Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Motortest for SN10 i dag, SpaceX-ansatte har reddet livene til forfrosne skilpadder!


22.02.21: Ting har ikke gått etter planen for SpaceX i Boca Chica, et heftig vintervær med snø, temperaturer godt under frysepunktet og kraftig vind opptil 65 km/t stanset planene om motortest og oppskytning av SN10 i foregående uke. Men nå er det klart for motortest av SN10 i dag fra kl 16.00–01.00 (norsk tid), med backup tirsdag og onsdag – og dermed muligheter for hopp i slutten av uken!

av Anne Mette Sannes

 

Twitter-melding:

Bildet av det snødekkede landskapet er tatt av Elon Musk og er fra Giga nær Austin i Texas (ca. 5–6 kjøretimer fra testhoppene til Starship i Boca Chica) og hvor SpaceX er i gang med å bygge det som skal bli hovedfabrikken for produksjon av Tesla Cybertruck og Tesla Semi. Fabrikken skal i tillegg produsere Tesla Model 3 og Model Y for det østlige USA.
Foto: Elon Musk/Twitter


Vinterværet i Texas har gjort at oppskytningen av SN10 har blitt utsatt. Med temperaturer godt under 0 har den statlige kraftforsyningen (som med vilje er separert fra resten av USA og blitt håndtert av det frie market – eller «ulvene» jfr. Teslarati.com) umiddelbart kollapset. Disse selskapene skal ha valgt å spare kostnader og maksimalisere profitt ved å unnlate å vinterisolere kraftlinjer, nettstasjoner og kraftverk. I tillegg har de (i de områdene det var strøm) hevet strømprisene til det ekstreme, rykter går om en økning på 10 000 %!! 1/50 av USAs befolkning har faktisk måttet klare seg i mørket og uten vann og strøm.

Og SpaceX har på ingen måte sluppet unna, både selskapet og større deler av de omkringliggende områdene har blitt utsatt for strømbrudd over flere dager. Men selskapet har bygget opp en egen reserveforsyning som følge av arbeidet med Starship, blant annet en installasjon med solcellepaneler og Powerpack-batterier som har gjort at de har hatt lys det meste av tiden. SpaceX-ansatte har også hjulpet til med å redde hundrevis av forfrosne skilpadder og holde dem varme, og som følge av disse operasjonene kunne SpaceX heller ikke av den grunn utføre motortesten siden ville ha medført at veiene i området ikke kunne benyttes. Men SpaceX-ansatte har ikke bare reddet skilpadder, de har også dukket opp med strømaggregat hjemme hos lokale beboere: «Som en solstråle fra himmelen dukket stedsdirektøren, driftsleder og to ingeniører opp med det største aggregatet vi noen gang har sett» uttalte en lokal beboer. Kl. 1.30 am i dag fikk vi lys og strøm!»

Twitter-melding:

Et non-profit-firma og flere andre frivillige (bl.a. SpaceX) har reddet nesten 4500 kulderammede skilpadder fra vinterstormene i Texas siste uken.
Foto: NPR/Twitter


Alle problemene som følge av været har dermed naturlig nok ført til at all progresjon med SN10 har måttet vente tålmodig på Pad A. Farkosten rullet ned Highway 4 før oppskytning av SN9, og for første gang sto to Starship ved siden av hverandre på oppskytningsstedet. Så snart de SpaceX-ansatte hadde fjernet alle vrakdelene etter SN9 ble alt gjort klart for hurtig oppskytning av SN10, men så kom det voldsomme vinterværet.

Men nå har SpaceX fått tillatelse til å stenge området fra kl. 16 til 01 (norsk tid) i dag. Det er dermed klart for motortest av SN10 (med tre Raptormotorer) med back up i morgen og onsdag samme tid. Dersom motortesten bestås, er SN10 kvalifisert for nok et hopp i stor høyde! Nytt er det også at Cameron County og SpaceX har blitt enige om at veiene i en periode ikke skal stenges i helger, slik at innbyggerne i Boca Chica kan få tilgang til offentlige strender (når været blir bedre!) Det betyr mao at SpaceX ikke kan foreta motortester, hopp eller andre aktiviteter som krever at veier må stenges lørdager eller søndager.

Men arbeidet på produksjonsområdet stoppet aldri helt opp, været ble noe bedre i helgen, og det ble jobbet mer med SN10, blant annet ble de bakre flapsene testet, riktignok ved hjelp av manuell benkraft til en av arbeiderne.

Twitter-melding:

SpaceX har fått tillatelse til å stenge området fra kl. 16.00 til 01.00 norsk tid i dag med back up samme tidspunkt de to neste dagene.
Foto: BocaChicaGal/NASASpaceflight


SN10s hopp kan dermed i prinsippet skje i slutten av denne uken. Etter hendelsen med SN9 uttalte Elon at det var «foolish» at de ikke i stedet hadde startet tre motorer før landing for så umiddelbart å stanse den ene (siden man trenger to motorer for landingen), og at denne endringen vil bli foretatt i det forestående hoppet.


Hva skjer etter hoppet med SN10?

Som følge av de dårlige værforholdene har det vært mindre aktivitet på produksjonsomådet, men neste prototype av Starship, SN11, fikk sine bakre flaps festet til skroget i forrige uke. Disse flapsene er som regel de siste delene som installeres før farkosten forflyttes fra arbeidsstedet, så det er slett ikke utenkelig at vi snart kan se både SN10 og SN11 side om side på oppskytningsområdet på samme måte som vi også så SN9 og SN10!

Twitter-melding:

Den ene av de to bakre flapsene har blitt foldet ut
Foto: BocaChicaGal/NASASpaceflight/Twitter

SN9 og SN10 oppstilt på oppskytningsområdet i Boca Chica – første gang to Starship-prototyper har stått oppstilt samtidig. I likhet med SN8 fullførte SN9 et bortimot perfekt hopp med unntak av de siste sekundene. Alle setter nå sin lit til SN10 (midt i bildet).
Foto: SpaceX


Siden SN9 falt ned i bakken og endte i flammer, er den umiddelbare tanken at det ikke er veldig sannsynlig at SN10 og SN11 vil stå oppstilt ved siden av hverandre, men samtidig pusher nå SpaceX på for å skyte opp SN15. Så betyr det at SN12, SN13 og SN14 ikke skal hoppe? Det stemmer, og grunnen til det er at SN8, til tross for såkalt RUD («Rask uplanlagt demontering») utførte alle de tingene som SN12, 13 og 14 skulle ha testet. Arbeidet på disse prototypene ble derfor stanset, og neste testhopp (etter SN10) blir dermed med SN11.

Twitter-melding:

Se hoppene (og cræsjlandingene) til SN8 (vertikal cræsjlanding!) og SN9 (horisontal cræsjlanding!) mens vi venter på SN10 som forhåpentligvis vil spikre landingen!
Film: Boca ChicaGal/Twitter


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: SN10-hopp kan skje til helgen! 60 % sjanse for suksess ifølge Elon

astroevents.no: Kan bli et hoppforsøk for SN9 om få minutter!

astroevents.no: Verden venter på et hopp

astroevents.no: Mars i sikte

astroevents.no: Klart for historiens mest ambisiøse testprogram

astroevents.no: Andre saker om Starship og annen romfart

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no