Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Starten på en ny æra i romfart når Doug Hurley og Bob Behnken skytes opp fra Cape Canaveral 27. mai!


23.04.20: NASA-sjef Jim Bridenstine annonserte fredag dato for oppskytning av første bemannede ferd (Demo-2) fra amerikansk jord siden 2011, noe som vil markere slutten på USAs avhengighet av Russland for å sende astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Ferden blir siste trinn før NASA sertifiserer Crew Dragon for operasjonelle, langvarige ferder til ISS og vil gjøre NASA i stand til å fortsette den viktige forskningen på romstasjonen som også legger grunnlaget for fremtidig utforskning av Månen og Mars.

av Anne Mette Sannes

 

NASA-astronautene Bob Behnken og Doug Hurley
Foto: SpaceX


Oppskytningen skal skje 27. mai kl. 22.33 (norsk tid) fra oppskytningsrampe 39A på Kennedy Space Center i Florida med en SpaceX Falcon 9-rakett. Opprinnelig var det planlagt at de to NASA-astronautene Doug Hurley og Bob Behnken skulle oppholde seg på romstasjonen i et par uker, men dette har nå blitt forlenget til 2–3 måneder før de returnerer til Jorden hvor det vil bli foretatt en «splashdown» i Atlanterhavet øst for Cape Canaveral.

Siste bemannede ferd fra amerikansk jord skjedde 8. juli 2011 hvor den ene av de to astronautene, Doug Hurley, var pilot på romfergen Atlantis – en 13 dagers ferd som også hadde som oppgave å levere nyttelast til romstasjonen.

Denne aller første bemannede ferden 27. mai er siste trinn for å verifisere at Falcon 9-raketten og Crew Dragon tilfredsstiller NASAs krav, og markerer også slutten på USAs avhengighet av Russland for å sende astronauter til ISS hvor kostnadene har vært hele 75 millioner dollar for én astronaut. Ifølge Bridenstine kan oppskytningen bli noe forsinket, men det vil i så fall bli snakk om bare litt ut i juni.

Les mer om Doug Hurley og Bob Behnken og deres bakgrunn m.m. her.

I januar i år utførte SpaceX den siste større testen og benyttet da Crew Dragons oppgraderte Mark 3-fallskjermer – en av verdens mest avanserte – og kapselen traff havet 9 min 4 sek etter liftoff. Raketten ble ødelagt med vilje for å vise at redningssystemet var i stand til å sende astronauter i sikkerhet i en tenkt nødssituasjon.

Kunstnerisk fremstilling av SpaceX’s Crew Dragon som separeres fra Falcon 9-raketten under redningstesten.
Illustrasjon: SpaceX


Før ferden 27. mai skal de siste fallskjermtestene utføres for å sertifisere Dragons landingssystem, samt fullføre etterforskning av en feil med en Merlinmotor under oppskytning av en Falcon 9 rakett 18. mars i år i forbindelse med en oppskytning av Starlinksatellitter. En av de 9 motorene sviktet 2 min og 22 sek. inn i ferden, men nyttelasten ble satt ut i bane som normalt.

Se film av hendelsen:Film: SpaceX


Både SpaceX og Boeing samarbeider med NASA om å sende astronauter til ISS, og SpaceX ligger nå foran Boeing til å først bringe astronauter dit. Som det første amerikanske romfartøy i historien, utførte SpaceX i mars i fjor en vellykket docking med ISS.NASA-sjef Jim Bridenstine og leder i SpaceX Elon Musk i samtale på Kennedy Space Centers Launch Control Center mens de venter på liftoff av SpaceX’s Falcon 9-rakett og Crew Dragon for den ubemannede testflighten i mars i fjor.
Foto: NASA/Kim Shiflett


Victor Glover og Mike Hopkins er backup-crew for ferden og vil, sammen med Shannon Walker, bli de tre første NASA-astronautene til å reise til romstasjonen for et lengre opphold sammen med JAXA-astronaut Soichi Noguchi. Ferden (Crew-1) skal skje senere i år (trolig i august) og vil bli SpaceX’s første bemannede operative ferd og en del av selskapets nåværende kontrakt med NASA.

NASA-astronautene (fra venstre) Bob Behnken, Doug Hurley, Mike Hopkins og Victor Glover foran SpaceX’s Crew Dragon. De to sistnevnte vil bli to av astronautene på en lengre ferd senere i år.
Foto: NASA
Shannon Walker ser ned på Caribbean fra kuppelen på Den internasjonale romstasjonen 25. november 2010.
Foto: NASA

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

nasa.gov: Adds Shannon Walker to First Operational Crewed SpaceX Mission

nytimes.com: SpaceX Gets May Date to Launch 2 NASA Astronauts to Space Station

astroevents.no: Alt gikk etter planen under sikkerhetstest av Crew Dragon!

spaceflightnow.com: Bridenstine says Crew Dragon could launch with astronauts at end of May

spacecenter.org: SpaceX 2020 missions to launch astronauts from American soil

astroevents.no: Flere saker om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no