Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Gigantisk galaksehop kaster lys over ekkoet fra Big Bang


21.03.17: Forskere har brukt romteleskopet Hubble og et gigantisk radioteleskop i Chile til å undersøke en galaksehop 5 milliarder lysår unna for å finne ut mer om den kosmiske bakgrunnsstrålingen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Ekkoet – strålingen - fra Big Bang «gjaller» gjennom Universet selv i dag. Lys som oppsto for rundt 14 milliarder år siden overlever som svak bakgrunnsstråling, og på bildet er strålingen visualisert ved hjelp av observasjoner fra ALMA-teleskopet som er kombinert med data fra Hubbleteleskopet. Observasjonene er synlige som blå og lilla nyanser.
Foto: ESA/Hubble & NASA, T. Kitayama (Toho University, Japan)/ESA/Hubble & NASA


Hendelsene rundt Big Bang var så dramatiske at de etterlot seg et uutslettelig spor i kosmos. Disse sporene kan ses fortsatt i dag ved å observe det eldste lyset i Universet. Lyset som nå eksisterer som en svak mikrobølgestråling og som av den grunn kalles «kosmisk mikrobølge-bakgrunnsstråling» (CMB), ble dannet for nesten 14 milliarder år siden og gjennomsyrer hele kosmos med observerbare fotoner.

Kosmisk bakgrunnsstråling kan brukes til å undersøke kosmos ved hjelp av noe som kalles Sunyaev-Zel’dovich-effekten og som først ble observert for mer enn 30 år siden. Her på Jorden oppdager vi kosmisk bakgrunnsstråling når dens mikrobølgefotoner reiser mot oss gjennom rommet. På sin ferd kan disse passere gjennom galaksehoper som inneholder elektroner med høy energi. Disse elektronene gir fotonene en bitteliten energiboost, men å oppdage disse gjennom teleskopene er utfordrende, men viktig siden de kan hjelpe astronomene å forstå noen av de fundamentale egenskapene til Universet som for eksempel plassering og fordeling av tette galaksehoper.

Romobservatoriet Planck har gitt oss det til nå mest detaljerte bildet av den kosmologiske bakgrunnsstrålingen. De røde og oransje flekkene er spirene til våre dagers galakser og galaksehoper.
Foto: ESA og Planck Collaboration


Hubbleteleskopet har observert en av de mest kjente, masserike galaksehopene, nemlig RX J1347.5–1145 som en spesiell del av undersøkelsene av gravitasjonslinse-effektene til store galaksehoper. Observasjonen av hopen, som befinner seg 5 milliarder lysår fra Jorden samt bruk av ALMA-teleskopet gjorde forskerne i stand til å studere den kosmiske bakgrunnsstrålingen ved å bruke den såkalte termiske Sunyaev-Zel’dovich-effekten. Observasjonene er vist som blå og lilla nyanser.

Kjempeanlegget ALMA sett fra luften. ALMA befinner seg på Chajnantor-platået rundt 5000 meter over havet i Andesfjellene.
Foto: Clem & Adri Bacri-Normier (wingsforscience.com)/ESO


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra NASA

Kosmisk avstandrekord

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no