Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Romteleskopet fotograferte at ATLAS gikk i oppløsning


30.04.20: Komet ATLAS økte kraftig i lysstyrke i mars, og mange håpet at den ville bli et virkelig flott himmelobjekt i slutten av mai. Men så begynte kometen å gå i oppløsning, lysstyrken avtok, og nå viser en bildeserie tatt med romteleskopet Hubble at kometen har gått nesten fullstendig i oppløsning mens den beveger seg mot det indre av Solsystemet.
Les mer om kometen her

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

I april var kjernen til komet ATLAS i ferd med å gå fullstendig i oppløsning, og det var store endringer selv fra 20. (venstre) til 23. april (høyre). På det første bildet kan omtrent 30 fragmenter skimtes, på det siste bildet 25 (flere hadde gått helt i oppløsning).
Foto: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA), Q. Ye (University of Maryland)


Rundt 9–11 april oppdaget flere amatørastronomer at kometen var i ferd med å dele seg, og tre deler kunne ses på bilder. Deretter har det vært en kraftig utvikling, og Hubble-bildene som ble tatt for noen dager siden viser et stort antall biter omgitt av en tåkesky av støv og gass.

Kometfragmentering er et hurtig og uforutsigbart fenomen og blir derfor sjelden observert i stor detalj. Hendelser på denne skalaen blir observert kun 1–2 ganger per tiår, og detaljerte observasjoner kan gi kunnskap om hvorfor kometkjerner går i oppløsning. Teoriene antyder at hurtig rotasjon og utgassing fra sublimerende is kan være medvirkende årsaker.

Detaljert bilde tatt 20. april viser rundt 30 større og mindre fragmenter. Antagelig fantes det langt flere minifragmenter som ikke var synlig selv med Hubbles skarpe teleskopblikk.
Foto: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA), Q. Ye (University of Maryland)


Hubbles sylskarpe bilder viser biter helt ned til størrelsen av et hus. Før kjernen gikk i oppløsning, kan den ha vært på størrelse med to fotballbaner.

Bildet tatt 23. april viser at det har skjedd store endringer på tre dager, og nå er det rundt 25 biter som er store nok til å være synlig.
Foto: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA), Q. Ye (University of Maryland)


Da det siste Hubble-bildet ble tatt, befant kometen seg innenfor banen til Mars, omtrent 145 millioner kilometer fra Solen. Restene av kometen kommer nærmest Jorden 23. mai (avstand 115 millioner kilometer) og Solen 31. mai (avstand 37 millioner kilometer).


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra STScI

astroevents.no: Mer om komet ATLAS

astroevents.no: Flere saker om kometer

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no