Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Rekordskarpt bilde av Andromedagalaksen!


15.01.15: Med romteleskopet Hubble har forskerne nå klart å ta det skarpeste bildet som noen sinne er tatt av vår galaktiske nabo. Denne ambisiøse fotografiske kartografien av vår største nabogalakse representerer en ny standard for presisjonsstudier av store spiralgalakser som er de dominerende blant Universets over 100 milliarder galakser.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Andromedagalaksen – vår store nabo.
Foto: NASA/JPL-Caltech


Vår nærmeste spiralgalakse Andromedagalaksen, eller Messier 31 (M31) eller NGC 224 som den også kalles, befinner seg 2,6 millioner lysår fra Jorden i stjernebildet Andromeda. Både Melkeveien, Andromedagalaksen, Triangelgalaksen samt rundt 51 mindre galakser er alle en del av den såkalte Lokale Gruppen - en relativt liten galaksehop med en diameter på rundt 6 millioner lysår. Forskning tyder på at Andromedagalalaksen inneholder minst dobbelt så mange stjerner som Melkeveien, dvs. rundt en milliard stjerner.

Siden galaksen har en astronomisk lysstyrke på 3,4 og dermed er en av de sterkeste av Messier-objektene, er det mulig å se den med det blotte øyet på netter uten månelys selv i områder med moderat lysforurensning. Men det du ser med det blotte øyet eller med vanlig prismekikkert er kun den innerste delen av galaksen, mens galaksen vil se seks ganger større ut enn fullmånen gjennom et teleskop. For oss på nordlige breddegrader er derfor Andromedagalaksen et interessant syn på nattehimmelen dersom vi ser bort fra den mindre hyggelige delen, nemlig at vår egen galakse og Andromedagalaksen nærmer seg hverandre med en fart på 300 kilometer i sekundet og vil kollidere om rundt 4 milliarder år.

Og i motsetning til vår galakse som kun har et stort, supermassivt sort hull, har Andromedagalaksen og dens satellittgalakser trolig tre. M32 huser et sort hull med 2,5 millioner solmasser, mens G1 (den største kulehopen i Den lokale gruppen) trolig innehar et sort hull med 20 000 solmasser. G1 er dermed den eneste kulehopen som antagelig har et stort sort hull. Og med rundt 100 millioner solmasser er beistet i sentrum av Andromedagalaksen hele 25 ganger større enn det sorte hullet i sentrum av Melkeveien.


HUNDRE MILLIONER STJERNER I SITT EGET HJEMMEMILJØ

Bildet som forskerne har tatt med romteleskopet Hubble er det skarpeste bildet som noen sinne er tatt av vår galaktiske nabo. Dette ambisiøse, fotografiske forskningsprosjektet har laget en ny standard for presisjonsstudier av de store spiralgalaksene som er svært betydningsfulle i Universet.

Aldri tidligere har astronomene vært i stand til å se enkeltstjerner på innsiden av en spiralgalakse over et så bredt, sammenhengende område. Flesteparten av stjernene i Universet holder nemlig til i nettopp slike enorme stjernebyer, og dette er det aller første bildematerialet som viser ulike populasjoner av stjerner i sitt eget hjemmemiljø.


Oversiktsbilde over Andromedagalaksen. Området merket «HST» viser området som dekkes av bildemosaikken (kantete linje) i dette forskningsprosjektet, mens området som er avbildet nedenfor er vist med rektangulær ramme.
Foto: (c) 2008 R. Gendler, Used with Permission


I dette utsnittet på 61 000 lysår ses over 100 millioner stjerner fordelt på enkeltstjerner og stjernehoper. Kartleggingen kan sammenlignes med å fotografere en sandstrand i så stor detalj at de enkelte sandkornene kan studeres.
Fullversjon i jpg-format (204 MB)
Fullversjon i tiff-format (365 MB)
Foto: NASA, ESA, J. Dalcanton, B.F. Williams, and L.C. Johnson (University of Washington), the PHAT team, and R. Gendler


Film: Om 4 milliarder år kolliderer Andromeda-galaksen og Melkeveien og smelter sammen til en gigantisk, elliptisk galakse. Etter hvert vil også de superslurpende sorte hullene i galaksekjernene smelte sammen. Mpeg-format, 17 MB. Animasjon: NASA


Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetsmelding fra STScI

Melkeveiens yngste sorte hull – og mulig gammaglimt

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Astroshow for lukkede forsamlinger

Terra Nova – tredje og siste bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Les den sjokkerende avslutningen!
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Etter en ti år lang reise i interstellart rom, ankommer ekspedisjonen vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, 4,2 lysår fra Jorden, for å utforske fremmede verdener. 
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no