Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Cygnus med sjokolade, oster og vitenskapelige instrumenter til romstasjonen!


18.02.20: En Northrop Grumman Antares 230-rakett med den 13. kontraktfestede forsyningsferden til den internasjonale romstasjonen (ISS) ble skutt opp fra oppskytningsrampe LP-0A på NASAs Wallops Flight anlegg på Wallops Island i Virginia klokken 21.21 lørdag kveld, (norsk tid), og romfartøyet Cygnus dokket endelig med romstasjonen i dag formiddag.

av Anne Mette Sannes

 

Tre fartøy er nå parkert ved romstasjonen etter at Cygnus koblet seg til tidligere i dag. De to andre fartøyene er Russlands Progress 74 (nyttelast og forsyningsfartøy) og Soyuz MS-15 (bemanningsfartøy).
Foto: NASA


Oppskytningen skulle opprinnelig skjedd 10. februar (norsk tid), men ble utsatt bare 2–3 minutter før oppskytning som følge av tekniske problemer med en bakkesensor. Synd, siden denne dagen ville blitt NASAs første såkalte doubleheader – to oppskytninger på samme dag med bare 5,5 timers mellomrom! Atlas V ble rullet ut til oppskytningsrampen SCL-41 på Cape Canaveral med solsonden Solar Orbiter mens Northrup Grumman forberedte seg på sin 13. oppskytning med Cygnus med kurs for Den Internasjonale romstasjonen (ISS). Solar Orbiter ble skutt opp kl. 05.03 10. feb (norsk tid).

Oppskytningen av Cygnus ble deretter utsatt til fredag 14. februar, men som følge av høydevinder ble den utsatt til lørdag kl. 21.21 (norsk tid). Oppskytningen var en del av Commercial Resupply Services (CRS) sponset av NASA for å levere nyttelast og forsyninger til den internasjonale romstasjonen. Dette er den 13. forsyningsferden av Northrup Grumman under CRS-programmet og selskapets andre flight under CRS-2-kontrakten med NASA. Den første skjedde 2. november i fjor, også fra Wallops Island.

En Antares 230-rakett ble skutt opp fra NASAs Wallops Flight anlegg på Wallops Island i Virginia lørdag 15. februar kl. 21.21 (norsk tid).
Foto: NASA/Aubrey Gemignani


Lørdagens oppskytning markerer den andre flighten med Antares 230+- raketten som ble benyttet første gang 2. november. Antares 230+ er en oppgradert og optimalisert versjon av den eldre Antares 230-raketten som ble benyttet under 5 av de 11 Cygnus-flightene under den første CRS-kontrakten.

Cygnus hadde med seg 3 400 kilo nyttelast som består av forbruksvarer, blant annet sjokolade og oster til de tre som nå befinner seg om bord samt vitenskapelige instrumenter som skal benyttes på ISS.

NASA-astronautene Andrew Morgen og Jessica Meir samt kosmonauten Oleg Skripochka kan nyte etterlengtet sjokolade og oster ombord på romstasjonen.
Foto: NASA, NASA/Robert Markowitz, NASA


Blant de vitenskapelige instrumentene er et mindre mikroskop som skal fungere som en demonstrasjon av teknologi for en ny type elektronmikroskop – et eksperiment som skal teste forholdet mellom bakteriofager og deres vertsbakterier under mikrogravitasjon og andre forhold i rommet, samt et eksperiment som skal kunne gi oss en bedre forståelse av tap av benmasse som astronautene opplever.

En del av den vitenskapelige nyttelasten er også et eksperiment som skal observere hvordan brann sprer seg i mikrogravitasjon, men stedet for å utføre eksperimentet ombord i romstasjonen skal den utføres i Cygnuskapselen etter at fartøyet har dokket fra romstasjonen. Testen vil vare et par uker.Nyttelasten inkluderer viktig vitenskapelig materiell for å utføre tester blant annet med et elektronmikroskop samt hvordan brann sprer seg under mikrogravitasjon.
Film: NASA


Her kan du se oppskytningen bli avbrutt fredag 9. februar bare 2–3 minutter før oppskytningstidspunktet:Film: Space.com

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no