Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


SN10 spikret landingen – ekstremt inspirerende for fremtiden!


04.03.21: Landingen av SN10 var en av de mest interessante vi har sett på lenge, og litt av en bragd for SpaceX i sin utvikling av Starship som om få år skal ta menneskene til Mars. Og selv om fartøyet eksploderte åtte minutter etter landing, landet det mykt og kontrollert og i ett stykke før det eksploderte. Landingen av SN10 var en stor milepæl for SpaceX i arbeidet med dette ekstremt ambisiøse prosjektet.

av Anne Mette Sannes

 

SN10 spikret landingen!
Foto: SpaceX


SN10 landet i ett stykke!
Foto: Elon Musk


Se sendingen kommentert av SpaceX:



Oppskytning og landing av SN10 med kommentarer av SpaceX
Film: SpaceX


SN10 steg i går endelig opp fra oppskytningsrampen i Boca Chica etter mye forsinkelser pga de vanskelige værforholdene i Texas den siste tiden. Det var to hoppforsøk, hvorav første forsøk på liftoff ble avbrutt bare en brøkdel av et sekund før farkosten skulle ha steget opp fra bakken. Årsaken til det automatiske avbruddet var at datamaskinene hadde oppdaget at den forhåndsinnstilte standarden på rakettens skyvekraft var satt litt for lavt, og det ble raskt bestemt å gjøre et nytt forsøk et par timer senere med høyere grense. Tankene måtte dermed tømmes for så å fylles på nytt.

Og kl. 17.15 lokal tid (00.15 norsk tid) startet motorene på nytt, og Starship SN10 steg mot Texashimmelen like ved grensen til Mexico. Alt gikk som normalt opp til 10 km etterfulgt av nok en nydelig bellyflopmanøver. I motsetning til SN8 og SN9 hvor to Raptormotorer skulle starte opp igjen for å igangsette flip & burn-manøveren ca. 2 km før landing (og hvor en av raptormotorene ikke klarte å restarte på SN9) skulle alle tre motorene på SN10 startes opp, for så umiddelbart først å slå av den ene og kort etter også den andre, for så å benytte én motor under landingen.

Perfekt bellyflopmanøver også av SN10 i går
Foto: SpaceX

Den nye prosedyren med Raptormotorene før flip & burn-manøveren fungerte etter planen
Foto: SpaceX

SN10 kort før landing i Boca Chica
Foto: SpaceX


SN10 ble stående litt skjevt etter landingen, trolig som følge av at noen av landingsbena ikke hadde foldet seg ut som de skulle. Rundt 8 minutter senere eksploderte fartøyet som følge av en mindre brann på den ene siden av fartøyet som ble observert rett før landing. Brannen fortsatte også etter landing, og årsaken var trolig en metanlekkasje. Men poenget var at SN10 kom seg ned til bakken i et helt stykke, i motsetning til sine forgjengere SN8 og SN9 som crasjet ned på landingsstedet, den ene i vertikal posisjon, den andre horisontalt for så å eksplodere i et flammehav.

SN10 kom seg helberget ned, men ble stående i en skjev stilling på bakken
Foto: SpaceX

Rundt 8 minutter senere eksploderte fartøyet som følge av en mindre brann på den ene siden av fartøyet og som ble observert rett før landing.
Foto: SpaceX

Landingen var en stor bragd selv om SN10 til slutt eksploderte mens den sto oppreist som følge av en mindre brann på bakken og som skyldtes lekkasje fra en drivstofftank.
Foto: Anne Mette Sannes / NASAspaceflight.com

SpaceX har etter hvert fått trening i å rydde opp etter raketter som eksploderer, men den kontrollerte myklandingen av SN10 gjør at de SpaceX-ansatte går løs på ryddearbeidet etter SN10 med større entusiasme.
Foto: Anne Mette Sannes / SpaceX


Hva skjer etter hoppet med SN10?

Neste prototype av Starship, SN11, fikk sine bakre flaps festet til skroget for over en uke siden og er om kort tid klar for å bli rullet ut på oppskytningsstedet. SN11 er den siste av fire nesten identiske prototyper. Også SN15 monteres nå på produksjonsområdet i Boca Chica, mens arbeidet med den første prototypen av Super Heavy-raketten (BN1) er i full gang i den såkalte Highbay (en høyere bygning som benyttes til kjemperaketten Super Heavy).

BN1 settes sammen i High bay. Bildet er tatt 3. februar i år
BocaChicaGal/NASASpaceflight/Twitter


Testhopp med Super Heavy

Elon Musk har uttalt at SpaceX planlegger å teste Super Heavy-raketter (med oppstart i lav høyde) om få måneder. Super Heavy skal brukes for å sende Starship ut i bane for å levere satellitter og senere også sende nyttelast og mennesker til Månen og Mars. SpaceX vil da benytte begge oppskytningsrampene i Boca Chica. Super Heavy-raketten vil ha hele 28 Raptormotorer. Starship er et gjenbrukbart transportsystem som skal frakte både nyttelast og mennesker ut i bane, Månen, Mars og andre destinasjoner i Solsystemet. Merk at både hele transportsystemet samt rakettens 2. trinn går under benevnelsen Starship. Elon Musk selv omtaler transportsystemet som et “rapidly reusable interplanetary heavy launch system” og det vil bli flere oppskytninger daglig, minimum en pr. dag. Man har hatt gjenbrukbare system tidligere, men de var ikke «rapid», romfergen var gjenbrukbar, men det tok måneder før den kunne brukes mellom hver oppskytning.

llustrasjon av Starship under oppskytning
Illustrasjon: Wikipedia/SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: SN10 kan hoppe i dag!

astroevents.no: Motortest for SN10 i dag, SpaceX-ansatte har reddet livene til forfrosne skilpadder!

astroevents.no: SN10-hopp kan skje til helgen! 60 % sjanse for suksess ifølge Elon

astroevents.no: Kan bli et hoppforsøk for SN9 om få minutter!

astroevents.no: Mars i sikte

astroevents.no: Klart for historiens mest ambisiøse testprogram

astroevents.no: Andre saker om Starship og annen romfart

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no