Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Første uhell med New Shepard – kan resultere i avbestillinger


17.09.22: Jeff Bezos’ romfartsselskap Blue Origin opplevde mandag en dramatisk avbrytelse under oppskytningen av sin suborbitale rakett Blue Shepard. Hendelsen inntraff kort etter oppskytning fra selskapets fasiliteter i Van Horn i Texas. Heldigvis var dette en ubemannet ferd, men hendelsen er helt klart uheldig for Blue Origin som tilbyr bemannede ferder ut i rommet og vil kunne medføre kansellerte bestillinger for personer som allerede har bestilt turer med planlagte oppskytninger.

av Anne Mette Sannes

 

Blue Origins NewShepard består av en 18 meter høy rakett og en kapsel
Foto: NASA


Oppskytningen mandag var selskapets første ubemannede oppskytning på et år og den fjerde oppskytningen hittil i år. Hele 36 nyttelaster var med, hvor av 18 av disse var sponset av NASA.

To av disse var festet til selve raketten som nå er tapt, og en av disse var JHU APL Integrated Universal Suborbital (JANUS) laget av Johns Hopkins APL (Applied Physics Laboratory) og kan utføre eksperimenter som må utføres i vakuum. JANUS er booket for flere ferder med New Shepard og skal frakte teleskoper, kameraer og mindre sensorer. JANUS vil også kunne muliggjøre tilgang til et viktig, men vanskelig tilgjengelig område av atmosfæren, nemlig den lavere ionosfæren som befinner seg i en høyde av mellom 60 og 1500 km. JANUS har også flydd med Virgin Galactics SpaceShipTwo.

Oppskytningen skjedde kl. 09.27 lokal tid i Texas (kl. 16.37 norsk tid), en time etter planlagt oppskytning.

Raketten (også kalt Tail 3) var den niende oppskytningen for denne raketten. Noe over et minutt etter oppskytning endret eksosen som fulgte raketten både farge og form, og en feil med raketten gjorde at den endret retning i en høyde av 8500 m. Raketten løftes av en BE-3 motor som går på hydrogen og oksygen.

Illustrasjonen viser ferdsplanen til «Mission 8», og mandagens NS-23 skulle følge samme ferdsplan.
Illustrasjon: Blue Origin


Sikkerhetssystemet fungerte derimot som det skulle – faststoffraketten inne i kapselen startet, og med en skyvkraft på 34 tonn, ble kapselen skutt bort fra raketten og i sikkerhet. Dersom det hadde vært personer om bord ville de har klart seg, men den store farten som oppnås når sikkerhetssystemet utløses, ville definitivt ikke ha vært spesielt behagelig.

Se hendelsen kommentert av CBS:



Feilen undersøkes nå av Det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) for å se om den kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for fremtidige bemannede ferder
Film: CBS News


Se også en vellykket inflight abort test i 2016 hvor kapselen skytes i sikkerhet med en fart på 643 km/t.



Vellykket inflight abort test (test av sikkerhetssystemet) i 2016
Film: Blue Origin


Filmen under er fra 20. juli i fjor under den første bemannede ferden med New Shepard. I kapselen er Jeff Bezos, hans bror Mark Bezos, 82 år gamle Wally Funk og 18 år gamle Oliver Daemen fra Nederland. Faststoffraketten befinner seg midt i kapselen.


Fallskjermer ble deretter utløst og gjorde at kapselen landet trygt i ørkenen vest i Texas. Selve raketten, derimot, gikk det med all sannsynlighet dårligere med, den har truffet bakken og blitt destruert.



Se oppskytningen med kommentarer av Erica Wagner i Blue Origin ved Blue Origins hovedkvarter i Seattle.
Film: NASA Spaceflight/Blue Origin


Uhellet er helt klart uheldig for Blue Origin og kan medføre kansellerte bestillinger for personer som allerede har bestilt turer ut i rommet. New Shepard har gjennomført 21 vellykkede ferder, mange av disse med kjente personer som f.eks. William Shatner fra TV-serien Startrek. Men dette er også den eneste raketten Blue Origin har bygget på over 20 år, mens SpaceX, Blue origins hovedkonkurrent, nettopp fullført sin 56. vellykkede oppskytning med Falcon 9 på bare 52 uker, dvs. i gjennomsnitt én oppskytning i måneden i løpet av et år. Totalt har SpaceX gjennomført hele 173 vellykkede oppskytninger uten uhell med sin Falcon 9-rakett.

Blue Origins New Shepard-rakett, og også Virgin Galactics hybridfly SpaceShipTwo, er ikke kraftige nok til å klare å oppnå unnslipningshastighet og gå inn i bane slik som for eksempel SpaceX’ Falcon 9, men er bygget for å utføre korte turistferder opp til rundt 100 km – over den såkalte Kármánlinjen. Blue Origin flyr opp til 105 km, mens Virgin Galactic opp til rundt 95 km. New Shepard passerer dermed 100 km-grensen som er den internasjonale grensen for hvor verdensrommet starter, og som er bestemt av The World Air Sports Federation (FAI). Men i USA regner man 80 km som grense (slik at både New Shepard og SpaceShipTwo passerer denne usynlige grensen mot verdensrommet.

Mye av debatten rundt denne grensen har sitt utspring fra Theodor Van Kármán (derav Kármánlinjen) som mente det var naturlig at grensen mot verdensrommet skulle starte der man trenger mer enn banehastighet for å opprettholde løft for ikke å falle tilbake til Jorden siden luften er så tynn, noe som vil skje på et punkt mellom 80 og 100 km. Hovedargumentet for at 80 km bør være grensen, er at man har sett flere satellitter i svært avlange baner som passerer forbi 100 km gjentatte ganger, men som faller ut av sin bane straks de kommer under 80 km.


MER INFORMASJON

NASA Spaceflight.com: New Shepard suffers in-flight abort on uncrewed NS-23 mission

IGN.com: Blue Origin Loses a New Shepard Rocket One Minute Into Uncrewed Flight

Everyday Astronaut: NS-23 | New Shepard

astroevents.no: Ny testflight for Blue Origins New Shepard i dag!

astroevents.no: Klart for Blue Origins neste bemannede ferd!

astroevents.no: «Captain Kirk» rørt til tårer etter New Shepard-ferden

astroevents.no: Saker om Blue Origin

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no