Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


SN4 eksploderte kort etter motortest!


Et voldsomt flammehav oppsto kort etter at SpaceX nettopp hadde fullført sin femte vellykkede motortest på Starship prototype SN4 29. mai. Noe under fartøyet førte til at gassen ble antent og skapte en kraftig eksplosjon. Romfartselskapets testprogram går ut på å teste avanserte prototyper av Starship i hurtig tempo, og slike feil kan være ekstremt lærerike for det videre forløpet.

av Anne Mette Sannes

 

SN5 og SN6 på SpaceX’ produksjonsområde i Texas
Foto: Elon Musk


Eksplosjonen skjedde rundt kl. 1:49 p.m. lokal tid (kl. 20.49 norsk tid) på testområdet i Boca Chica, Texas, og bare rundt et minutt etter nok en vellykket motortest. Testen var den femte motortesten av denne prototypen, ingen av de tidligere prototypene har gjennomført et slikt antall – SN4 var den mest testede av samtlige prototyper.Starship SN4 går i luften kort etter vellykket motortest
Film: NASASpaceflight


Se en lengre versjon med kommentarer!Selve eksplosjonen kan ses fra ca. 1.24! Hvil i fred, SN4 ...
Film: NASASpaceflight


Av de fire prototypene av Starship var SN4 den første fullskala-prototypen som klarte å passere kryogentesten – en av de første testene som må utføres for å bevise at fartøyet er flyvedyktig. SpaceX var definitivt under press etter tre mislykkede forsøk, men på kvelden søndag 26. april (mandag norsk tid) gikk alt som det skulle, og trykket nådde 4,9 bar. Dette er riktignok ikke mye siden 8,6 er nødvendig ved en reell oppskytning, men som Elon Musk tvitret, er det nok til å fly 150 meter.

Ingen av de tidligere prototypene Mk1, SN1 eller SN3, klarte å passere denne kryogentesten – en test på at fartøyets tanker klarer å stå imot det høye trykket som oppstår når de fylles med svært kaldt drivstoff. Prototypen SN2 passerte riktignok denne testen, men SN2 var ikke en fullskalaversjon av Starship. Årsakene til at Mk1, SN1 og SN3 ikke besto testen var dårlig sveisearbeid, feil med deler samt menneskelig feil.

SpaceXs første prototype av Starship: Starship MK1
Foto: SpaceX


I motortesten 29. mai sto tre Raptormotorer klare, og en av disse ble installert på SN4. Grunnen til at motoren først settes inn etter at det er gjennomført en vellykket kryogentest, er at testen benytter hydrauliske stempler for å simulere kreftene som skapes av Raptormotorene under flyvning.En Raptormotor (SN20) fraktes til Starship SN4
Film: SPadre


Hva gikk galt?

Rundt et minutt etter at Raptormotoren hadde stanset sprutet flytende metan ut av en del av bunnen av Starship, noe som raskt førte til en voldsom gass-sky da kryogenisk drivstoff nådde en temperatur som omgjorde det til gass. Noe under SN4 førte til at gassen ble antent og skapte en kraftig eksplosjon. Tanken med flytende oksygen gikk i luften og ødela den øvre tanken med flytende metan. Sistnevnte falt ned og eksploderte på nytt. Både restene av SN4 og det ødelagte stillaset ble kort etter demontert og fjernet.

Elon Musk uttalte senere at “what we thought was going to be a minor test of a quick disconnect ended up being a big problem”, og bekreftet med dette at noe var galt med bakkeutstyret. Starship- prototypene testes på enkle oppstillingsramper, og trolig er QD-panelene (quick disconnect) foreløpig mindre avanserte (som på Starhopperversjonen), slik at SN4 ikke klarte å frigjøre seg og deretter koble seg til igjen på kommando.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

The Verge: SpaceX’s Starship explosion explained by Elon Musk

Et skritt nærmere Mars da Starship SN4 besto kryogentest!

Mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no