Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Gratulerer med apheldagen!


06.07.18: I dag 6. juli kl. 18.46 er jordkloden lenger unna Solen enn noen andre dager i året. Dette kan høres underlig ut for oss på nordlige bredder som er midt i årets varmeste periode, men har likevel en logisk forklaring.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Jordens bane rundt Solen er avlang (sterkt overdrevet her), og vi er nærmest Solen når det er vinter på den nordlige halvkule, mens vi er lengst unna midt på sommeren (datoene gjelder for 2018).
Illustrasjon: Wikipedia/Sannes & Ødegaard


Kl. 18.46 i kveld befinner Jorden seg 152 095 566 kilometer fra Solen – det fjerneste vi kommer Solen i løpet av året. Den gjennomsnittlige avstanden gjennom året er 150 millioner kilometer, noe som betyr at vi i dag er 2,5 millioner kilometer lenger unna enn gjennomsnittet.

Årsaken til at avstanden ikke alltid er den samme, er som kjent at planetene følger elliptiske baner rundt Solen. Og når på året er vi da nærmest Solen? Jo, hold deg fast: i selveste vintermåneden januar! I årets første måned, mellom 2. og 5. januar (ofte midt i snøføyka!), befinner vi oss aller nærmest – i såkalt perihel.

Dagen for når Jorden er i aphel (lengst unna Solen) kommer et par uker etter sommersolverv, enten 4., 5. eller 6. juli. Sommersolverv inntreffer enten 21. eller 22. juni. I år skjedde dette 21. juni. Også perihel inntreffer rundt 14 dager etter vintersolverv, enten 21. eller 22. desember – i år 21. desember. 

Hvorvidt Jorden befinner seg i aphel eller i perihel har forøvrig svært lite å gjøre med årstider siden disse årlige endringene i vår avstand fra Solen utgjør kun 2 %, noe som ikke fører til at vi jordboere merker noen forskjell på verken vær eller klima.

Det at vi har årstider henger nemlig sammen med Jordens helning som er på 23,5 grader. På nordlige breddegrader heller nordpolen i sommerhalvåret mot Solen med det resultat at vi får lengre dager – Solen står da mye høyere på himmelen slik at det blir varmere.

Jordens skrå rotasjonsakse (helning) medfører at vi får årstider.
Illustrasjon: Wikipedia


Likevel har Jordens avstand en effekt i og med at sollyset som treffer Jorden når den befinner seg i aphel er 7 % svakere enn når Jorden i januar befinner seg i perihel (nærmest Solen).

Underlig nok gjør ikke dette at Jorden sett under ett er kjøligere når Jorden befinner seg lenger unna Solen. Jordens gjennomsnittstemperatur når den er i aphel er faktisk ca. 2,3 grader høyere enn når den er i perihel. Og hvorfor er det slik? Dette skyldes fordelingen av land og hav på Jorden. I gjennomsnitt er temperaturen på Jorden litt høyere i juli som følge av at Solen skinner på alle landområdene på den nordlige halvkule, noe som gjør at den lett varmes opp.

Og ... dersom du ikke ser deg råd til en stor reise denne sommeren, husk at vi vært år får en gratis tur rundt Solen – 1 milliard kilometer!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Flere himmelbegivenheter

Astronomisk jubelsommer

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no