Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Første glimt av Bennu!


26.08.18: Etter to år i rommet har romsonden OSIRIS-REx nylig fått øye på asteroiden Bennu og startet på siste del av ferden mot målet. 17. august klarte sondens PolyCam-kamera å ta et bilde i en avstand av 2,3 millioner kilometer. OSIRIS-REx er NASAs første prosjekt for å besøke en nærjordsasteroide. Sonden skal ta en prøve av overflaten og bringe denne tilbake til Jorden i 2023.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

OSIRIS-REx i bane rundt nærjordasteroiden Bennu.
Illustrasjon: Lockheed Martin/NASA


OSIRIS-REx har reist ca. 1,8 milliarder kilometer siden den ble skutt opp i september 2016 og skal etter planen ankomme Bennu 3. desember i år. Sonden er nå nær nok til å observere asteroiden, og prosjektledelsen vil bruke de neste månedene til å lære mest mulig om Bennus størrelse, form og overflatestruktur og også om asteroidens omgivelser før ankomst.

OSIRIS-Rex’ billedteam har satt sammen fem bilder av Bennu tatt av sondens PolyCam-kamera. På denne avstanden, nesten 6 ganger avstanden Jorden–Månen, ser Bennu kun ut som en stjerne med den forskjell at den beveger seg i forhold til bakgrunnsstjernene. Men dette vil endre seg kraftig så snart sonden kommer nærmere og møter Bennu i desember.
Foto/animasjon: NASA/Goddard/University of Arizona


For å sikte seg inn mot Bennus baneplan fikk OSIRIS-REx hjelp av tyngdekreftene fra Jorden for 11 måneder siden. Sonden farer nå av gårde med en fart på 51 000 km/t i forhold til Jorden, men innhenter Bennu med bare 2000 km/t.

Sondens bane på vei mot Bennu. Sonden måtte passere nær Jorden i september 2017 for å bli slynget i riktig retning ved hjelp av Jordens tyngdekrefter.
Illustrasjon: OSIRIS-REx Project


Ifølge Bashar Rizk, som er ansvarlig for sondens kameraer og som har vært med i OSIRIS-REx-teamet nesten siden starten i 2006, kan det å ankomme asteroiden anses som et stevnemøte; man ønsker verken å ankomme for sent eller for tidlig.

Carl Hergenrother, leder for arbeidsgruppen som foreslo Bennu som mål for ferden under de tidlige planleggingsfasene da asteroiden kun var kjent som objektet 1999 RQ36, forteller at Bennu i øyeblikket kun ut som en stjerne, men at dette vil endre seg i november når forskerne starter med detaljerte observasjoner. På dette tidspunktet vil man begynne å se kratre og store steinblokker, og asteroiden vil da gå fra bare å være et astronomisk objekt til å bli et virkelig geologisk objekt.

Når OSIRIS-REx nærmer seg asteroiden vil sonden benytte sine vitenskapelige instrumenter til å samle informasjon om Bennu og forberede ankomsten. I ankomstfasen vil OSIRIS-REx gjøre følgende:

  • Regelmessig observere området rundt asteroiden for å søke etter støvutbrudd og måner samt studere Bennus lys og spektralegenskaper.

  • Utføre fire manøvre med start 1. oktober for å nærme seg asteroiden og sakne farten slik at den matcher farten til Bennu og dens bane.

  • Fjerne beskyttelsesdekselet til sondens prøvearm i midten av oktober og deretter forlenge og ta bilde av armen for første gang på ferden.

  • Benytte OCAMS – sondens kameraer – for å avdekke asteroidens generelle form i slutten av oktober samt starte med å kartlegge Bennus overflatetrekk midt i november.

Etter at sonden har ankommet Bennu vil den bruke den første måneden til å utføre flybys av asteroidens poler og ekvator i en avstand av mellom 19,1 og 7,1 kilometer.

Disse manøvrene vil gjøre sonden i stand til å gjøre de første direkte målingene av Bennus masse og i tillegg foreta nærobservasjoner av overflaten. Disse baneomløpene vil også gi navigasjonsteamet erfaring med å navigere nær asteroiden.

Med en diameter på rundt 500 meter vil Bennu bli det minste objektet noen sonde har gått i bane rundt, og asteroidens lave tyngdekraft vil være en stor utfordring for prosjektet. Sonden vil foreta grundige undersøkelser av asteroiden før teamet bestemmer seg for to mulige landingssteder. Prøvetakingen skal etter planen skje tidlig i juni 2020, og sonden vil slippe prøven over ørkenen i Utah, USA i september 2023.  Film som forklarer prosjektet og sondens ferd til Bennu.
Film: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra University of Arizona

Hovedside om OSIRIS-REx

Oppskytningen av OSIRIS-REx

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no