Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Tidenes underligste rakettoppskytning?


04.09.21: Astras tredje forsøk på å nå bane fra øya Kodiak i Alaska forrige lørdag gikk ikke helt etter planen, og mange mener dette er den mest spesielle rakettoppskytningen noensinne! I oppskytningsøyeblikket begynte raketten å bevege seg sidelengs og klarte – mot alle odds – å stige til en høyde av 50 kilometer før Astra valgte å ende dens forhåndsdømte ferd.

av Anne Mette Sannes

 


Livestreamsendingen ble gjort i samarbeid med NASA Spaceflight, og dette var første gang Astra kjørte en oppskytning live. Planen var å skyte opp raketten på fredag, men som følge av en motor-konfigurasjonfeil, ble raketten istedet gjort klart for oppskytning påfølgende dag. Liftoff skjedde kl. 23.30 norsk tid fra Pacific Spaceport Complex på øya Kodiak i Alaska – et sted som hovedsakelig skyter opp nyttelast for den amerikanske regjeringen.

Den 13 meter høye raketten er en del av Astras Rocket 3.3-serie, og nyttelasten på lørdagens oppskytning var en testnyttelast for Det amerikanske forsvarsdepartementets Space Test Program. Nyttelasten var dermed ikke en virkelig satellitt, men med samme masse, og skulle derfor ikke skulle plasseres i bane.

Men oppskytningen gikk ikke helt etter planen – like etter oppskytning mistet raketten en av de fem motorene med den følge at raketten begynte å bevege seg sidelengs bortover i landskapet fra oppskytningsrampen. Astra lot raketten bare fortsette med den hensikt å få den så langt bort fra oppskytningsstedet som overhodet mulig.

Astra holder til på Pacific Spaceport Complex på øya Kodiak i Alaska
Foto: Wikipedia

En av de fem motorene stoppet rett etter oppskytning
Foto: Astra/NASASpaceflight/Anne Mette Sannes (screenshot)

Som følge av at en av motorene stanset umiddelbart etter oppskytning, begynte raketten å bevege seg sidelengs
Foto: Astra/NASASpaceflight/Anne Mette Sannes (screenshot)


Men så snart raketten hadde brukt opp en del av drivstoffet begynte den faktisk å stige – om enn sakte! Siden raketten ikke hadde nok fart til å kjempe mot tyngdekraften var det helt klart at den aldri ville nå bane, men selskapet lot den fortsette og kommentator Carolina Grossmann, Astras produktsjef, kunngjorde på direktesendingen at neste mål var Max Q (tidspunktet når det er mest belastning på raketten).

Det var helt klart ønskelig for Astra å få nok flightdata og ikke minst hindre at den skulle falle ned og ødelegge oppskytningsområdet, noe som ville ha blitt en kostbar affære og som selskapet allerede har erfaring med fra de tidligeste prøveoppskytningene. Da raketten hadde beveget seg så langt bort fra oppskytningsstedet at det ikke var fare for at den skulle falle ned og gjøre skade, ble motorene stanset og raketten landet trygt i havet og innenfor den tillatte grensen satt av Federal Aviation Adminstration (FAA).

Max Q skjedde forøvrig ved rundt 2 min 33 sek, mens det skulle ha skjedd ved 1 min 15 sek. Etter 2 minutter kunne vi se flotte bilder av oppskytningsstedet nedenfor fra kameraene ombord. Motorene skulle brenne i 2 minutter 50 sek, men ble stanset etter 2 min 28 sek inn i flighten, og raketten begynte å falle ned mot havet. Raketten nådde en høyde av 50 kilometer.

Under webcasten uttalte Grossmann at teamet nå vil jobbe hardt for å finne ut hva som gikk galt og at de er optimistiske med tanke på fremtiden og neste oppskytning for å få raketten ut i bane. Astra fikk flightdata for ca. to og et halv minutt (som er mye i en slik sammenheng), og alle data skal undersøkes grundig før neste forsøk.

Se webcasten med NASASPaceflight og Astra og intervju med CEO Chris Kemp fra 1.37.35:



Astras mislykkede testforsøk forrige lørdag
Film: NASASpaceflight



Oppskytningen kommentert av Scott Manley
Film: Scott Manley


Bakgrunn

Selskapet ble grunnlagt i 2016, og Astras visjon er masseproduksjon av rimelige raketter som gjør kunder i stand til å sende utstyr raskt ut i bane ved å skyte opp raketter fra flere steder rundt på Jorden. Målet er å ta store andeler av det stadig voksende markedet av mindre satellitter.

To forsøk ble gjort i 2018, en i juli og en i november. Begge ble vurdert som mislykkede av FAA, men Astra mente selv at begge var vellykkede selv om den siste ble noe kortere enn planlagt.

I fjor foretok selskapet to oppskytninger hvorav ingen av disse nådde bane. Under den første oppskytningen (Rocket 3.1). den 12. september i fjor oppsto en styringsfeil kort etter oppskytning, motorene stanset automatisk og raketten kom ut av kurs med det resultat at raketten delte seg i to – bæreraketten falt først i bakken og kort etter også 2. trinn. Raketten nådde en høyde av 33 km og begge trinn eksploderte da de traff bakken.

Det usedvanlig flotte bildet tatt av John Kraus viser oppskytning av rakett 3.1 som ble skutt opp 12. september i fjor. Raketten nådde 33 kilometer før den falt tilbake og eksploderte da den traff bakken.
Foto: Astra/John Kraus/Wikipedia

Se oppskytningen og eksplosjonen:



Se oppskytning og eksplosjon av rakett 3.1 (fra start tom 0.33)
SciNews


Kort etter det mislykkede forsøket postet Elon Musk en oppmuntrende twittermelding på Astras twitterside:


Se bilder fra eksplosjonen da raketten traff bakken.

12. desember samme år ble rakett 3.2 den første som kom seg ut i rommet, men gikk tom for drivstoff rett før den nådde bane:



Astras romrakett 3.2 ble skutt opp 15. desember i fjor. Raketten kom seg opp til den planlagte høyden av rundt 390 kilometer, men nådde ikke bane og falt ned ikke langt fra oppskytningsstedet.
Film: Astra Space/John Kraus Musikk: Alaska Sky by Patrick Patrikios courtesy of YouTube Audio Library


Selskapet gikk på børs tidligere i år, så det er nå mer press på at de lykkes:



Astra CEO Chris Kemp snakker om børsnotering av selskapet
Film: CNBC Television


Se intervju med CEO Chris Kemp før ferden:



CEO Chris Kemp intervjues av CNBC News før ferden forrige lørdag
Film: CNBCTelevision


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

TheVerge: Astra rocket does a real smooth slide before failing to reach orbit

Spaceflight Now: Astra rocket fails after early engine shutdown

TheVerge: Small launch startup Astra to go public at $2.1 billion valuation

Alaska Public Media: After aborted rocket launch in Kodiak, Astra picks up the pieces

Wikipedia: Rockets by Astra

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no