Les mer.

Philae og Rosetta nærmer seg Solen!
10.08.15: Torsdag 13. august vil kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko befinne seg aller nærmest Solen, og aktiviteten vil trolig være på sitt høyeste. Kometen er en såkalt kortperiodisk komet fra Kuiperbeltet – altså fra det samme området som dvergplaneten Pluto. Og et sted på kometens overflate befinner den lille landingssonden Philae seg og følger spent med! Philae ble det første menneskeskapte objektet som har landet på overflaten av en kometkjerne da den ble frigjort fra romsonden Rosetta som etter to touchdowns havnet i en skråning på kometens overflate 12. november i fjor. Les mer.

Jetstrømmer og livgivende molekyler på kometkjerne
10.08.15: Analyser av målingene gjort med Philae som landet på kjernen til komet 67P/Churyumov–Gerasimenko i november 2014, viser at den inneholder komplekse molekyler som kan ha vært avgjørende for dannelsen av livsformer. De siste månedene har kometkjernen kommet stadig nærmere Solen, og den tiltagende solvarmen har som ventet forårsaket økende aktivitet. For første gang er vi vitne til hvordan det mystiske kometfenomenet oppstår. Les mer.

Venus sover ikke!
ESAs romsonde Venus Express viser at Venus fortsatt er aktiv, og forskerne mener nå å ha det beste beviset noensinne for at lava fortsatt spys ut fra overflaten på vår søsterplanet. Les mer.

ESA vil bombardere asteroidemåne!
Det foregår en intens jakt for å kartlegge asteroider. I 2020 skal ESA bombardere en asteroidemåne og få den til å endre kurs. Dette er første gang i historien at menneskene forsøker å foreta en endring av dynamikken i Solsystemet! Les mer.

Når ble de første stjernene tent?
For 13,8 milliarder år siden oppsto Universet i en hendelse vi kaller Big Bang. Mange detaljer i denne hendelsen er kartlagt de siste årene, men spørsmålet om når og hvordan de første stjernene ble tent, har vært betydelig vanskeligere å finne svaret på. Nye målinger med det europeiske romobservatoriet Planck tyder på at de aller første stjernene ble tent betydelig senere enn hittil antatt. Les mer.

Overraskende funn på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko:
Likevel ikke kometene som har brakt vannet til Jorden?

Det har lenge vært klart at Rosettas undersøkelser av kometen 67P Churyumov-Gerasimenko ville føre til ny og viktig kunnskap om Solsystemets tidlige utvikling, og de første analysene av målinger gjort på kometens overflate fører oss igjen inn i debatten om hvor vannet på vår planet kommer fra. Les mer.

Historisk landing på kometkjerne!
Den 12. november skal den europeiske romfartsorganisasjonen ESA skrive historie når den lille sonden Philae styres inn for landing på en kometkjerne. For første gang skal vi få se på nært hold hvordan kometfenomenet oppstår. Det blir første gang menneskene lander på den typen himmellegeme som gjorde det mulig for livet å utvikle seg på vår planet. Se oppdateringene i saken om landingen! Les mer.

Første romsonde i bane rundt komet!
08.08.2014: Onsdag 6. august ble ESAs romsonde Rosetta det første menneskeskapte objekt som har gått inn i bane rundt en kometkjerne. På grunn av kometens ytterst beskjedne tyngdekraft var dette en meget utfordrende operasjon. I løpet av høsten skal Rosetta kartlegge kometkjernen mens denne beveger seg nærmere Solen, og i november skal en liten landingsonde festes til kometkjernen. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no