Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Time Magazine har kåret Elon Musk til «Person of the year»


16.12.21: Elon Musk ble i går kåret til verdens mest innflytelsesrike person og betraktes som et symbol på techmilliardærer i USA. Musk er CEO i både SpaceX og Tesla, og ifølge Times er Musk en av dem som har størst innflytelse på livet både på og utenfor vår klode. Men ikke alle er enige i at Musk er det rette valget, et medlem av kongressen skriver på Twitter: It’s «TIME» for Elon Musk to pay his fair share in taxes».

av Anne Mette Sannes

 

Time Magazine har kåret Elon Musk til “Person of the year”
Foto: Maurizio Pesce/WikipediaMen sjefredaktør og CEO Edward Felsenthaler i Times Magazine mener Elon Musk markerer et stort skifte i vårt samfunn – et skifte som lener seg mer mot enkeltpersoner til fordel for tradisjonelle institusjoner og mener at det er få personer som har større innflytelse enn Musk både når det gjelder livet Jorden og potensielt utenfor Jorden.


SpaceX’ seneste bragder

I mai klarte SpaceX å foreta en myklanding av en prototype av Starship etter en testferd i stor høyde. I tillegg har de klart å sende astronauter til Den internasjonale romstajonen slik at USA igjen kan sende sine astronuater til ISS fra amerikansk jord ved hjep av SpaceX’ Crew Dragon-kapsel og Falcon 9-rakett.SN15 spikret landingen
Film: Video from Space


I september i år tok Inspiration4-ferden fire sivile personer, to damer og en mann, ut i rommet til en høyde av 575 km (høyere enn både Den internasjonale romstasjonen og Hubble-teleskopet). Ferden ble sponset av millardæren Jared Isaacman for å samle inn penger til et barnesykehus i Memphis, Tennessee.

Crew Dragon Resilience og dens glasskuppel ble benyttet til Inspiration4-ferden
Foto: SpaceX


Og hendelsen i mai i fjor ble en ny æra for romfarten da Doug Hurley og Bob Behnken ble skutt opp med SpaceX‘ nye romkapsel Crew Dragon. For første gang på nesten 10 år ble amerikanske astronauter igjen skutt opp fra amerikansk jord, og for første gang var det et privat romfartsselskap som gjorde jobben. Oppskytningen markerte starten på en ekstremt spennende fremtid hvor innovative, private selskap også kom på banen.

NASA-astronautene Doug Hurley (venstre) og Bob Behnken kom rullende opp til Falcon 9-raketten med stil i en blankpolert Tesla Model X.
Foto: Kim Shiflett/NASA


Tidligere vinner av tittelen

Andre som har blitt tildelt den ærefulle tittelen er blant annet Joe Biden og Kamela Harris (2020), Greta Thunberg (2021), Donald Trump (2016), Barack Obama (2012), Mark Zuckerberg (2010), Vladimir Putin (2007) og George W. Bush (2004).

Inntil 1999 var tittelen “Man of the year” før den skiftet til «Person of the year». Amazongunnlegger og CEO i Blue Origin Jeff Bezos var dermed den første som ble tildelt tittelen «Person of the year» i 1999, og Bill Clinton den siste som ble tildelt tittelen «Man of the year» i 1998.

Se hele listen


Person of the century

En annen tittel tildelt av Times Magazine er «Person of the Century» og som ble tildelt Albert Einstein (1879–1955) i 1999.


Kritikk mot valget av Elon Musk

Ikke alle er enige i at Musk fortjener tittelen blant annet som følge av hans motstand mot Covid-vaksinen og holdning til skatt. Avisen the Guardian mener det er det verste valget som er gjort noen gang.

Også senator Elisabeth Warren og kongressmedlem Pramilia Jayapals uttalelser på Twitter:


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

time.com: 2021 Person of the year

space.com: Elon Musk named Time Magazine's person of the year

theGuardian.com: Naming Elon Musk person of the year is Time’s ‘worst choice ever’, say critics

astroevents.no: Vellykket landing for SN15!!!

astroevents.no: En ny æra for romfarten med Crew Dragons testferd onsdag!

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no