Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Studenter foreslår sonde som skal undersøke Apophis


10.06.17: Fredag 13. april 2029 kommer den 350 meter store asteroiden Apophis til å suse rekordnær forbi Jorden. Selv om vi vet at Apophis ikke kommer til å kollidere med oss, muliggjør den ekstreme nærpasseringen undersøkelser som blant annet er svært viktige for å avbøye asteroider som en gang i fremtiden kan true med å kollidere med vår planet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av asteroide som passerer nær Jorden.
Illustrasjon: NASA/JPL


Astronomene har utarbeidet en trusselskala over objekter som en gang i fremtiden kan komme til å kollidere med vår planet og forårsake store skader eller til og med utgjøre en trussel for vår sivilisasjon. I desember 2004 nådde Apophis (også kalt 2004 MN4) rekordhøyt på trusselskalaen, og forskerne var engstelige for at asteroiden kunne kollidere med Jorden fredag 13. april 2029 eller 13. april 2036. Nye observasjoner har gjort det mulig å beregne en mye mer nøyaktig bane, noe som har vist at det ikke vil finne sted noen kollisjon, men at asteroiden likevel vil passere rekordnær Jorden – estimatene varierer fra 28 350 til 31 300 kilometer. I gjennomsnitt går det rundt tusen år mellom hver gang en så stor asteroide kommer så nær vår klode.

Tyngdekreftene fra Jorden vil forårsake kraftige påkjenninger på asteroiden under den unike nærpasseringen, og mange forskere venter at det kan oppstå ras og andre endringer på asteroidens overflate samt at asteroiden vil skifte kurs.

Banen til Apophis som farer forbi Jorden fredag 13. april 2029.
Illustrasjon: Wikipedia


En gruppe med 20 studenter ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) har designet en romsonde som kan undersøke Apophis nærmere før, under og etter nærpasseringen i 2029. Dette er overraskende nok det første forslaget til en sonde som skal komme nær den 350 meter store og 20 millioner tonn tunge asteroiden.

Ved å følge Apophis på nært hold under den spektakulære nærpasseringen vil vi finne ut mer om sammensetningen til asteroider som var byggesteinene til planetene i Solsystemet. Men enda viktigere vil det være å få mer kunnskap om hvordan vi kan beskytte oss mot asteroider som faktisk vil komme på kollisjonskurs en gang i fremtiden.

Studentene har presentert forslaget for NASA-eksperter som både var imponert og nysgjerrige. Så gjenstår å se hvorvidt prosjektet blir gjennomført – sonden må sendes ut i august 2026 for å rekke frem til Apophis i tide.

Asteroiden Apophis filmet i desember 2004 mens den beveger seg mellom stjernene.
Foto: Osservatorio Astronomico Sormano


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Nyhetsmelding fra MIT

Space.com: MIT Students Design mission to Huge Asteroid Apophis

Geek.com om mulighetene for ras på Apophis under nærpasseringen

Flere artikler om asteroider


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no