Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Asteroider


Artikler om asteroider

Vellykket asteroidekrasj!
29.09.22: Natt til tirsdag, kl. 01.14 norsk tid, dundret det 600 kilo tunge DART-fartøyet inn i asteroiden Dimorphos for å teste om vi med denne metoden er i stand til å beskytte Jorden mot fremtidige asteroidetrusler. Forsøket var verdens første teknologiske demonstrasjon på å forsvare vår planet! Les mer.

Mini-asteroide oppdaget to timer før den eksploderte øst for Island
14.04.22: Sent på kvelden fredag 11. mars kom en 2 meter stor asteroide inn i atmosfæren over havet øst for Island og eksploderte. I tillegg til at dette var spesielt i seg selv, har det kun skjedd fire ganger tidligere at en asteroide har blitt oppdaget før den treffer Jorden. Dersom den hadde truffet noe lenger sydøst, kunne konsekvensene blitt fatale. Les mer.

Ryugu – rest av en tidligere komet?
02.04.22: 27. juni 2018 ankom den japanske romsonden Hayabusa2 den 900 meter store asteroiden Ryugu hvor den befant seg i halvannet år for å ta prøver og bringe disse tilbake til Jorden. Den konvensjonelle teorien er at slike mindre asteroider er dannet som resultat av kollisjoner mellom større asteroider, men japanske forskere mener nå at Ryugu og andre «steinrøysasteroider» kan være utdødde kometer! Les mer.

Asteroide utslettet by i Midtøsten for 3600 år siden!
18.10.21: Et objekt enda større enn det som forårsaket den berømte Tunguska-hendelsen i 1908, tilintetgjorde i år 1650 før vår tidsregning to byer i Midtøsten. Den dramatiske hendelsen knyttes til den gammeltestamentlige historien om ødeleggelsen av byene Sodoma og Gomorra. Oppdagelsen er en påminnelse om at selv relativt små objekter i Solsystemet, i større grad enn tidligere, kan utgjøre en trussel mot byområder. Les mer.

Solsystemets største hundebein!
21.09.21: Spektakulære nye bilder og målinger av den hundebein-lignende asteroiden Kleopatra gir ikke bare ny kunnskap om spektakulære hendelser i vårt solsystem, men kan også kaste lys over et av de mest omtalte astronomiske mysteriene de siste årene. Les mer.

Arecibo-teleskopet brøt sammen!
31.01.21: Et av verdens største, viktigste og mest berømte observasjonsinstrumenter, det 305 meter store radioteleskopet på Arecibo i Puerto Rico, kollapset på dramatisk vis 1. desember etter flere kabelbrudd de foregående månedene. Nå er årsaken til sammenbruddet delvis kartlagt. Les mer.

Har deler av Vesta havnet på Bennu?
23.09.20: Observasjoner fra NASAs romsonde OSIRIS-REx tyder på at biter fra Solsystemets nest største asteroide Vesta en gang havnet på den karbonholdige asteroiden Bennu. Dette kaster nytt lys over de kompliserte banebevegelsene til asteroider og på den røffe dannelsen av Bennu som ble dannet fra fragmenter etter en voldsom kollisjon. Les mer.

3–7 meter stor asteroide ble ikke oppdaget før 6 timer etter at den passerte Jorden
24.08.20: Så langt vi kjenner til er 2020 QG den asteroiden som har passert nærmest vår planet uten å ha truffet oss. Asteroiden passerte over Stillehavet flere hundre kilometer øst for Australia da den var nærmest Jorden. Les mer.

Kjempestor asteroide passerer Jorden!
27.04.20: Den rundt 2 kilometer store asteroiden (52768) 1998 OR2 blir trolig den største asteroiden som passerer oss i 2020, og aller nærmest kommer den 29. april. Objektet vil passere ca. 16 ganger lenger ut enn Månen og bli den viktigste asteroidepasseringen før 2027 når en 3 kilometer stor asteroide vil passere 12 ganger avstanden Jorden–Månen. Les mer.

NASA har valgt landingssted for OsirisRex!
19.12.19: OSIRIS-Rex-teamet har benyttet de siste månedene til å undersøke fire aktuelle landingssteder på den ekstremt steinete asteroiden Bennu og har nå Nightingale som førstevalg for prøvetakingen som etter planen skal skje i august 2020. Les mer.

Hygiea kan få status som dvergplanet!
17.11.19: Ved hjelp av ESOs SPHERE-instrument på Very Large Telescope (VLT) har astronomene nå avslørt at asteroiden Hygiea kan klassifiseres som en dvergplanet. Objektet er det fjerde største i asteroidebeltet etter Ceres, Vesta og Pallas. Dette er første gang astronomer har observert Hygiea i tilstrekkelig høy oppløsning til å studere overflaten og bestemme asteroidens form og størrelse. Les mer.

Europa og USA forbereder seg til asteroidemanøver
07.09.19: Asteroideforskere og romfartsingeniører fra USA, Europa og andre steder i verden samles i neste uke i Roma for å diskutere et ambisiøst mål: å endre banen til en asteroide ved hjelp av to fartøyer for å demonstrere at teknikken er en nyttig forsvarsmetode for vår planet. Les mer.

En utfordring å lande på Bennu
17.08.19: Romsonden OSIRIS-REx ankom i fjor nærjordsasteroiden Bennu – en kampestein med en diameter litt større enn høyden på Empire State Building. Dette er USAs første ferd for å ta en prøve av en asteroide, og målet er å hente ut minst 60 gram fra overflaten og bringe prøven tilbake til Jorden i september 2023. På dette tidspunkt skulle man ha valgt landingssted, men som følge av det svært røffe terrenget på Bennu, har teamet nå plukket ut fire mulige steder som skal undersøkes videre før man tar det endelige valget. Les mer.

1 til 7000 sjanse for at en asteroide treffer Jorden i september
19.06.19: Asteroiden 2006 QV89 står nå på ESAs liste over objekter som kan komme på kollisjonskurs med Jorden. Det rundt 40 meter store objektet er omtrent på størrelse med det som forårsaket det rundt kilometerstore Barringer-krateret i Arizona. Sjansene for at den treffer er liten, men NASA og ESA gjennomførte en live-tweet i mai om hvordan regjeringer og forskere bør handle dersom en asteroide faktisk skulle treffe vår klode. Les mer.

Se nærbilder fra Bennus nordlige halvkule!
17.03.2019: NASAs romsonde OSIRIS-Rex går nå i bane rundt den karbonholdige asteroiden Bennu for å kartlegge objektet i detalj, og de siste bildene viser spektakulære detaljer fra et steinete område på objektets nordlige halvkule. Asteroidens størrelse, sammensetning og potensielt farlige bane gjør den til et av de mest fascinerende og tilgjengelige nærjordsobjektene og derfor et perfekt mål for OSIRIS-REx-prosjektet. Les mer.

Første glimt av Bennu!
26.08.18: Etter to år i rommet har romsonden OSIRIS-REx nylig fått øye på asteroiden Bennu og startet på siste del av ferden mot målet. 17. august klarte sondens PolyCam-kamera å ta et bilde i en avstand av 2,3 millioner kilometer. OSIRIS-REx er NASAs første prosjekt for å besøke en nærjordsasteroide. Sonden skal ta en prøve av overflaten og bringe denne tilbake til Jorden i 2023. Les mer.

Habayusa2 straks fremme ved asteroiden Ryugu!
26.06.17: I morgen 27. juni vil den japanske romsonden Hayabusa2 komme frem til asteroiden Ryugu. Romsonden befinner seg nå kun 20 kilometer fra den 900 meter store asteroiden, og de siste bildene viser at den har en firkantet form og har en svært variert topografi. Les mer.

Karbonholdig asteroide oppdaget i Kuiperbeltet!
13.05.2018: En 300 kilometer stor asteroide studert med ESOs Very Large Telescope (VLT) bekrefter tidligere modeller om ville tilstander i unge solsystem, noe asteroiden som gjestet det indre av Solsystemet i fjor også er bevis for. Det karbonholdige objektet som har fått navnet 2004 EW95, har trolig blitt dannet i det indre av Solsystemet og befinner seg nå over 4 milliarder kilometer fra Jorden – i det samme området som dvergplaneten Pluto. Les mer.

Radarbilder av Phaethon – objektet som forårsaker årets kraftigste meteorsverm
12.01.2018: Hvert år rundt 13. desember kan vi oppleve et flott meteorregn, Geminidesvermen, når Jorden passerer gjennom et støvbånd som asteroiden Phaethon har etterlatt seg i sin bane rundt Solen, og natt til 14. desember i fjor opplevde store deler av kloden opptil 160 stjerneskudd i timen. Få dager etterpå passerte det mystiske objektet rekordnært Jorden og dermed kunne kjemperadaren Arecibo på Puerto Rico brukes til å undersøke asteroiden. Les mer.

Solsystemets første interstellare gjest forbløffer forskerne
22.11.2017: Det interstellare objektet som ble oppdaget i oktober i år viser seg å være en svært avlang og sigarformet asteroide med en rødaktig farge, noe som overrasker forskerne siden et objekt med denne formen aldri tidligere har blitt observert i vårt solsystem. Objektet kan gi oss ny og viktig kunnskap om hvordan Solsystemet ble dannet. Les mer.

Asteroide rekordnær Jorden på torsdag!
10.10.17: Kl. 07.45 norsk tid torsdag 12. oktober kommer den 10-30 meter store asteroiden 2012 TC4 ekstremt nær Jorden, bare 1/8 av avstanden Jorden–Månen! Dette er den første kjente asteroiden som har passert nærmere enn Månen to ganger. Den vil ikke treffe vår klode, men hendelsen understreker hvor ekstremt viktig det er å scanne himmelrommet for å kartlegge disse objektene. Les mer.

Kraftig ildkule over Kina
05.10.17: Kl. 14.08 i går norsk tid (20.08 lokal tid) lyste en svært stor meteor opp kveldshimmelen over den nordlige delen av Yunnan-provinsen i Kina, nær grensen til Myanmar. Fenomenet var så voldsomt at det kalles en superbolide, og ildkulen eksploderte med en energi tilsvarende 540 tonn TNT. Les mer.

Unikt objekt i asteroidebeltet
25.09.17: Romteleskopet Hubble har hjulpet et internasjonalt forskerteam å oppdage en asteroide som delte seg i to for 5000 år siden og som nå danner en komethale. Dette merkelige objektet er den første kjente binære asteroiden som også er klassifisert som en asteroidebeltekomet! Les mer.

Florence har to måner!
20.09.17: Radarbilder av den 4,5 kilometer store nærjordsasteroiden (3122) Florence som passerte forbi Jorden i en avstand av 7 millioner kilometer 1. september viser at asteroiden har to minimåner! Av mer enn 16 400 kjente nærjordsasteroider er Florence den tredje asteroiden med to måner som hittil er oppdaget – den siste var asteroiden 1994 WR12 i 2009. Les mer.

Eksepsjonelt stor nærjordsasteroide farer forbi Jorden 1. september!
25.08.17: Om en uke passerer den over 4 kilometer store asteroiden Florence Jorden på en avstand av 7 millioner kilometer – 18 ganger avstanden Jorden–Månen. Asteroiden er den største som passerer vår planet siden NASA startet arbeidet med å kartlegge nærjordsasteroider. Les mer.

Studenter foreslår sonde som skal undersøke Apophis
10.06.17: Fredag 13. april 2029 kommer den 350 meter store asteroiden Apophis til å suse rekordnær forbi Jorden. Selv om vi vet at Apophis ikke kommer til å kollidere med oss, muliggjør den ekstreme nærpasseringen undersøkelser som blant annet er svært viktige for å avbøye asteroider som en gang i fremtiden kan true med å kollidere med vår planet. Les mer.

Stor asteroide passerer nær Jorden!
18.04.17: Onsdag 19. april vil nærjords-asteroiden 2014 JO25 passere bare 4,6 ganger avstanden Jorden–Månen, noe som er temmelig nært for en asteroide av en slik størrelse. Vi må vente helt til 2027 og 2029 før asteroider av en slik størrelse passerer oss nærmere! Les mer.

Første oppdagelse av livets byggesteiner i asteroidebeltet
07.03.17: På dvergplaneten Ceres har forskerne for første gang oppdaget organiske molekyler som er avgjørende for at liv kan oppstå. Oppdagelsen hjelper forskerne å forstå hvordan organiske molekyler har blitt dannet i Solsystemet og hvordan disse har blitt distribuert mellom ulike objekter. Les mer.

Ny, potensielt farlig nærjordsasteroide er oppdaget
14.02.17: Asteroiden 2017 BQ6 er en nærjordsasteroide av en slik størrelse og bane at den har potensiale til å komme nær Jorden og gjøre betydelig skade dersom den en dag skulle treffe oss. Les mer.

OSIRIS-REx på vei mot Bennu!
09.09.16:  Oppskytningen av romsonden Osiris-REx skjedde fra Cape Canaveral Air Force Station klokken 01.05 norsk tid i natt. Dette er USAs første ferd for å hente en prøve av en asteroide, og sonden er nå på vei mot den 60 tonn tunge nærjords-asteroiden Bennu – en kampestein med omtrent samme høyde som Empire State Building – hvor den skal hente ut minst 60 gram fra overflaten på asteroiden og bringe prøvene tilbake til Jorden i september 2023. Les mer.

Romsonden OSIRIS-REx – første trinn mot kolonisering av Solsystemet
31.08.16:  Menneskenes ekspansjon i rommet vil få en kickstart med NASAs asteroideprosjekt OSIRIS-REx – et prosjekt som starter 8. september, og som vil være avgjørende både for utnyttelsen av de eventyrlige naturressursene som finnes i asteroider og for den fremtidige koloniseringen av Solsystemet. Les mer.

Kjempeasteroide traff Jorden for 3,5 milliarder år siden!
Nedslaget er det nest eldste og et av de største vi kjenner til på vår klode, og spredte materiale over hele Jorden. Asteroiden antas å ha vært 2-3 ganger større enn den som tok livet av dinosaurene. Les mer.

Bevegelser i mystisk flekk kan avsløre enorme vannmengder under overflaten på Ceres!
25.03.16: Nye og svært nøyaktige observasjoner gjort med HARPS-teleskopet i Chile viser at det er bevegelser og endringer i den lyseste flekken på Ceres som følge av dvergplanetens rotasjon. Årsaken er trolig stoffer som fordamper fra bakken og forårsaker en sky over selve flekken. Observasjoner gjort med Dawn-sonden som går i bane rundt Ceres tyder på at dvergplaneten har enorme vannmengder under overflaten og fortsatt er geologisk aktiv. Forekomster av vann kan ha stor betydning for menneskenes fremtidige aktivitet i Solsystemet. Les mer.

Utvinning av ressurser på asteroider til bruk på Jorden og til kolonisering av Solsystemet
01.03.16: I asteroider finnes sjeldne jordmetaller i betydelig større mengder enn her på Jorden. Det har blitt anslått at verdien av mineralene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter tilsvarer omtrent 100 milliarder dollar per jordboer! Og ressurser fra asteroider kan også benyttes som rakettdrivstoff i forbindelse med en fremtidig kolonisering av Solsystemet! Les mer.

Solens destruerende rekkevidde underestimert!
26.02.16: Hvorfor finnes det langt flere lyse nærjordsobjekter (NEOs) nær Solen enn mørke? Og hva er årsaken til at forskerne finner 5 prosent færre asteroider enn hva modellene antyder? Svaret ligger i Solens ekstremt destruktive kraft. Les mer.

30 meter stor asteroide kan komme ekstremt nær 5. mars!
12.02.16: Asteroiden 2013 TX68 kan faktisk komme over 20 ganger nærmere oss enn Månen og er femti prosent større enn asteroiden som gikk i oppløsning over Chelyabinsk i Russland for tre år siden og ødela bygninger og skadet 1500 personer. Dersom denne asteroiden hadde kommet gjennom atmosfæren, ville den skapt en eksplosjon med ca. dobbelt så mye energi som hendelsen i Russland! Les mer.

Få spacefølelsen med NASAs siste flyover-film av Ceres!
01.02.16: Hent deg en kaffekopp og nyt filmen som viser denne fantastiske og majestetiske verdenen i asteroidebeltet og som er filmet 1450 kilometer over dvergplanetens overflate! Les mer.

Nærpassering av 5 meter stor asteroide
19.01.16: Den rundt 5 meter store asteroiden 2016 AH 164 ble oppdaget av Catalina Survey Telescope i Arizona, USA den 13. januar – dagen etter at den passerte rekordnær Jorden i en avstand på 26 660 kilometer, bare 8 prosent av avstanden Jorden – Månen. Les mer.

Flere eksepsjonelt flotte nærbilder fra Ceres’ overflate!
17.01.16: Forskerne overveldes etterhvert som skarpe bilder og utsøkte detaljer av Ceres’ overflate strømmer tilbake til Jorden. Over alt man ser, åpenbarer det seg fascinerende landskap som vitner om unike karaktertrekk på denne helt utrolige verdenen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Les mer.

Fascinerende oppdagelser på vår nærmeste dvergplanet!
08.01.16: Uregelmessige kraterformer, pyramideformede fjell, diffus dis på bunnen av Occator-krateret og funn av ammoniakk-rik leire kaster nytt lys over vår nærmeste dvergplanet. Og endelig ser det ut til at forklaringen på Ceres’ mystiske hvite flekker er funnet … Les mer.

Vi nærmer oss svaret på Ceres` mystiske flekker!
Ceres’ lyse flekker er fortsatt et mysterium, men forskerne i Dawn-prosjektet mener det skyldes et høyreflekterende overflatemateriale, muligens is. Flere detaljer om dvergplanetens overflate blir nå mer og mer synlig etter hvert som sonden beveger seg nærmere! Les mer.

Smålegemer i Solsystemet – ulv i fåreklær
Etter mange års utforskning av måner og planeter i Solsystemet, er det de mindre objektene som nå er i fokus. NASAs to sonder, Dawn og New Horizons, er i ferd med å utforske dvergplanetene Ceres og Pluto og vil kunne gi oss flere svar på hva som skjedde under dannelsen av Solsystemet. Trolig var det disse små og tilsynelatende uskyldige objektene i Asteroidebeltet og Kuiperbeltet som gjorde at livet på Jorden oppsto, men som en dag vil kunne utslette det samme livet! Les mer.

Dawn rykker nærmere Ceres og dens mystiske, lyse flekker!
I begynnelsen av mars gikk romsonden Dawn inn i bane rundt Ceres for å undersøke dvergplanetens overflate og forhistorie. Et av de aller meste spennende trekkene på Ceres var to uvanlig lyse flekker som ble spesielt tydelige etter hvert som Dawn nærmet seg. Sonden befant seg den første tiden bak Ceres, men har nå begynt å studere dagsiden. Og flekkene? De er der fortsatt ... Les mer.

ESA vil bombardere asteroidemåne!
Det foregår en intens jakt for å kartlegge asteroider. I 2020 skal ESA bombardere en asteroidemåne og få den til å endre kurs. Dette er første gang i historien at menneskene forsøker å foreta en endring av dynamikken i Solsystemet! Les mer.

En fascinerende ny verden er i vente!
Fredag 6. mars ankommer NASAs romsonde Dawn dvergplaneten Ceres i et forsøk på å løse dens mysterier – ikke minst finne årsaken til de lyse flekkene på dens kraterbelagte overflate. Ceres er den største av asteroidene i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter - 4 ganger større enn staten Texas - og er den eneste av asteroidene i dette beltet som foreløpig har status som dvergplanet. Les mer.

Vann oppdaget på Ceres!
Ved hjelp av det europeiske romteleskopet Herschel, har forskerne oppdaget vanndamp på den største asteroiden i asteroidebeltet. Dette er det første sikre funn av vanndamp på en asteroide i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og beviser at det finnes vann i overflaten, og at Ceres har spor av atmosfære. Les mer.

Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss
Det har skjedd før og det vil skje igjen. Både asteroider og kometer har skapt enorme ødeleggelser både på vår egen klode og på andre planeter i vårt solsystem. Kartleggingen av asteroider er derfor for lengst i gang, men ikke alle oppdages. Verken asteroidenedfallet over Middelhavet 6. juni 2002 eller asteroiden som traff Russland 15. februar 2013 ble varslet i forkant.
 
Kosmiske katastrofer
Flere kosmiske fenomener kan være en trussel mot livet på Jorden og vår sivilisasjon. Her får du en beskrivelse av fenomenene og faren forbundet med disse.
 
15. februar 2013: Asteroide passerer ekstremt nær Jorden.
Se bildene og film tatt opp i Norge.
 
15. februar 2013: Ekstrem nærpassering av asteroide
På kvelden fredag 15. februar 2013 vil en 58 meter asteroide suse forbi Jorden på rekordnært hold. Med en liten kikkert kan vi se hvordan asteroiden sklir mellom stjernene. Det er ingen fare for kollisjon med Jorden, men et sammenstøt kunne medført betydelige skader lokalt.
 

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no