Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Ny, potensielt farlig nærjordsasteroide er oppdaget


14.02.17: Asteroiden 2017 BQ6 er en nærjordsasteroide av en slik størrelse og bane at den har potensiale til å komme nær Jorden og gjøre betydelig skade dersom den en dag skulle treffe oss.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Montasje av 25 bilder av asteroiden 2017 BQ6 laget med radardata samlet ved hjelp av NASAs Goldstone Solar System Radar i Mojave-ørkenen i California. Bildene har en oppløsning helt ned til 3,75 meter per piksel.
Foto: NASA/JPL-Caltech/GSSR


Asteroiden ble oppdaget 26. januar av det NASA-støttede Lincoln Near Earth Asteroid Research (LINEAR) Project som opereres av MIT Lincoln Laboratory ved Air Force Space Command's Space Surveillance Telescope i White Sands Missile Range i New Mexico.

Radarbilder av asteroiden 2017 BQ6 ble innhentet 6. og 7. februar med NASAs 70-meter store antenne ved Goldstone Deep Space Communications Complex i California som avslørte en rundt 200 meter stor asteroide som bruker rundt tre timer på en omdreining. Asteroiden er kantete, har relativt skarpe hjørner, områder som krummer innover og små lyse flekker som kan være enorme kampesteiner. I følge forskerne er asteroiden mer kantete enn de fleste nærjordsasteroider man har tatt bilder av med radar.

Animasjon av asteroiden 2017 BQ6. Nærjordsasteroiden har en rotasjonstid på ca. tre timer.
Animasjon: NASA/JPL-Caltech/GSSR


Asteroiden passerte trygt forbi Jorden kl. 7 den 7. februar på 2,5 millioners avstand, dvs. ca. 6,6 ganger avstanden Jorden–Månen. Radar har blitt benyttet til å observere hundrevis av asteroider. Når disse små restene etter Solsystemets dannelse passerer relativt nær Jorden, er radarer en effektiv måte å studere deres størrelse, form, rotasjon og overflatetrekk, og også for å få en mer presis bestemmelse av deres baner.

Asteroiden 2017 BQ6 er en såkalt nærjordsasteroide og er klassifisert som Potentially Hazardous, dvs. en komet eller asteroide med en bane som har potensiale til å bringe den nær Jorden og som er av en slik størrelse at den er stor nok til å gjøre betydelig skade dersom den skulle treffe oss. Her kan du se en liste over potensielt farlige asteroidersom kan utgjøre en trussel mot Jorden i løpet av de neste hundre årene.

Dette banediagrammet viser nærpasseringen til 2017 BQ6 7. februar.
Illustrasjon: NASA/JPL Horizons


Pr. januar 2016 kjente man til 1651 potensielt farlige asteroider, og bare 205 av disse har blitt observert i mindre enn 30 dager. Av disse 1651 antar man at 153 er større enn en kilometer i diameter. 

Etter flere kartlegginger har antall kjente PHAs blitt tidoblet siden slutten av 1990-årene og ført til at man har oppdaget 12 933 slike nærjordsobjekter hvorav de fleste er asteroider og bare rundt 85 er nærjordskometer (NECs).

NASAs 70-meter store antenne er den største og mest følsomme av antennene i Deep Sky Network og er i stand til å følge et fartøy som befinner seg milliarder av kilometer fra Jorden. Denne antennen ved Goldstone i California fulgte Voyager 2 da den passerte Neptun og mottok også Neil Armstrongs berømte kommunikasjon fra Apollo 11: “Et lite skritt for et menneske – et stort skritt for menneskeheten”.
Foto: JPL-Caltech/GSSR

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Les mer om nærjordsasteroider og andre nærjordsobjekter

Pressemelding fra JPL

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no