Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Gratulasjoner fra president Trump


05.09.17: NASA-astronaut Peggy Whitson slo mandag rekorden for lengst opphold i rommet av en amerikansk astronaut, noe som ble feiret med en telefon fra president Donald Trump, hans datter Ivanka og Whitsons astronautkollega Kate Rubins mens Whitson befant seg ombord på et NASA-fly tilbake til Houston etter en vellykket landing i Kazakhstan.

av Anne Mette Sannes

 

NASA-astronaut Peggy Whitson slo mandag rekorden for lengst opphold i rommet av en amerikansk astronaut – en anledning som ble feiret med en telefon fra president Donald Trump, hans datter Ivanka Trump og Whitsons astronautkollega Kate Rubins.
Foto: NASA TV


“Peggy er en inspirasjon for oss alle,” uttalte president Trump, “spesielt for unge kvinner som er interessert i eller som allerede holder på å skaffe seg en karriere innenfor vitenskap, teknologi, ingeniørvirksomhet og matematikk.”Gratulasjoner fra Det hvite hus til NASA-astronautene Peggy Whitson og Jack Fischer hvor man også kommer inn på menneskenes første reise til Mars, når den kommer til å skje og også menneskenes videre planer om reiser til andre solsystem!
Foto: NASA


Dette var presidentens andre telefon til de to astronautene, Trump gratulerte dem også 24. april da Whitson hadde satt offisiell amerikansk rekord for flest sammenhengende dager i rommet.

Fungerende leder i NASA, Robert Lightfoot, forteller at han verdsetter president Trumps personlige gratulasjoner til Peggy for rekordferden og Jack for hans bragder på sin første romferd. Han sier også at presidenten har fått mulighet til å høre direkte fra de to om deres arbeid på ISS og hvordan dette pusher grensene for den menneskelige kunnskap og fremmer amerikansk lederskap når det gjelder fremtidig romvirksomhet. Hans tanker går også til alle teamene på Jorden, spesielt de som befinner seg i Houston, som nå må håndtere følgene av orkanen Harvey og likevel klarer å sette fokus på Peggy og Jack.Den russiske Soyuz MS-04-kapselen med de to NASA-astronautene Peggy Whitson og Jack Fischer og kosmonaut Fyodor Yurchikin (Roscosmos) landet søndag kl. 03.21 norsk tid på bakken sørøst for den øde byen Dzhezkazgan i Kazakhstan etter et opphold på Den internasjonale romstasjonen (ISS)
Foto: NASA TV

NASA-astronaut Peggy Whitson, den russiske kosmonauten Fyodor Yurchikhin (Roscosmos) og NASA-astronaut Jack Fischer må gjennom diverse medisinske rutinesjekker etter å ha returnert fra den Internasjonale romstasjonen og landet sørøst fra den øde byen Dzhezkazgan i Kazakhstan.
Foto: NASA TV


Peggy Whitson satte flere amerikanske rekorder under sitt opphold på Den internasjonale romstasjonen (ISS) – verdens eneste laboratorium i bane rundt Jorden. Både hun og NASA-kollegaen Jack Fischer bidro med hundrevis av eksperimenter innen biologi, bioteknologi, fysikk og kunnskap om Jorden, tok imot mange leveranser fra Jorden med flere tonn utstyr og utførte en kombinert romvandring for å utføre vedlikehold og oppgraderinger på stasjonen.

Whitsons tilbakekomst markerer en fullført ferd på 288 dager som startet i november i fjor og som strakte seg over 200 millioner kilometer og 4623 runder rundt Jorden – Whitsons tredje langvarige opphold på ISS. Under den siste ferden utførte hun fire romvandringer og dermed 10 totalt. Med 665 dager i rommet innehar nå Whitson den amerikanske rekorden som plasserer henne på åttende plass over lengst opphold i rommet.

Astronautkollegaen Fischer fullførte 136 dager i rommet på sin første romferd hvor han også gjennomførte sine to første romvandringer! Den russiske kosmonauten Yurchikhin, som forlot Jorden sammen med Fischer i april i år, har tilbakelagt totalt 673 dager, noe som plasserer ham som nr. 7 på listen over personer med lengst opphold i rommet.

Ekspedisjon 53 befinner seg fortsatt på romstasjonen med NASAs Randy Bresnik, Sergey Ryazanskiy fra Roscosmos og Paolo Nespoli fra ESA. De tre vil operere stasjonen inntil NASA-astronautene Mark Vande Hei og Joe Acaba og russiske Alexander Misurkin ankommer. Planlagt oppskytningsdato for de tre er 12. september fra Baikonur i Kazakhstan.

På sin ferd på ISS i 2007 arbeidet Peggy Whitson (kommandør på ekspedisjon 16) med Capillary Flow Experiment (CFE), som observerer hvordan væsker flyter, spesielt kapillære fenomener, ved mikrotyngdekraft.
Foto: NASA


Whitsons rekorder

  • Den amerikanske astronauten som har hatt lengst opphold i rommet – 665 dager fordelt over tre ferder.
  • Den eneste kvinne som har vært kommandør på romstasjonen to ganger.
  • Den kvinnelige astronauten som har oppholdt seg lengst i bane i løpet av en ferd – 288 dager.
  • Whitson har flere romvandringsrekorder: hun har utført flest romvandringer (10 og også lengst romvandringstid for en kvinne (60 timer og 21 minutter). I tillegg har hun tredje lengst romvandringstid av samtlige romfarere.

NASA-astronaut Peggy Whitson på romvandring i mars 2017. Whitson innehar rekorden for flest romvandringer utført av en kvinnelig astronaut.
Foto: NASA

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Flere artikler om romvirksomhet

NASA: Three International Space Station Crewmates Safely Return to Earth

NASA: NASA Astronaut Peggy Whitson Talks STEM Education with President Trump

Bilder fra landingen


Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no