Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Kjempestor asteroide passerer Jorden!


27.04.20: Den rundt 2 kilometer store asteroiden (52768) 1998 OR2 blir trolig den største asteroiden som passerer oss i 2020, og aller nærmest kommer den 29. april. Objektet vil passere ca. 16 ganger lenger ut enn Månen og bli den viktigste asteroidepasseringen før 2027 når en 3 kilometer stor asteroide vil passere 12 ganger avstanden Jorden–Månen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Radarbildene tatt 18. april viser at asteroiden har en diameter på minst 2 kilometer og at den roterer en gang på 4,1 timer.
Foto: Arecibo Observatory, Puerto Rico


(52768) 1998 OR2 er en asteroide fra den såkalte Amor-gruppen – en gruppe på over 7000 asteroider hvor et baneomløp overstiger et år og hvor asteroiden ikke krysser Jordens bane, men de fleste krysser Marsbanen. Eros er en slik Amor-asteroide og er også den første av slike asteroider som har fått besøk av en ubemannet sonde (NEAR Shoemaker).

Asteroiden (52768) 1998 OR2 har trolig en størrelse på ca. 2 x 4 kilometer – mao ord en avlang form. Asteroiden vil være aller nærmest oss onsdag 29. april rundt kl. 11.56 norsk tid og avstanden vil være 6 millioner kilometer.

Asteroiden ble først oppdaget av astronomer ved Haleakala-Observatoriet på Hawaii 24. juli 1998 og har blitt observert av astronomer ved Arecibo- Observatoriet i Puerto Rico siden 8. april mens den farer gjennom rommet med en fart på 31 320 km/t.

Dette blir trolig den største asteroiden som passerer Jorden dette året, og den vil passere i en avstand av 16 ganger Jorden–Månen. Vi må vente 7 år til neste kjente og viktige nærpassering når den rundt 3 kilometer store asteroiden (4953) 1990 MU (en asteroide i Apollofamilien) passerer Jorden med 12 ganger avstanden Jorden–Månen. Asteroider i Apollofamilien er asteroider som krysser Jordens bane.

Time lapse av asteroidens bevegelse over himmelen 9. april i år.
Foto: Ingvars Tomsons/Wikipedia

Radarbilde av asteroiden tatt 18. april i år.
Foto: Arecibo Observatory/NASA/NSF


De høyoppløselige radarbildene viser de første bildene av kjempekolossen, og man ser tydelig den avlange formen i tillegg til mindre landskapstrekk som høyder og åsrygger. Asteroiden er klassifisert som en potensielt farlig asteroide, men det finnes ingen mulighet for at den vil treffe Jorden selv om Center for Near Earth Objects klassifiserer alle asteroider som kommer nærmere Jorden enn 19,5 ganger Månens avstand og har en absolutt lysstyrke på mer enn 22,0 som potensielt farlige.

Dette er helt klart tale om et større objekt som vil komme relativt nær oss, og man kjenner objektets bane for minst 200 år fremover. Aller nærmest vil asteroiden komme i 2079 når den kommer så nær som ca. 1,6 millioner kilometer – rundt 4 ganger lenger unna oss enn Månen. Og hendelsen vil definitivt ikke bli forbigått i stillhet siden asteroiden (52768) 1998 OR2 faktisk er den største av alle kjente nærjordsasteroider som vil passere 5 ganger avstanden Jorden– Månen i løpet av de neste to hundre årene!



Asteroidens bane
Illustrasjon: NASA/Wikipedia


Men det finnes mange slike nærjordsobjekter, her kan du se en liste over de 22 største asteroidene. Pr. i dag kjenner man ikke til at noen av disse vil komme på kollisjonskurs med Jorden i overskuelig fremtid. Stadig flere slike nærjordsasteroider har blitt observert de senere tiårene. Apollo-asteroiden (53319) 1999 JM8 er trolig den største kjente av slike potensielt farlige objekter og har en størrelse på hele 7 km.

Foto: NASA


Hvordan observere asteroiden?

Det vil ikke bli mulig å se asteroiden med det blotte øyet, men siden den forventes å få en lysstyrke på rundt 10–11 vil den kunne ses med et minst 6–8 tommers teleskop. Man vil da kunne se asteroiden som sakte passerer foran stjernene. Men dersom du ikke har en slikt teleskop, vil det bli mulig å observere den via nettsiden til The Virtual Project torsdag 28. april, dagen før asteroiden passerer nærmest.

Mens asteroiden er nærmest Jorden beveger den seg gjennom stjernebildet Hydra (Vannslangen).

Neste nærpassering av en virkelig stor asteroide er en 3 km stor asteroide som vil passere i juni 2024, og deretter kommer den vi alle venter på: Apophis i 2029!. Astronomene har utarbeidet en trusselskala over objekter som en gang i fremtiden kan komme til å kollidere med vår planet og forårsake store skader eller til og med utgjøre en trussel for vår sivilisasjon. I desember 2004 nådde Apophis (også kalt 2004 MN4) rekordhøyt på trusselskalaen, og forskerne var engstelige for at asteroiden kunne kollidere med Jorden fredag 13. april 2029 eller 13. april 2036. Nye observasjoner har gjort det mulig å beregne en mye mer nøyaktig bane, noe som har vist at det ikke vil finne sted noen kollisjon, men at asteroiden likevel vil passere rekordnær Jorden – estimatene varierer fra 28 350 til 31 300 kilometer. I gjennomsnitt går det rundt tusen år mellom hver gang en så stor asteroide kommer så nær vår klode.

Så nær oss kommer Apophis fredag 13. april 2020 (merk datoen ...)!
Illustrasjon: Wikipedia


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

cnn.com: Large asteroid will fly by the Earth next month, but won't hit us, reassures NASA

space.com: Giant 'potentially hazardous' asteroid will fly safely by Earth in April

astroevents.no: Studenter foreslår sonde som skal undersøke Apophis

astroevents.no: Flere saker om asteroider

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no