Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Planetsøk rundt vår nest nærmeste nabostjerne


10.08.17: Arecibo-observatoriet og Planetary Habitability Laboratory i Puerto Rico har nylig slått seg sammen med prosjektet Red dot i søket etter planeter rundt våre nærmeste nabostjerner. Barnards stjerne er den åttende røde dvergstjernen som nylig har blitt observert, og det ventes nå spent på resultatet som kan få stor betydning for den første reisen ut av Solsystemet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av en rød dverg
Illustrasjon: Mark A Garlick / University of Warwick


Barnards stjerne er vår aller nærmeste nabostjerne etter Alfa Centauri-systemet. Men siden denne stjernen nærmer seg oss ekstremt raskt vil faktisk Barnards stjerne være vår aller nærmeste nabostjerne i år 11 700 og befinne seg 3,8 lysår fra vår Sol! I august i fjor oppdaget forskerne en planet rundt den røde dvergstjernen Proxima Centauri som har fått navnet Proxima b. Barnards stjerne (6 lysår fra Jorden) er også en rød dvergstjerne, og det er tegn som tyder på at det kan befinne seg en superjord utenfor beboelig sone rundt stjernen. På animasjonen under kan du selv se hvor mye stjernen beveget seg fra 1985 til 2005:

Foto: Frog Rock Observatory, public domain og copyright-fri

Barnards stjerne studeres fra flere observatorier samtidig.
Foto: PHL @ UPR Arecibo / Aladin Sky Atlas


Den nye kampanjen ved Arecibo-observatoriet skal observere røde dverger med planeter i vårt nærmeste nabolag, og hensikten med kampanjen er å oppdage radiostråling fra disse stjernene, som for eksempel fra flares (utbrudd på stjerner) for å undersøke stråling fra disse, magnetfelt, samt mulige forstyrrelser som følge av andre objekter. Slike forstyrrelser kan tenkes å avsløre tilstedeværelsen av nye, mindre objekter, inkludert planeter.

Barnards stjerne er den åttende røde dvergstjernen som nylig har blitt observert ved Arecibo-observatoriet, og resultatet fra stjernene Gliese 436, Ross 128, Wolf 359, HD 95735, BD +202465, V* RY Sex og K2-18 samt Barnards stjerne blir nå analysert.

Prosjektet Red Dot vil delta i observasjonene av Barnards stjerne ved Arecibo- observatoriet i samarbeid med andre observatorier, og det planlegges samtidig fotometriske og spektroskopiske undersøkelser fra andre observatorier. Alle observasjonene bil bli brukt til å forstå stjernen, men flere observasjoner med bruk av ESOs exoplanet-hunter-observatorium La Silla, Chile vil være nødvendig for å oppdage og bekrefte en ny planet.

De første exoplanetene ble oppdaget fra Arecibo Observatoriet i 1992; tre mindre verdener ved navn Draugr, Poltergeist og Phobetor rundt pulsaren Lich – en hurtigroterende nøytronstjerne som sender ut en stråle av elektromagnetisk stråling (2300 lysår unna i stjernebildet Jomfruen).

Kunstnerisk fremstilling av pulsaren PSR 1257+12 (Lich), det første planetsystemet med bekreftede exoplaneter
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC)


Den første planeten rundt en sollignende stjerne ble senere oppdaget i 1995, og per i dag har det blitt bekreftet over 3600 exoplaneter. Nylige observasjoner fra Arecibo-observatoriet har også oppdaget brune dverger, men ennå ikke en planet. (Brun dverg: et objekt som har for liten masse og for lav temperatur til at de klarer å omdanne hydrogen til helium i kjernen på samme måte som ordinære stjerner, samtidig som de har for stor masse til å kunne regnes som planeter).

Kunstnerisk fremstilling av en brun dvergstjerne
Illustrasjon: R. Hurt/NASA


Den første og eneste gangen Barnards stjerne ble observert fra Arecibo-observatoriet var under SETI-Instituttets Phoenix Project (1998-2004). De nye observasjonene er på en annen frekvens (4 to 5 GHz) hvor radiostråling fra flares har blitt observert på lignende eller kjøligere objekter. Dette er første gang Barnards stjerne har blitt observert med slike frekvenser og følsomhet.

Det skal også foretas ny observasjon av stjernen Ross 128 (11 lysår unna) siden denne stjernen tidligere har vist mulig utsendelse av radiostråling som nå skal følges opp.


Resultatet kan få stor betydning for fremtidens reiser til andre solsystem

Oppdagelser av planeter i vårt nabolag gjør reiser til andre solsystem mer aktuelle enn noen gang tidligere, ikke minst oppdagelsen av Proxima b – en jordlignende planet rundt vår aller nærmeste nabostjerne Proxima Centauri. Høsten 2011 deltok vi på historiens første stjerneskipskonferanse. Les mer om det store kvantespranget – den første reisen ut av Solsystemet:

Det store Kvantespranget

På vei mot stjernene: 100 Years Starship Symposium, Houston, Texas

Ut av Solsystemet for å sikre menneskenes fremtid?

Forskning.no: Norrønafolket uten romfarer

Klikk på bildet under for å fly blant våre nærmeste nabostjerner:

Fly blant våre nærmeste nabostjerner! Klikk på bildet for å laste ned filmen.
Illustrasjon: Andrew Z. Colvin/ Wikipedia / animasjon: ESO/I. Crossfield/N. Risinger (skysurvey.org)


Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Planetary Habitability Laboratory: A New Search for Extrasolar Planets from the Arecibo Observatory

Red Dots-prosjektet

Røde dverger – nøkkelen til å finne liv?

Røde verdener

Nye dverger i nabolaget!

Wikipedia: List of nearest stars and brown dwarfs


Solformørkelsesbriller til 21. august!

Her kan du skaffe deg solformørkelsesbriller for å kunne oppleve solformørkelsene 21. august i år og 11. august 2018 på en trygg måte. Sendes ut daglig med A-post!

Solformørkelsesbriller

Mer om solformørkelsene

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no