Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Asteroide rekordnær Jorden på torsdag!


10.10.2017: Kl. 07.45 norsk tid torsdag 12. oktober kommer den 10-30 meter store asteroiden 2012 TC4 ekstremt nær Jorden, bare 1/8 av avstanden Jorden–Månen! Dette er den første kjente asteroiden som har passert nærmere enn Månen to ganger. Den vil ikke treffe vår klode, men hendelsen understreker hvor ekstremt viktig det er å scanne himmelrommet for å kartlegge disse objektene.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Animasjon av asteroiden 2012 TC som passerer forbi Jorden.
Animasjon: NASA/JPL-Caltech


NASAs Earth defence-prosjekt våker nå intenst over asteroiden som passerer Jorden på torsdag i en fart av 27 000 km/t. Asteroiden stryker forbi Jorden på rundt 43 500 kilometer avstand – så nær at man kan «høre en katt hviske» – med andre ord ekstremt nært i astronomisk sammenheng!

Asteroiden 2012 TC4 er estimert å være 10-30 meter stor, og den ikke-varslede asteroiden som gjorde store skader over Chelyabinsk i Russland i februar 2014 hadde en størrelse på 17-20 meter. Skadene i Russland skyldtes glassplinter fra vinduer som følge av trykkbølgen fra eksplosjonen som hadde 26 til 33 ganger så mye energi som atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Banen til asteroiden 2012 TC4 når den passerer Jorden og Månen.
Illustrasjon: Wikipedia


Unik historie

Asteroiden har en unik historie. Objektet ble oppdaget av PanSTARRS på Haleakala-observatoriet på Hawaii i oktober 2012, og forskerne forsto at asteroiden ville passere bare 94 800 kilometer fra Jorden 12. oktober (altså nøyaktig for 5 år siden!), bare åtte dager etter at den ble oppdaget. Dette førte til økt interesse for asteroiden da man samtidig forsto at den ville passere så nær som 18 000 kilometer fra oss – litt under tre jordradier fra Jordens overflate – nå i oktober 2017. Nye observasjoner har senere vist at avstanden vil bli 43 500 kilometer.

Flere observasjoner gjør det enklere å beregne asteroidens bane mer nøyaktig bane og objektet ble gjenoppdaget av ESOs (European Southern Observator) Very Large Telescope i Chile 27. juli i år, med en ekstremt lav lysstyrke på 27. Asteroiden befant seg på dette tidspunktet 0,4 AE (astronomiske enheter) – 60 millioner kilometer fra Jorden, og denne ukens nærpassering er første gang vi observerer at en asteroide passerer nærmere oss enn avstanden Jorden–Månen for annen gang.

Nærjordsasteroiden 2012 TC4 ses som en prikk midt på bildet som er satt sammen av 37 eksponeringer, hver på 50 sekunder. Observasjonene ble gjort med FORS2-instrumentet på ESOs Very Large Telescope. 
Foto: ESO / ESA NEOCC / Olivier Hainaut (ESO), Marco Micheli (ESA) and Detlef Koschny (ESA)

Very Large Telescope (VLT) er et observatorium i Atacama-ørkenen nord i Chile og er drevet av European Southern Observatory   
Foto: ESO


Kan vi se asteroiden?

Det er ikke mulig å observere asteroiden med det blotte øyet som følge av dens lave lysstyrke, men erfarne observatører vil være i stand til å observere den med større amatørteleskoper fra sørligere breddegrader.


Hva kan vi lære av nærpasseringen?

Forskerne er spent på hva de kan lære om asteroiden og vil benytte nærpasseringen til å teste det verdensomspennende nettverket for å oppdage og følge asteroider, samt forskernes evne til å jobbe sammen for å finne asteroider som vil kunne utgjøre en alvorlig trussel. Når man på forhånd kjenner til en asteroider som vil komme svært nær Jorden kan forskerne forberede seg til å samle data for å undersøke denne og få mest mulig kunnskap.

Astronomene har oppdaget de fleste store asteroidene som kan komme nær Jorden. Etter ordre fra den amerikanske kongressen lanserte NASA et program i 1998 hvor man fokuserte på å finne 90 prosent av alle såkalte nærjordsasteroider (NEOs) som er større enn 1 kilometer. Asteroiden som tok livet av dinosaurene for 65 millioner år siden var rundt 10 kilometer i diameter, men alle asteroidenedslag større enn 1 kilometer vil kunne få katastrofale følger for klimaet og vår sivilisasjon.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Florence har to måner

Kjempeasteroide traff Jorden for 3,5 milliarder år siden!

Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss

Kosmiske katastrofer

Smålegemer i Solsystemet – ulv i fåreklær

Flere saker om asteroider

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no