Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Astronomiske begivenheter i 2016


2015 var et fantastisk astronomisk år i Norge med den største solformørkelsen på mange tiår , en svært sjelden supermåneformørkelse og de første nærbildene av Pluto og dens måner . Men også i 2016 kan vi glede oss til flere spennende astronomiske opplevelser, som for eksempel en sjelden merkurpassasje, oppskytning av romsonde som skal ta prøver av en asteroide og NASA-sonden Juno som i juli vil gå inn i bane rundt Jupiter!

Oppsummering: 2016 var året da vi fant en jordlignende planet rundt vår nærmeste nabostjerne. Finner vi en ny planet i vårt eget solsystem i året som kommer?

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

OSIRIS Rex blir skutt opp i september 2016 for å hente hjem en prøve av en type C asteroide.
Illustrasjon: NASA


 • 3. og 4. januar: Meteorsvermen Kvadrantidene har sitt årlige maksimum. Svermen har et kortvarig maksimum som enkelte år oppviser opptil 120 stjerneskudd i timen. Mye tyder imidlertid på at maksimumet i 2016 inntreffer på dagtid i Norge og at vi derfor mister det meste av aktiviteten, og i tillegg vil relativt kraftig månelys hindre oss i å se de svakere meteorene. Men likevel tyder enkelte beregninger på at maksimum muligens kan inntreffe tidligere, det vil si kl. 24 - 02 natt til 4. januar, og dermed være godt synlig fra Norge. Det kan derfor være verdt å gå ut og finne et mørkt sted for å se etter stjerneskudd!

 • 7. februar: En av de beste dagene i 2016 for å se etter planeten Merkur. Planeten befinner seg så nær Solen at den bare i kortere perioder er mulig å se fra Jorden og aldri på helt mørk himmel. Se etter Merkur på østhimmelen en stund før soloppgang.

 • 9. mars: Total solformørkelse i deler av Indonesia og Stillehavet. Ingen deler av formørkelsen er synlig fra Norge.

 • 14. mars: Den første oppskytningen i ESAs store prosjekt ExoMars. Landingsmodulen «Schiaparelli EDM lander» og kommunikasjonssonden TGO (Trace Gas Orbiter) ankommer Mars i desember 2016 hvor målet er å lete etter livsformer på planeten samt undersøke de ytre delene av atmosfæren.
  Les mer her.

 • 20. mars: Vårjevndøgn markerer at vi passerer inn i sommerhalvåret, og kl. 05.30 norsk tid denne dagen passerer Solen inn på den nordlige himmelhalvkule. Over hele Jorden er dag og natt like lange, og på Nordpolen kommer Solen opp etter å ha vært fraværende et halvt år.

 • 18. april: Planeten Merkur kan sees på kveldshimmelen i noen dager rundt denne datoen.

 • 9. mai: Det viktigste og sjeldneste himmelfenomenet i 2016: En langvarig merkurpassasje!
  Les mer her.

 • 21. juni: Sommersolverv og årets lengste og lyseste dag på våre breddegrader. Solen har sin nordligste posisjon på himmelen kl. 00.34 norsk tid (sommertid).

 • 5. juli: NASA-sonden Juno som ble skutt opp i 2011, vil gå inn i bane rundt Jupiter for å analysere denne. Målinger vil vise både om det finnes en fast kjerne i midten, hva atmosfæren består av og hvor mye vann den inneholder. Juno skal også undersøke planetens magnetfelt på sine 33 runder i polarbane rundt gasskjempen før den vil krasjlande i Jupiter i oktober 2017.
  Prosjektets nettside

Romsonden Juno skal gå inn i bane rundt Jupiter 5. juli
Illustrasjon: NASA


 • 12.-13. august: Maksimum for den årlige meteorsvermen Perseidene. Etter at Månen går ned rundt midnatt, blir himmelen mørk og forholdene ideelle for å observere svermen i dens mest aktive periode frem til morgengry. Opptil ca. 100 stjerneskudd kan forventes per time.

 • 27. august: Spektakulær samstilling mellom planetene Venus og Jupiter på kvelden. På det nærmeste er planetene bare 0,06 grader fra hverandre. Fra Norge vil fenomenet imidlertid ikke være lett å se siden kveldshimmelen er lys frem til de to planetene har gått ned.

 • 1. september: Ringformet solformørkelse tvers over Afrika fra Gabon til Madagaskar. Ingen deler av formørkelsen er synlig fra Norge.

 • 16. september: Halvskyggeformørkelse på Månen med maksimum kl. 20.55. Formørkelsen er ikke veldig iøynefallende, men man vil se at den øvre delen av Månen har blitt mørkere.

 • 22. september: Høstjevndøgn markerer at vinterhalvåret innledes på den nordlige halvkule. Kl. 16.21 norsk tid passerer Solen inn på den sydlige himmelhalvkule.

 • 13. – 14. desember: Maksimum for den årlige meteorsvermen Geminidene. I 2015 kunne opptil 120 stjerneskudd observeres hver time, men i 2016 vil en full måne (som til og med er den nest største i 2016) gjøre himmelen for lys til å se de svakere stjerneskuddene.
  Geminidene i 2015

Ildkule fra en meteorsverm (Leonidene) i 2009.
Foto: Navicore/Wikipedia


 • 21. desember: Vintersolverv og årets mørkeste dag. Kl. 11.44 norsk tid har Solen sin sydligste posisjon på himmelen.


  OSIRIS-Rex – september 2016

  I september 2016 skal NASA sende sonden OSIRIS-Rex på en tre års ferd til asteroiden 101955 Bennu hvor den etter å ha slått følge med asteroiden i 505 dager, skal hente en steinbit og litt støv med en gripearm, putte dette i en kapsel og sende kapselen tilbake til Jorden. I 2023 vil kapselen lande i Utah hvor asteroidebiten skal analyseres. Det karbonholdige materialet vil gi forskerne kunnskap om Solsystemets og planetenes dannelse og kanskje også kunne gi verdifull info om hvordan livet på jorden oppsto.
  Wikipedia om dette prosjektet
  Prosjektets nettside


  Hele året:

  Pluto og månene: Gjennom året vil bildene fortsatt strømme til Jorden og by på fascinerende landskapstrekk og fantastisk ny viten om disse mystiske objektene utenfor Neptun.

  Exoplaneter: Tallet på bekreftede exoplaneter passerte 2000 sent høsten 2015. Store mengder data fra romobservatoriet Kepler og andre observatorier vil bli ferdig analysert i løpet av 2016, og store og interessante funn kan ventes!


  Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


  MER INFORMASJON

  Se «Kveldens stjernehimmel» for informasjon om små og store hendelser gjennom året.

  Sjelden merkurpassasje i mai 2016

 • Kveldens stjernehimmel


  Hva kan du se i kveld?

  Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
  Les mer

  Nytt astroshow: “Out of Space”

  Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

  I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

  I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

  Astroshow for skoleelever

  Science fiction-trilogien Ad Astra

  Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

  Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

  Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

  - stjernereiser - exoplaneter - romheiser
  - ormehull - multivers - liv i rommet
  - fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
  - astronomiske fenomener - galaksens fremtid
  - krim


  Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
  Mer info og bestilling
  Filmen Vårt magiske univers

  Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

  Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

  Norsk DVD om himmelbegivenheter
  i Norge 2010-2015

  Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

  Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

  Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

  Våre nettsteder
  astroevents.no Hovednettsted om Universet
  starship.no Stjernereiser
  svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
  astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

  Følg oss på facebook

  Følg oss på facebook

   

   

  Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no