Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Stjerner fødes også i vinder fra gigantiske sorte hull


29.03.17: I sentrum av de fleste galakser finnes ekstremt masserike sorte hull og som sluker alt som måtte komme for nær – inkludert stjerner og planeter. Men nå har forskerne oppdaget en helt ny type stjernedannelse, nemlig at de samme superhullene overraskende nok kan gi liv til nye stjerner! Oppdagelsen gir oss et helt ny kunnskap om galakser og hvordan galakser utvikler seg.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av en galakse hvor stjerner dannes i de kolossale utstrømningene av materiale fra omgivelsene til et sort hull i galaksekjernen. Resultatene fra ESOs VLT-teleskop er de første bekreftede observasjonene av at stjerner dannes under slike ekstreme forhold.
Illustrasjon: ESO/M. Kornmesser


En gruppe europeiske astronomer har benyttet to instrumenter på Very Large Telescope (VLT) ved ESOs Paranal-observatorium i Chile til å studere en pågående kollisjon mellom to galakser kalles IRAS F23128-5919 og som befinner seg 600 millioner lysår fra Jorden. Slike galaksekollisjoner er blant Universets mest omfangsrike fenomener og varer som regel flere hundre millioner år. Forskningsgruppen observerte den kolossale vinden av materiale som strømmer ut fra områdene rett i nærheten av det supermassive sorte hullet i sentrum av den sydligste av de to kolliderende galaksene, og fant sterke bevis for at det dannes nye stjerner i selve utstrømningen.

De supermassive sorte hullene i sentrum av galakser kan ha fra noen millioner til flere milliarder ganger Solens masse og trekker til seg stjerner og andre objekter som tilfeldigvis kommer for nær. Objektene blir revet i filler, og det oppstår en virvlende skive av gass som går i spiral stadig nærmere det sorte hullet. På vei innover varmes gassen kraftig opp og sender ut store energimengder, noe som medfører at supermassive sorte hull kan forårsake noen av Universets mest ekstreme og energirike fenomener..

Det voldsomme trykket som forårsakes av de høye temperaturene vil, i kombinasjon med kraftige magnetfelt i virvelskiven, blåse en god del stoff ut igjen langs hullets rotasjonsakse (vinkelrett på virvelskiven). Forskerne har nå funnet bevis for at det dannes nye stjerner i en slik utblåsningsstrøm. Gruppen studerte lyset fra gass-strømmen og oppdaget den umiskjennelige strålingen fra et stort antall nydannede stjerner som lyser opp gassen rundt seg. Stjernene er maksimalt noen få titalls millioner år gamle, og det ser ut til at de er varmere, har større masse og lyser sterkere enn stjerner som er dannet under mindre ekstreme forhold, for eksempel i galakseplanet.

Astronomene har også målt bevegelsen og hastigheten til disse stjernene og funnet ut at de beveger seg svært fort bort fra galaksekjernen, noe som forventes for stjerner som er fanget i en strøm av hurtigbevegende materiale. For at stjerner skal kunne dannes, må gass-skyene presses så mye sammen at tyngdekreftene fra gassen klarer å danne store og tette klumper som begynner å lyse av seg selv på grunn av kjernereaksjoner i sentrum. Oppdagelsen vitner derfor om at det er svært turbulente forhold i utstrømningen av gass fra sorte hull.

Superstort sort hull som river i stykker en stjerne som har kommet for nær. Til venstre er stjernen fortsatt intakt, den gule gass-skyen i midten viser stjernen når den er revet i stykker, og lenger til høyre går restene inn i bane rundt det sorte hullet og blir gradvis slukt.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flere artikler om galakser

Pressemelding fra ESO

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no