Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Alt klart for hopp med SN6 allerede denne uken!


26.08.20: På tredje forsøk ble det på søndag for første gang gjennomført en vellykket motortest med Raptormotoren SN29 på Starship SN6. Nok en prototype av romfartøyet Starship som skal ta menneskene til Mars (og kanskje også landsette Artemis-astronauter på Månen) er dermed klart for et hopp – det andre Starship-hoppet bare 7 dager etter vellykket kryogentest. Ingenting å si på tempoet i Boca Chica!

av Anne Mette Sannes

 

Motortest av Starship SN6
Foto: NASASpaceflight/BocaChicaGal


Det første testvinduet var satt til mellom kl. 08 am til 08 pm lokal tid (15.00 til 03.00 norsk tid) 23. august, kun 7 dager etter den vellykkede kryogentesten. Første testforsøk startet rundt kl 09.30 på morgenen, men ble avbrutt kort etter da SpaceX-ansatte returnerte til oppskytningsstedet trolig for å gjennomføre feilsøking. Forsøk nr. 2 begynte ca. kl. 02.30 på ettermiddagen, men også denne gang ble testen avbrutt og ansatte returnerte til rampen etter at tankene var tømt og sikret. Kl. 06.30 på kvelden ble området igjen klarert, og Raptor SN29 fyrte av rundt kl. 07.45 pm (kl. 02.45 norsk tid), faktisk bare et kvarter før testvinduet var over.



Motortest av Starship SN6 med én Raptormotor (SN29). Starship SN6 fyrer av for første gang på tredje forsøk. Filmen viser testen fra ulike vinkler og avstander og med ulikt tempo.
Film: NASASpaceflight/BocaChicaGal




Starship SN6s ankomst til oppskytningsområdet i Boca Chica og montering av Raptor serial number 29 (SN29). Flotte nærbilder av motoren!! + et ansikt rundt 6.18 inn i filmen?! Uansett: det jobbes iherdig i Boca Chica!
Film: NASASpaceflight/BocaChicaGal


Eksplosjoner og andre anomalier – en del av SpaceX’ filosofi

SpaceX kunngjør ikke resultat av denne typer tester med Starship, av den grunn at det ikke finnes gode eller dårlige tester siden man uansett får en stor mengde verdifull data. Spesielt i startfasen av utviklingen av Starship-prototyper definerte media ofte mislykkede tester, eksplosjoner e.l. som «fiasko» eller «svært uheldig» for SpaceX. Selskapet har tatt høyde for eksplosjoner og andre feil, og det er en del av selskapets filosofi å teste ofte for å avdekke feil eller mangler for så raskt å eliminere disse i fremtidige prototyper. Dette er mao en helt annen strategi enn statseide NASA har kunnet benytte blant annet fordi hyppig testing er mer kostbart, og også fordi en slik strategi ikke ville latt seg gjennomføre med så mange kontraktører.

For Elon Musk og SpaceX betyr uhell under utviklingsfasen bare at det tar noe lenger tid for oss mennesker å bli multiplanetariske – SpaceX anser seg selv å være på riktig kurs og har ingen intensjoner om å stanse på tross av kostbare feil som har oppstått, oppstår og vil oppstå på veien dit.

Noen eksplosjoner/destruksjoner er også planlagt, som for eksempel trykktest av test-tanken til neste Starship prototype SN7 23. juni hvor målet var å presse grensene for å finne sprekker i tanken etter testen som ble gjort 15. juni hvor tanken begynte å lekke ved 7,6 bar. Testen (destruksjonen) ga nyttig info om at en type rustfritt stål egner seg bedre enn en annen på Starship. «Musk twitret: «svært ønskelig at noe lekker før det eksploderer».



Tanken eksploderer og løftes opp fra bakken. Filmen viser eksplosjonen fra flere vinkler, nærbilder av restene av tanken fra ca. 3 min og til slutt arbeid på området.
Film: NASASpaceflight/BocaChicaGal


Utfallet av SpaceX’ tester må derfor tolkes ut ifra uoffisielle livestreams og hvordan hver enkelt oppskytning vil kunne innvirke på de videre planene. Ut ifra hva man har sett av motortesten 23. august, er det grunn til å anta at testen var vellykket (gitt at de to avbrutte testene ikke har gjort noen skade), og at alt nå er klart for SN6s første hopp!

Det er forventet at det første hoppet til SN6 blir omtrent det samme som med det svært vellykkede 150-metershoppet til SN5 4. august. Hoppforsøket vil trolig finne sted 28. august, altså om få dager og med backup-muligheter de to påfølgende dagene. Blir ekstremt spennende å se!



Starship prototype SN5 utfører sitt 150-metershopp i Boca Chica, Texas!
Film: Film: SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

teslarati: SpaceX’s second starship hop imminent after Raptor static fire test

astroevents.no: SN4 eksploderte kort etter motortest!

astroevents.no: Milliardkontrakter til SpaceX og ULA – Musk likevel ikke fornøyd

astroevents.no: Nå skal det skje: Baser på Månen!

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet


Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no