Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Mini-asteroide oppdaget to timer før den eksploderte øst for Island


14.04.22: Sent på kvelden fredag 11. mars kom en 2 meter stor asteroide inn i atmosfæren over havet øst for Island og eksploderte. I tillegg til at dette var spesielt i seg selv, har det kun skjedd fire ganger tidligere at en asteroide har blitt oppdaget før den treffer Jorden. Dersom den hadde truffet noe lenger sydøst, kunne konsekvensene blitt fatale.

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Asteroide i ferd med å treffe atmosfæren nordøst for Island.
Illustrasjon. Starry Night, foto: NASA, montasje: Sannes & Ødegaard


To timer før objektet kom inn i atmosfæren, ble det oppdaget ved et observatorium i Ungarn og rapportert til Minor Planet Center som holder oversikt over smålegemer i Solsystemet og beregner disse objektenes baner. Et overvåkingssystem hos NASA benyttet de første observasjonene til å beregne banen til objektet som fikk betegnelsen 2022 EB5. Det ble snart oppdaget at asteroiden var på kollisjonskurs med Jorden, og en varsling om dette ble sendt ut.

Asteroide 2022 EB5 fotografert fra Klet Observatory bare 13 minutter før den traff jordatmosfæren. Asteroiden beveget seg svært fort i forhold til bakgrunnen av stjerner og ses som en strek.
Foto: European Space Agency


Basert på 14 observasjoner over en periode på kun 40 minutter ble det estimert at nedslaget ville finne sted i området fra Vest-Grønland til utenfor norskekysten. Dette området ble innsnevret etter hvert som flere observasjoner ble tilgjengelig, og de siste beregningene viste at objektet skulle komme inn i jordatmosfæren sydvest for Jan Mayen og nordøst for Island med en hastighet på 18,5 km/s (66 600 km/t). Dette skjedde kl. 23.23 norsk tid, og fenomenet ble fanget opp av infralyd-detektorer i flere land – også Norge.

Animasjon som viser den beregnede banen til 2022 EB5 rundt Solen før objektet kom inn i Jordens atmosfære 11. mars. Klikk på bildet for å starte animasjonen.
Illustrasjon/animasjon: NASA/JPL-Caltech


Ut fra observasjonene som ble gjort mens asteroiden nærmet seg Jorden samt energien i infralyd-signalene, er størrelsen estimert å ha vært rundt 2 meter. Veldig små objekter som dette er så lyssvake at de først kan oppdages rett før de treffer Jorden eller så vidt bommer på vår klode. Objektene som de eksisterende overvåkingssystemene (blant annet NASAs Planetary Defense Coordination Office) er beregnet å søke etter er vesentlig større.

Objekter på størrelse med 2022 EB5 forekommer i stort antall og anslås i snitt å treffe jordatmosfæren en gang omtrent hver 10. måned. De færreste av disse blir oppdaget med dagens utstyr, og kun fem asteroider har hittil blitt oppdaget før de traff atmosfæren. Dette skjedde første gang i oktober 2008 da den rundt 4 meter store asteroiden 2008 TC3 ble oppdaget noen timer før den gikk i oppløsning i atmosfæren over Sudan, og hundrevis av små meteoritter ble strødd utover ørkenen.

Nedslagssted og tidspunkt for nedslag beregnet ved hjelp av ESAs alarmsystem Meerkat.
Illustrasjon: ESA


Ikke farlige, men likevel en fare!

Asteroider som er så små som denne går vanligvis fullstendig i oppløsning høyt oppe i atmosfæren og forårsaker ikke nevneverdige skader på bakken. De forårsaker imidlertid ganske kraftige lys- og lydfenomener og utløser store energimengder. Trykkbølgen kan gjøre en del skade og blant annet blåse inn vinduer. I dette tilfellet viser infralydmålingene at eksplosjonen svarte til rundt 2 kilotonn TNT, omtrent som små taktiske atomvåpen. Dersom en slik eksplosjon skulle finne sted over en aktiv konflikt, som for eksempel den pågående krigen øst i Ukraina, er det lett å tenke seg at fenomenet kan bli mistolket.

Twitter-melding og diskusjon om energien til 2022 EB5:


I tilfellet med 2022 EB5 kunne nettopp dette ha skjedd dersom asteroiden hadde truffet noe lenger sydøst – en avstand som i astronomisk målestokk er knøttliten. Under en konflikt mellom India og Pakistan i 2002 hendte noe lignende da en asteroide eksploderte over Middelhavet mellom Libya og Kreta – på omtrent samme breddegrad som konfliktsonen. Hadde hendelsen funnet sted lenger øst, kunne den lett ha blitt mistolket som en atombombe.

Overvåkingssystemene burde derfor også vært i stand til å oppdage mini-asteroider før de kommer inn i jordatmosfæren slik at varsler kan bli sendt og myndigheter og befolkning kan være forberedt.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: Flere saker om asteroider

astroevents.no: Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss

phys.org: NASA system predicts impact of small asteroid

phys.org: Fifth asteroid ever discovered before impact

grapevine.is: Asteroid Explodes Just North Of Iceland

earthsky.org: Asteroid discovered hours before Earth impact


Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no