Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


SN10-hopp kan skje til helgen! 60 % sjanse for suksess ifølge Elon


17.02.2021: Mange har håpet på at SpaceX skulle foreta et hopp med SN10 denne måneden, men nå er det mulighet for at det skjer allerede til helgen! Det store spørsmålet er om SpaceX lykkes med landingen denne gangen – både SN8 og SN9 fikk problemer rett før landing og endte i et spektakulært flammehav på oppskytningsstedet.

av Anne Mette Sannes

 

SN9 (nå som vrakrester!) til høyre i bildet – SN10 til venstre
Foto: Elon Musk


Både SN8 og SN9 endte i flammer på oppskytningsstedet i Boca Chica, men de gjorde absolutt jobben, begge steg perfekt opp til 10 km, overførte motorene til de såkalte headertankene – to mindre tanker for hhv. drivstoff og oksidasjonsmiddel som benyttes under landing – og gjennomførte en stabil ferd på veien ned. Det var med andre ord kun i de siste sekundene at det sviktet. For SN8 skyldtes uhellet lavt trykk i headertanken for drivstoff.

Årsaken til den harde landingen for SN9 var at den ene av de to Raptormotorene ikke restartet, noe som medførte at fartøyet ikke ble bragt tilbake til vertikal posisjon før landing. SN9 mistet dermed kontroll og falt ned med en fart av 200 km/t og endte i et flammehav, eller en såkalt RUD (Rapid Unscheduled Disassembly) – Hurtig ikke-planlagt demontering – et uttrykk tidligere benyttet i bl.a. romfart og som som nå er popularisert av Elon Musk som bruker uttrykket (ironisk) de gangene ting ikke går etter planen og ender i en kraftig eksplosjon.

Se landingene til SN9 og SN10 parallellt:

Ikke perfekte landinger for SN8 og SN9 – RUDs!
Film: @Boca ChicaGal/Twitter
SN9 eksploderer under landing
Film: NASASpaceflight/BocaChicaGal


Bilder av SN9 viser at biter falt av rett før landing, men det er ikke klart om dette har direkte betydning for at den ene motoren ikke startet. Men bildene viser flammer foran motoren, noe som kan tyde på at det skjer noe galt skjer med en av motorene og at den deretter går i oppløsning.

Elon twitret flere detaljer om hendelsen, blant annet at det var «foolish» at de ikke istedet hadde startet tre motorer før landing for så umiddelbart å stanse den ene (siden man trenger to motorer for landingen), og at denne endringen vil bli foretatt i det forestående hoppet med SN10.

Verdens rikeste (og mest travle?) mann twitrer innimellom bleieskiftene på sin sønn nummer seks som har skiftet navn fra X Æ A-12 til X Æ A-Xii med den forklaringen at navnet ville bli enklere å uttale med romertall (!) Tallet 12 (som sammen med bokstaven A var et amerikansk rekognoseringsfly bygget av Lockheed Martin) dermed måttet vike plass for Xii. (Seems like you really need more “space”, Elon!)

A-12 var et amerikansk rekognoseringsfly bygget av Lockheed Martin
Illustrasjon: Wikipedia/ U.S.Air Force – Defense Visual Information Center (DVIC)


Twitter-melding:

Verdens rikeste person (og kanskje også mest travle?) twitrer mellom bleieskiftene på sin sjette sønn som han har sammen med den kanadiske musikeren Claire Elise Boucher (Grimes).
Foto: Elon Musk


Tim Todd, kjent som The Everyday Astronaut, tar helt av under SN8s landingsforsøk!

Twitter-melding:

Tim Todd tar av under SN8s landingsforsøk i Boca Chica
Film: Everyday Astronaut/Twitter


Under testforsøket med SN9 2. februar sto også neste prototype på oppskytningstedet, og mange var bekymret for at SN10 hadde fått skader siden en del materiale fra SN9 som nevnt ble blåst ut i selve eksplosjonen. Men det skal en del til siden det er bare litt drivstoff igjen ved landing og raptormotorene heller ikke var montert på SN10. Men det er mange som lurer på hvorfor ikke oppskytningen skjer f.eks 1 kilometer unna, og grunnen kan være at SpaceX ikke har tillatelse til å lande i områdene rundt som følge av økologi etc.

Kart over SpaceX’ oppskytningssted i Boca Chica, Texas
Illustrasjon: Wikipedia/OpenStreetMap


Det kommende hoppet

SN10 ble rullet ut på oppskytningsrampen dagen før oppskytning, og Raptormotorene ble fraktet tilbake til produksjonsområdet samme ettermiddag, mest sannsynlig pga at de ikke ville ha dem montert i tilfelle noe skulle gå galt med SN9. SpaceX hadde trolig tenkt å jobbe videre med SN10 i tilfelle de ikke fikk godkjenning fra FAA. Også kranen ble fjernet, og de ryddet oppskytningsstedet neste morgen. Men alle tre motorene (SN50, SN39 samt Raptor SN27 (sistnevnte ble også benyttet på SN5) er nå brakt tilbake og installert i den såkalte thrustpucken på SN10. Thrustpuck er elementet Raptormotorene er festet til og som skyvkraften overføres gjennom. SN39 ble fjernet fra SN8 etter den første motortesten, men er nå tydeligvis fikset og klart til ny dyst.

Se installering av SN39 og vrakhauger etter det som en gang var SN9:Fra starten vises installering av SN39, den tredje (og siste) motoren som skal installeres på SN10 samt opprydning av vrakdeler og alle de tre ødelagte motorene (se fra ca. 13.43) fra det som en gang var SN9 (se fra ca. 8.02). Ser ganske ille ut, mye som må fjernes! Store kontraster med vrakrester og strøkne Teslabiler side om side ...
Film: NASASpaceflight


Det kan tenkes at SN10 skal foreta et hopp til samme høyde, eller foreta ettyder høyere hopp, noe som var mest sannsynlig dersom SN9 foretok en vellykket landing, hvilket den som kjent ikke gjorde. Musk har uttalt at det er 60 % sjanse for suksess for SN10.

SN10 besto cryotesten 8. februar hvor tankene ble fylt opp med flytende nitrogen og trykksatt med samme trykk som under selve oppskytningen. Se videoklippet under og følg med på hvordan is legger seg og fjerner seg fra metallet på farkosten under fylling og tømming av superkald, flytende nitrogen (fra ca. 16.20).SN10 besto cryotesten 8. februar
Film: NASASpaceflight


Innbyggerne i Boca Chica har fått varsel (se bilde under) om at SpaceX skal utføre aktivitet i dag 17. februar i peroden 9–18 lokal tid, noe som tyder på at SpaceX skal utføre motortester på området, men det har ikke kommet melding om at veiene skal stenges i Cameron County. En motortest går ut på at motorene starter og kjøres noen sekunder med full kraft mens selve fartøyet er bundet fast til bakken.

Twitter-melding:

Innbyggerne i Boca Chica har fått varsel om at det skal utføres aktivitet på SpaceX’ område i Boca Chica mellom kl. 9 og 18 (norsk tid 16–01)
Foto: @Boca ChicaGal


En multiplanetarisk sivilisasjon

Starship skal etter hvert skytes opp fra Jorden på toppen av en Super Heavy-rakett og benyttes til ferder til LEO (lav jordbane), Månen og Mars og lenger ut i Solsystemet. Det grunnleggende målet da Musk startet SpaceX, var å gjøre menneskene til en multiplanetarisk sivilisasjon. Starship skal også benyttes som transportmiddel for å frakte mennesker rundt på vår egen klode – hvor som helst på Jorden på under en time og til de største destinasjonene på en halv time. Det lages derfor noe ulike varianter av Starship til hvert av disse ulike formålene.Filmen viser en variant av Starship som skal kunne frakte oss til hvor som helst på Jorden på under en time og til de største destinasjonene på en halv time.
IIlustrasjon: SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: Verden venter på et hopp

astroevents.no: Mars i sikte

astroevents.no: Klart for historiens mest ambisiøse testprogram

astroevents.no: Andre saker om Starship og annen romfart

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no