Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


30 meter stor asteroide kan komme ekstremt nær 5. mars!


Asteroiden 2013 TX68 kan faktisk komme over 20 ganger nærmere oss enn Månen og er femti prosent større enn asteroiden som gikk i oppløsning over Chelyabinsk i Russland for tre år siden og ødela bygninger og skadet 1500 personer. Dersom denne asteroiden hadde kommet gjennom atmosfæren, ville den skapt en eksplosjon med ca. dobbelt så mye energi som hendelsen i Russland!

Oppdatering 29.02.2016: NASA informerte i helgen om at asteroiden 2013 TX68 likevel ikke vil komme nær Jorden 5. mars. Det var tidligere varslet at asteroiden kunne passere så nær Jorden som 17 000 kilometer denne dagen, men asteroiden ble oppdaget på eldre bilder, og dette gjorde det mulig å revidere og forbedre banen. Det viser seg nå at minste avstand til Jorden vil være ca. 5 millioner kilometer den 8. mars. De nye baneberegningene viser også at asteroiden ikke vil kunne komme på kollisjonskurs med Jorden de neste 100 årene.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

5. mars kan en 30 meter stor asteroide passere ekstremt nær Jorden.
Foto: ESA


Men vi har faktisk stiftet bekjentskap med denne asteroiden tidligere. For to år siden passerte den nemlig forbi Jorden på trygge 2 millioner, og ifølge forskere ved NASAs Center for NEO Studies (CNEOS) ved Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California vil passeringen også gå trygt for seg denne gangen selv om den kan komme ubehagelig mye nærmere oss – et sted mellom 14 millioner kilometer og 17 000 kilometer.

Asteroiden er estimert å være rundt 30 meter i diameter og ble oppdaget av Catalina Sky Survey 6. oktober i 2013 da den passerte Jorden på nattsiden. Etter at forskerne klarte å følge den i tre døgn, forsvant den inn på dagsiden og ble borte. Siden forskerne bare var i stand til å følge asteroiden over så kort tid, var det umulig å klarlegge dens bane rundt Solen med tilstrekkelig nøyaktighet, og dermed er det stort sprik i estimatene for hvor nær asteroiden vil komme. I følge Paul Chodas, leder for CNEOS, er asteroidens bane temmelig usikker, og det vil bli vanskelig å vite hvor man skal se etter den. Det er likevel en sjanse for at søketeleskopene vil klare å fange opp asteroiden under passeringen og dermed gi forskerne data som vil gjøre dem i stand til å bestemme objektets bane mer presist.

28. september 2017 kommer asteroiden nok en gang på besøk, og sjansene for at den da treffer er 1 til 250 millioner – altså ingen grunn til å ligge våken og kikke nervøst ut gjennom gardinene. Også på sine neste besøk i 2046 og 2097 skal den visstnok også ha vett til å holde seg unna.

Men det er ingen grunn til ikke å ha et visst våkent øye for disse objektene som (vanligvis!) svever rundt i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. I løpet av de neste 15 årene regner man nemlig med å finne ca. en halv million asteroider med baner nær Jorden, og det jobbes nå iherdig med å finne ut hvordan man skal klare å endre kursen til asteroider dersom en trusselsituasjon skulle oppstå. Per 17. januar 2016 kjenner vi 1675  potensielt farlige asteroider.

Baner til kjente potensielt farlige asteroider (over 140 meter store) som er oppdaget frem til første del av 2013 og som kan passere nærmere enn 7,6 millioner kilometer fra jordbanen.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Catalina Survey Telescope som oppdaget asterioden som passerer oss 5. mars, var også teleskopet som klarte å fange opp en 4 meter stor asteroide på rundt 80 tonn i oktober 2008, og som gjorde at man for aller første gang var i stand til å følge objektet med øynene før den gikk i oppløsning over bakken i Nord-Sudan. Bitene som ble funnet var en type steinmeteoritter som kalles kondritter – en relativt vanlig type meteoritt siden rundt 70 % av alle meteoritter som blir funnet, er av denne typen. Men analyser av Almahata Sitta-meteorittene viste at de var en sjelden og karbonholdig type meteoritt som kalles ureilite, og som antas å stamme fra en stor karbonrik asteroide.

Røykstripe etter asteroiden 2008 TC3 som kom inn i atmosfæren over Sudan i 2008.
Foto: NASA


Meteoritter som ble funnet på bakken. Nesten 600 biter ble samlet fra asteroiden som var blitt strødd over et område på over 29 kilometer. I alt ble det funnet meteoritter på nærmere 10 kilo – alt som var igjen av den 80 tonn tunge asteroiden!
Foto: Peter Jenniskens (SETI Institute/NASA Ames)


Det sorte fragmentet av denne Almahata Sitta-meteoritten synes tydelig mot de lysere steinene i Nubian-ørkenen i Nord-Sudan.
Foto: Peter Jenniskens (SETI Institute/NASA Ames)


Den neste store (og varslede) asteroiden som vil komme svært nær Jorden, er den 325 meter store Apophis som fredag 13. april 2029 farer forbi 28 350 kilometer over bakken og i tillegg kommer på ny nærvisitt i 2036. Av objekter som ikke nylig er observert, er det ca. 10 asteroider med høyere fare på den såkalte Palermo-skalaen enn Apophis. I gjennomsnitt regner man med at en asteroide på størrelse med Apophis (325 meter) vil treffe Jorden ca. hvert 80 000 år.

Banen til Apophis når den passerer Jorden i 2029.
Illustrasjon: Wikipedia


For å følge med på de neste fem nærpasserende asteroidene, klikk her (nederst i tabellen velger du «kilometer») eller på over nylige og kommende nærpasseringer m.m.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nærpassering av 5 meter stor asteroide

Rekordkraftig meteorfall i Russland

Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss

Kosmiske katastrofer

ESA vil bombardere asteroidemåne!

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no