Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

USA: Blue Origin


Første uhell med New Shepard – kan resultere i avbestillinger
17.09.22: Jeff Bezos’ romfartsselskap Blue Origin opplevde mandag en dramatisk avbrytelse under oppskytningen av sin suborbitale rakett Blue Shepard. Hendelsen inntraff kort etter oppskytning fra selskapets fasiliteter i Van Horn i Texas. Heldigvis var dette en ubemannet ferd, men hendelsen er helt klart uheldig for Blue Origin som tilbyr bemannede ferder ut i rommet og vil kunne medføre kansellerte bestillinger for personer som allerede har bestilt turer med planlagte oppskytninger. Les mer

Game over for Bezos Blue Moon – månelanding utsatt til 2025!
13.11.21: Flere måneders kamp er over når The Federal Court nylig bestemte å ikke ta Jeff Bezos’ klage på SpaceX’ kontrakt med NASA på 2,9 milliarder dollar til følge. Det er nå endelig bestemt at SpaceX skal utvikle månelanderen som skal ta første kvinne og neste mann til Månens overflate under NASAs Artemis program. Men tiden dette har tatt, samt et par andre faktorer, har medført at menneskenes retur til Månen utsettes fra 2024 til 2025 – tidligst! Les mer

Businesspark i bane rundt Jorden!
07.11.21: Flere private selskap går med planer om å bygge romstasjoner, noe som er aktuelt siden Den internasjonale romstasjonen er i ferd med å skulle fases ut. Siste kunngjøring om en ny, kommersiell romstasjon kommer fra Blue Origin, Boeing og Sierra Space som også skal samarbeide med andre selskap om å bygge romstasjonen Orbital Reef – en businesspark i bane rundt Jorden. Les mer.

«Captain Kirk» rørt til tårer etter New Shepard-ferden
15.10.21: Morgensolen glødet over de vakre fjellene ved Blue Origins fasiliteter nord for Van Horn helt vest i Texas da CEO Jeff Bezos personlig kjørte de fire passasjerene ut til stedet hvor New Shepard sto oppstilt. Det var helt klart nerver å spore hos de fire, men William Shatners følelser etter at de kom ut av kapselen etter endt ferd, gjorde inntrykk. Les mer.

Klart for Blue Origins neste bemannede ferd!
11.10.21: Med oppskytningen fra Launch Site One in West Texas i morgen, tirsdag kl. 15.30 (norsk tid), blir «Science fiction snart virkelighet». En av de fire som skal være med Blue Origins New Shepard i morgen er nemlig kanadiske William Shatner som spilte Captain James T. Kirk i den amerikanske sci-fi-serien Star Trek. Les mer.

Bezos gir seg ikke – saksøker NASA for å få månelanderkontrakt mens de ansatte forlater Blue Origin!
01.09.21: Bare tre uker etter at Government Accountability Office (GAO) ga NASA full rett til å velge SpaceX som eneste leverandør av en månelander under NASAs Artemisprogram, gjør nå Jeff Bezos det han kan for å forsinke prosjektet ved å ta NASA til retten– en underlig handling av en person som har et brennende ønske om å gjøre menneskene til en interplanetarisk sivilisasjon. Bezos’ handling har også falt mange av de ansatte tungt for brystet, og flere i ledende toppstillinger flykter nå over til blant annet SpaceX. Les mer.

Romturismen er i gang, snart kan du oppleve Jorden utenfra!
22.07.21: Med tirsdagens ferd har nå to romfartsmilliardærer vært utenfor Jorden med kun ni dagers mellomrom, noe som lover godt for fremtidig romturisme for folk flest. Prisen på en tur enten med Virgin Galactic eller Blue Origin vil trolig ligge på rundt 2,5 millioner NOK, men som alt annet vil også billettprisene til verdensrommet etter hvert gå ned slik at flere kan få oppleve å se vår klode fra et annet perspektiv. Og med på turen tirsdag var både den yngste og den eldste personen som nå har vært i verdensrommet – en 18 år gammel nederlandsk student og en kvinnelig veteranpilot på 82! Les mer

Hvem vinner romturismekappløpet? Søndag får vi svaret!
09.07.21: Både Musk, Bezos og Branson har lenge hatt mål om å drive med romturisme, Musk med langturer, den første rundt Månen i 2023, mens de to andre kniver om å være først ute med suborbitale ferder. Kun timer etter at Bezos kunngjorde at han blir med på den første bemannede ferden med New Shepard 20. juli, kom meldingen om at Branson tar plass i SpaceShipTwo førstkommende søndag, bare 9 dager før Bezos! Meldingen har sendt sjokkbølger i romfartsmiljøet, men kappløpet mellom de to er definitivt et gode – allerede neste år vil det bli mulig for alle å ta turen ut i verdensrommet og se vår klode utenfra! Les mer.

82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!
02.07.21 Den tidligere flyveren Wally Funk gikk av skaftet da hun personlig ble spurt av Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos om å reise sammen med ham og to andre på Blue Origins første bemannede ferd om rundt tre uker. Wally, som på tross av sine glimrende kvalifikasjoner ennå ikke har fått muligheten til å reise ut i rommet, vil dermed bli den eldste etter tidligere rekordholder John Glenn som som reiste med romfergen i 1998 da han var 77! Les mer.

Ny testflight for Blue Origins New Shepard i dag!
24.09.20: Kunngjøringen om Blue Origins neste oppskytning kom tirsdag, bare to dager før oppskytningen som skal finne sted i dag kl. 17 norsk tid. Sist gang Blue Origin foretok en oppskytning var i desember i fjor – hele 9 måneder siden. Oppskytningen vil skje fra oppskytningsstedet i West Texas, og nyttelasten skal festes utvendig! Les mer.

Milliardkontrakter til SpaceX og ULA – Musk likevel ikke fornøyd
21.08.20: Romfartsselskapene SpaceX og ULA slo både Jeff Bezos’ Blue Origin og Northrop Grumman i konkurransen om å skyte opp spionsatellitter og annen hemmelig nyttelast for den amerikanske regjeringen, men Elon Musk kaller ULAs ikke-gjenbrukbare raketter for sløsing med skattebetalernes penger. Murringen fra Musk er resultat av en turbulent fortid. Les mer.

Nå skal det skje: Baser på Månen!
02.05.20: NASA har nettopp valgt tre romfartsselskap som de neste ti månedene skal konkurrere om å utvikle det best egnede fartøyet for landing på Månens overflate og som skal ta de to neste astronautene – første kvinne og neste mann – til Månen innen 2024. Kontraktstildelingen var det siste som manglet for å landsette astronauter på vårt nærmeste himmelobjekt om fire år. Returen til Månen vil markere en global innsats for å teste systemene som trengs for videre ferder til Mars og lenger ut i Solsystemet. Les mer.

Nytt kappløp mot Månen
02.06.19: Etter nesten 50 års dvale er Månen på nytt blitt et forlokkende mål for flere aktører. Sist ut i rekken er Amazon-sjefen Jeff Bezos som nylig viste frem fartøyet Blue Moon som etter planen skal sende mennesker til Månen og tilbake innen 2024. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no