Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Destinasjoner: Asteroider og kometer


Har deler av Vesta havnet på Bennu?
23.09.20: Observasjoner fra NASAs romsonde OSIRIS-REx tyder på at biter fra Solsystemets nest største asteroide Vesta en gang havnet på den karbonholdige asteroiden Bennu. Dette kaster nytt lys over de kompliserte banebevegelsene til asteroider og på den røffe dannelsen av Bennu som ble dannet fra fragmenter etter en voldsom kollisjon. Les mer.

Europa og USA forbereder seg til asteroidemanøver
07.09.19: Asteroideforskere og romfartsingeniører fra USA, Europa og andre steder i verden samles i neste uke i Roma for å diskutere et ambisiøst mål: å endre banen til en asteroide ved hjelp av to fartøyer for å demonstrere at teknikken er en nyttig forsvarsmetode for vår planet. Les mer.

En utfordring å lande på Bennu
17.08.19: Romsonden OSIRIS-REx ankom i fjor nærjordsasteroiden Bennu – en kampestein med en diameter litt større enn høyden på Empire State Building. Dette er USAs første ferd for å ta en prøve av en asteroide, og målet er å hente ut minst 60 gram fra overflaten og bringe prøven tilbake til Jorden i september 2023. På dette tidspunkt skulle man ha valgt landingssted, men som følge av det svært røffe terrenget på Bennu, har teamet nå plukket ut fire mulige steder som skal undersøkes videre før man tar det endelige valget. Les mer.

Se nærbilder fra Bennus nordlige halvkule!
17.03.2019: NASAs romsonde OSIRIS-Rex går nå i bane rundt den karbonholdige asteroiden Bennu for å kartlegge objektet i detalj, og de siste bildene viser spektakulære detaljer fra et steinete område på objektets nordlige halvkule. Asteroidens størrelse, sammensetning og potensielt farlige bane gjør den til et av de mest fascinerende og tilgjengelige nærjordsobjektene og derfor et perfekt mål for OSIRIS-REx-prosjektet. Les mer.

Første glimt av Bennu!
26.08.18: Etter to år i rommet har romsonden OSIRIS-REx nylig fått øye på asteroiden Bennu og startet på siste del av ferden mot målet. 17. august klarte sondens PolyCam-kamera å ta et bilde i en avstand av 2,3 millioner kilometer. OSIRIS-REx er NASAs første prosjekt for å besøke en nærjordsasteroide. Sonden skal ta en prøve av overflaten og bringe denne tilbake til Jorden i 2023. Les mer.

Habayusa2 straks fremme ved asteroiden Ryugu!
26.06.18: I morgen 27. juni vil den japanske romsonden Hayabusa2 komme frem til asteroiden Ryugu. Romsonden befinner seg nå kun 20 kilometer fra den 900 meter store asteroiden, og de siste bildene viser at den har en firkantet form og har en svært variert topografi. Les mer.

Studenter foreslår sonde som skal undersøke Apophis
10.06.17: Fredag 13. april 2029 kommer den 350 meter store asteroiden Apophis til å suse rekordnær forbi Jorden. Selv om vi vet at Apophis ikke kommer til å kollidere med oss, muliggjør den ekstreme nærpasseringen undersøkelser som blant annet er svært viktige for å avbøye asteroider som en gang i fremtiden kan true med å kollidere med vår planet. Les mer.

Historisk utforskning av kometkjerne
Den 12. november 2014 foretok den europeiske romfartsorganisasjonen ESA en historisk landing med en romsonde på en kometkjerne. Hoveddelen av sonden Rosetta fortsetter å gå i bane rundt kjernen for at vi skal få se på nært hold hvordan kometfenomenet oppstår. Det var første gang menneskene har landet på den typen himmellegeme som gjorde det mulig for livet å utvikle seg på vår planet.  Les mer.

Farvel, Rosetta!
29.09.16: Fredag 30.09 avsluttes Rosetta-prosjektet som i mer enn to år har studert komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Hovedsonden har sirklet rundt kometkjernen i lav høyde mens Philae har stått på overflaten siden november 2014. Sonden har gitt oss fantastisk informasjon om kometer og har vist oss hvordan utbrudd på kometkjernen forsyner komethodet og komethalen med gass og støv. Les mer.

OSIRIS-REx på vei mot Bennu!
09.09.16:  Oppskytningen av romsonden Osiris-REx skjedde fra Cape Canaveral Air Force Station klokken 01.05 norsk tid i natt. Dette er USAs første ferd for å hente en prøve av en asteroide, og sonden er nå på vei mot den 60 tonn tunge nærjords-asteroiden Bennu – en kampestein med omtrent samme høyde som Empire State Building – hvor den skal hente ut minst 60 gram fra overflaten på asteroiden og bringe prøvene tilbake til Jorden i september 2023. Les mer.

Philae er funnet!!
06.09.16:  Etter å ha lett etter landingssonden Philae i nesten to år, og under en måned før hele Rosetta-prosjektet blir avsluttet, har ESAs forskerteam endelig funnet den lille landingssonden på overflaten av komet 67P/Churyumov-Gerasimenko! Bilder tatt med Rosetta-sonden som går i lav bane rundt kometkjernen, viser at Philae står kilt inn i en mørk sprekk. Les mer.

Rosettaprosjektet nærmer seg slutten, men hvor er Philae?
09.08.16: Det er nå to år siden ESAs romsonde, kometjegeren Rosetta, ankom kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, og ferden vil snart avsluttes med en kontrollert kræsjlanding på kometens overflate. Men hvor er Philae? Les mer.

Få spacefølelsen med NASAs siste flyover-film av Ceres!
01.02.16: Hent deg en kaffekopp og nyt filmen som viser denne fantastiske og majestetiske verdenen i asteroidebeltet og som er filmet 1450 kilometer over dvergplanetens overflate! Les mer.

Flere eksepsjonelt flotte nærbilder fra Ceres’ overflate!
17.01.16: Forskerne overveldes etterhvert som skarpe bilder og utsøkte detaljer av Ceres’ overflate strømmer tilbake til Jorden. Over alt man ser, åpenbarer det seg fascinerende landskap som vitner om unike karaktertrekk på denne helt utrolige verdenen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Les mer.

Doble objekter ytterst i Solsystemet!
30.10.15: ESAs romsonde Rosetta har påvist at kometen, som vi nå følger på sin ferd rundt Solen, ble dannet av to kometkjerner i Kuiperbeltet før den ble forstyrret og forflyttet seg til det indre av Solsystemet. Noen av de isete mønstrene på den skitne snøballen kan kun være intakt i dag som følge av at de opprinnelige objektene kolliderte med lav hastighet – omtrent i gangfart. Også kometen Itokawa og Plutos måne Kerberos ser ut til å ha oppstått på lignende vis. Les mer.

Bli med på sightseeing og opplev Ceres’ mystiske og komplekse verden! (Bruk gjerne 3D-briller!)
21.08.15: Filmen tar oss med på en liten rundtur på overflaten til vår aller nærmeste dvergplanet, nemlig Ceres i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Ceres er den første asteroiden som ble oppdaget og er det eneste objektet innenfor Neptuns bane som har fått status som dvergplanet. Den er også den eneste av asteroidene i Asteroidebeltet som har formet seg til et rundt objekt som følge av sin egen tyngdekraft – noe som er et av kriteriene for å bli kategorisert som en dvergplanet.Les mer.

Philae og Rosetta nærmer seg Solen!
10.08.15: Torsdag 13. august vil kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko befinne seg aller nærmest Solen, og aktiviteten vil trolig være på sitt høyeste. Kometen er en såkalt kortperiodisk komet fra Kuiperbeltet – altså fra det samme området som dvergplaneten Pluto. Og et sted på kometens overflate befinner den lille landingssonden Philae seg og følger spent med! Philae ble det første menneskeskapte objektet som har landet på overflaten av en kometkjerne da den ble frigjort fra romsonden Rosetta som etter to touchdowns havnet i en skråning på kometens overflate 12. november i fjor. Les mer.

Jetstrømmer og livgivende molekyler på kometkjerne
10.08.15: Analyser av målingene gjort med Philae som landet på kjernen til komet 67P/Churyumov–Gerasimenko i november 2014, viser at den inneholder komplekse molekyler som kan ha vært avgjørende for dannelsen av livsformer. De siste månedene har kometkjernen kommet stadig nærmere Solen, og den tiltagende solvarmen har som ventet forårsaket økende aktivitet. For første gang er vi vitne til hvordan det mystiske kometfenomenet oppstår. Les mer.

Philae har våknet!
For første gang siden Philae gikk i dvale kl. 13.15 norsk tid den 15. november i fjor, har den lille sonden nå våknet opp på overflaten av kometkjernen 67P/Churyumov-Gerasimenko hvor den som første menneskeskapte objekt foretok en historisk landing den 12. november i fjor. Via Rosetta ble signalene mottatt på ESA’s senter i Darmstadt kl. 22.28 norsk tid i går, 13. juni. Les mer.

Vi nærmer oss svaret på Ceres` mystiske flekker!
Ceres’ lyse flekker er fortsatt et mysterium, men forskerne i Dawn-prosjektet mener det skyldes et høyreflekterende overflatemateriale, muligens is. Flere detaljer om dvergplanetens overflate blir nå mer og mer synlig etter hvert som sonden beveger seg nærmere! Les mer.

Dawn rykker nærmere Ceres og dens mystiske, lyse flekker!
I begynnelsen av mars gikk romsonden Dawn inn i bane rundt Ceres for å undersøke dvergplanetens overflate og forhistorie. Et av de aller meste spennende trekkene på Ceres var to uvanlig lyse flekker som ble spesielt tydelige etter hvert som Dawn nærmet seg. Sonden befant seg den første tiden bak Ceres, men har nå begynt å studere dagsiden. Og flekkene? De er der fortsatt ... Les mer.

Smålegemer i Solsystemet – ulv i fåreklær
Etter mange års utforskning av måner og planeter i Solsystemet, er det de mindre objektene som nå er i fokus. NASAs to sonder, Dawn og New Horizons, er i ferd med å utforske dvergplanetene Ceres og Pluto og vil kunne gi oss flere svar på hva som skjedde under dannelsen av Solsystemet. Trolig var det disse små og tilsynelatende uskyldige objektene i Asteroidebeltet og Kuiperbeltet som gjorde at livet på Jorden oppsto, men som en dag vil kunne utslette det samme livet! Les mer.

En fascinerende ny verden er i vente!
Fredag 6. mars ankommer NASAs romsonde Dawn dvergplaneten Ceres i et forsøk på å løse dens mysterier – ikke minst finne årsaken til de lyse flekkene på dens kraterbelagte overflate. Ceres er den største av asteroidene i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter - 4 ganger større enn staten Texas - og er den eneste av asteroidene i dette beltet som foreløpig har status som dvergplanet. Les mer.

ESA vil bombardere asteroidemåne!
Det foregår en intens jakt for å kartlegge asteroider. I 2020 skal ESA bombardere en asteroidemåne og få den til å endre kurs. Dette er første gang i historien at menneskene forsøker å foreta en endring av dynamikken i Solsystemet! Les mer.

Overraskende funn på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko:
Likevel ikke kometene som har brakt vannet til Jorden?

Det har lenge vært klart at Rosettas undersøkelser av kometen 67P Churyumov-Gerasimenko ville føre til ny og viktig kunnskap om Solsystemets tidlige utvikling, og de første analysene av målinger gjort på kometens overflate fører oss igjen inn i debatten om hvor vannet på vår planet kommer fra. Les mer.

Historisk landing på kometkjerne!
Den 12. november skal den europeiske romfartsorganisasjonen ESA skrive historie når den lille sonden Philae styres inn for landing på en kometkjerne. For første gang skal vi få se på nært hold hvordan kometfenomenet oppstår. Det blir første gang menneskene lander på den typen himmellegeme som gjorde det mulig for livet å utvikle seg på vår planet. Se oppdateringene i saken om landingen! Les mer.

Første romsonde i bane rundt komet!
08.08.2014: Onsdag 6. august ble ESAs romsonde Rosetta det første menneskeskapte objekt som har gått inn i bane rundt en kometkjerne. På grunn av kometens ytterst beskjedne tyngdekraft var dette en meget utfordrende operasjon. I løpet av høsten skal Rosetta kartlegge kometkjernen mens denne beveger seg nærmere Solen, og i november skal en liten landingsonde festes til kometkjernen. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no