Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Nærpassering av 5 meter stor asteroide


Den rundt 5 meter store asteroiden 2016 AH 164 ble oppdaget av Catalina Survey Telescope i Arizona, USA den 13. januar – dagen etter at den passerte rekordnær Jorden i en avstand på 26 660 kilometer, bare 8 prosent av avstanden Jorden – Månen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

De fleste mindre asteroider går i oppløsning i møte med atmosfæren, andre kan utgjøre en trussel for oss på Jorden.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Det var aldri fare for at den skulle treffe Jorden, og om denne hadde truffet, er det trolig at den bare ville ha forårsaket en kraftig ildkule og voldsomme smell, men minimale skader på bakken siden et objekt på denne størrelsen trolig ville ha eksplodert i møtet med atmosfæren. En skur av meteoritter kunne imidlertid ha truffet bakken. Test konsekvensene med denne kollisjonskalkulatoren!

Baneberegninger viser at asteroiden 2016 AH 164 også passerte nær Jorden i oktober 2004 og vil gjøre det igjen i august 2020.

Det er bemerkelsesverdig at ytterligere to små asteroider passerte nær Jorden de to påfølgende dagene: 2016 AN165 med diameter 13 meter passerte 192 000 kilometer fra oss 13. januar og 2016 AN164 med diameter 4 meter passerte på 38 000 kilometers avstand 14. januar.

6. oktober 2008 fanget det samme teleskopet også opp en fire meter stor asteroide og fulgte den med argusøyne til den traff bakken i Nord-Sudan 19 timer senere. Dette var første gang et nedslag av en asteroide ble forutsagt. Også kometen Shoemaker-Levy 9 som kolliderte med Jupiter i 1994, ble varslet. Ikke-varslede hendelser som asteroidenedslaget i Middelhavet i 2002 og den ti tusen tonn tunge asteroiden over Russland 15. februar i 2013 har satt et sterkt fokus på slike trusler i fremtiden.

I løpet av de neste 15 årene regner man med å finne ca. en halv million asteroider med baner nær Jorden, og det er derfor ekstremt viktig å vite hvordan man skal klare å endre kurs til asteroider dersom en trusselsituasjon skulle oppstå. Per 17. januar 2016 kjenner vi 1652 potensielt farlige asteroider.

Innen de nesten 15 årene regner man men å finne rundt en halv million asteroider med baner nær Jorden.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Den neste store (og varslede) asteroiden som vil komme svært nær Jorden, er den 325 meter store asteroiden Apophis som fredag 13. april 2029 farer forbi 28 350 kilometer over bakken og i tillegg kommer på ny nærvisitt i 2036. Av objekter som ikke nylig er observert, er det ca. 10 asteroider med høyere fare på den såkalte Palermo-skalaen enn Apophis. I gjennomsnitt regner man med at en asteroide på størrelse med Apophis (325 meter) vil treffe Jorden ca. hvert 80.000 år.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss

Kosmiske katastrofer

Wikipedia: Apophis

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no