Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Romturismen er i gang, snart kan du oppleve Jorden utenfra!


22.07.21: Med tirsdagens ferd har nå to romfartsmilliardærer vært utenfor Jorden med kun ni dagers mellomrom, noe som lover godt for fremtidig romturisme for folk flest. Prisen på en tur enten med Virgin Galactic eller Blue Origin vil trolig ligge på rundt 2,5 millioner NOK, men som alt annet vil også billettprisene til verdensrommet etter hvert gå ned slik at flere kan få oppleve å se vår klode fra et annet perspektiv. Og med på turen tirsdag var både den yngste og den eldste personen som nå har vært i verdensommet – en 18 år gammel nederlandsk student og en kvinnelig veteranpilot på 82!

av Anne Mette Sannes

 

Fra venstre: 18 år gamle Oliver Daemen, Mark Bezos, Jeff Bezos og 82-årige Wally Funk
Foto: Blue Origin/Anne Mette Sannes (screenshot)Blue Origin ble dannet for over 20 år siden, og det har lenge vært Bezos drøm å selv reise ut i verdensommet. Med på ferden tirsdag var også hans bror Mark, den 82 år gamle vetaranpiloten Wally Funk og 18 år gamle Oliver Daemen fra Nederland. Studenten Oliver fikk bli med siden personen som hadde vunnet auksjonen med sitt bud på 28 millioner dollar for å være med på den første bemannede ferden med New Shepard, trakk seg som følge av «logistikkproblemer». Det er mange som lurer på hvordan dette er mulig når vedkommende hadde betalt 28 millioner dollar (ca. 250 millioner NOK) og oppskytningsdatoen har vært bestemt lang tid i forkant. Uansett hva som var årsaken (personen har allerede betalt summen og skal visstnok være med på en senere ferd), ble setet tilbudt den nederlandske businessmannen Jos Daemen som hadde booket sete med den neste bemannede ferden, men han valgte i stedet å la sønnen få det ledige setet tirsdag. Oppskytningen satte dermed rekord med både den yngste og eldste personen i verdensrommet!


To milliardærer på egne romfartøy med 9 dagers mellomrom

Kort etter at Jeff Bezos hadde kunngjort at han selv skulle være med på New Shepard-ferden 20. juli, kom meldingen om at Richard Branson skulle delta på Virgin Galactics første suborbitale ferd med SpaceShipTwo 9 dager før. Dette ga et klart inntrykk av rivalisering mellom de to romfartsmillardærene, noe Branson benektet. I et intervju uttalte han at beslutningen blant annet skyldes at selskapet hadde fått en viktig godkjenning av det amerikanske Luftfartsverket (FAA) tidligere enn forventet, og at det i det store og hele ikke var viktig hvem av de to som var først. Jeff og Richard ønsket hverandre alt godt på ferden og Branson gjorde det samme via Twitter:

Under et arrangement i 2016 uttalte Bezos at rivalisering er «super healthy», at verdensrommet er stort og har plass til mange vinnere, og at Blue Origins største konkurrent er tyngdekraften. Likevel var det klart at Bezos hadde regnet med å få æren av å være først ute med suborbitale ferder og på twitter la han ut en liste som viser fordelene ved å fly med New Shepard kontra Virgin Galactics SpaceShipTwo.Richard Branson deler en video fra flyet med en melding til dem som drømmer om å komme ut i verdensommet
Film: Hindustan Times


Oppskytning og landing

Etter oppskytning av New Shephard gikk motoren i rundt 180 sekunder og ga passasjerene en fart på rundt tre ganger lydhastigheten. Etter at kapselen ble separert fra raketten, kunne de fire sveve vektløse rundt i kapselen og beundre utsikten gjennom de største vinduene på et fartøy som har tatt av fra Jorden. Etter å ha nådd 107 km gikk turen tilbake til Texas, og kapselen dalte ned under tre fallskjermer som gjorde at farten ble redusert til ca. 25 km/t før den landet mykt også som følge av landingsputer som ble utløst i selve landingen. Raketten landet et par minutter før kapselen.


Bezos var den første av de fire som klatret ut av kapselen iført cowboyhatt, og det første han gjorde var å klemme sin mor. Da alle var ute ble de omgitt av venner og familie og ble stående ved siden av kapselen mens champagneflaskene ble sprettet. Ifølge Bezos var han ikke selv bekymret for ferden, familien hans var mer bekymret.

Se oppskytning og landing med norske kommentarer!


Kármánlinjen

Blue Origins ferd varte litt over 10 minutter og nådde en høyde av 107 km som er over den såkalte Kármánlinjen på 100 km. Både NASA, det amerikanske militæret samt det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) regner grensen til verdensommet ved 80 km selv om dette er under den såkalte Kármánlinjen på 100 km. New Shephard med andre ord nå noe over denne grensen, og ifølge Bezos er det kun 4 % av verden som godkjenner 80 km som starten på verdensrommet. New Shepard ble fra starten av designet for å fly over Kármánlinjen, mens Virgin Galactics SpaceShipTwo ikke er konstruert for å gå så høyt.

Med de to overståtte suborbitale ferdene er ikke lenger SpaceX alene om bemannede ferder, SpaceX samarbeider som kjent med NASA hvor SpaceX sender NASA-astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS) i sitt fartøy Crew Dragon. Også SpaceX har planer om romturisme, men lenger ut, og den første kunden er den japanske milliardæren Yusaku Maezawa som etter planen skal sendes rundt Månen i 2023 sammen med åtte andre han skal invitere med seg.SpaceX presenterer sin første private månepassasjer
Film: Associated Press /Youtube


Pressekonferanse etter landing

Under pressekonferansen i etterkant av landingen takket Bezos også de ansatte i Amazon og ikke minst alle Amazonkundene som har gjort ham i stand til å betale for aktivitetene i Blue Origin. Bezos sa han hadde hatt høye forventninger til ferden, og at alle forventningene ble overgått en høy gang: «Best Day Ever!! sa han da kapselen tok bakken Texasørkenen.

Broren Mark uttalte at en av de største overraskelsene for ham personlig var hvor naturlig det føltes å være vektløs, og at man skulle tro vi mennesker var skapt for å være i et slikt miljø, noe som jo ikke er tilfelle, men at det likevel føltes svært komfortabelt og fredfylt.

De fire hadde også med seg en del ting av historisk verdi på ferden ut i verdensommet, blant annet et tøystykke fra Wright Flyer, flyet som ble fløyet av Wright-brødrene ved Kitty Hawk i North Carolina i 1903 og som var det første motordrevne flyvningen, en bronsemedaljong laget av den første varmluftsballongen som fløy i 1783, samt et par briller som Amelia Earhart hadde på seg da hun som første kvinne krysset Atlanterhavet alene i 1932.

82 år gamle Wally (som verken ser ut som eller oppfører seg som en 82-åring!) uttalte under pressekonferansen at hun hadde hatt en fantastisk ferd sammen med de tre andre, at den gjerne kunne ha vart lenger, og at hun er klar som et egg for en ny!ABC News-innslag om oppskytningen
Film: ABC news


Bezos i helikopterstyrt

Men ikke alle ferder har gått like bra for Bezos. Mens han lette etter et egnet landområde for Blue Origin for rundt 20 år tilbake, styrtet helikopteret han satt i i en elv, og vann fylte kabinen før han og de andre kom seg ut. Bezos uttalte i etterkant at det var en fæl opplevelse, at de var heldige, og han han ikke kunne forstå hvordan de hadde kommet seg fra ulykken i live.


Om New Shepard

Fartøyet New Shepard er kalt opp etter første amerikaner i rommet, Alan Shepard. Shepard utførte en lignede suborbital ferd under Mercuryprogrammet i 1961 som tok ham opp i en høyde av 116 km og varte litt over 15 minutter. Alan Shepard døde i 1998, men hans to døtre var tilstede under gårsdagens oppskytning og også på pressekonferansen. Bezos uttalte at det var en stor ære at de to deltok, og at det var et privilegium å ære Alan Shepard og romfartens barndom.

Bezos hadde også en overraskelse og kunngjorde et nytt initiativ «The Courage og and civility award» til ledere som setter høye mål for å finne løsninger og som alltid gjør dette på en høflig måte – rollemodeller som søker å forene mennesker og som argumenterer og handler ut ifra hva de virkelig tror på og som alltid gjør dette med stor verdighet og ikke personangrep. En av prisvinnerne var advokaten, forfatteren og nyhetskommentatoren Van Jones, blant annet kjent som nyhetsanker i CNN. Huse mottok 100 millioner dollar og kan selv velge hvilke organsisasjoner pengene skal gis videre til.

Van Huse mottok 100 millioner dollar fra det nye initiativet “The Courage and civility award”
Foto: Wikipedia


Den andre vinneren var José Andrés, en spansk kokk som kom til USA for 20 år siden med 50 dollar i lommen og som deler sin store lidenskap for mat med sine medmennesker. Hillary Clinton omtaler Andrés som “bigger than life”, “a force of nature” og “a real gift” (se innslaget under pressekonferansen under). Jose skapte blant annet såkalte «community kitchen» i New York og Washington D.C. etter at restauranter stengte med under pandemien.Hele pressekonferansen
Film: Blue Origin


Bezos’ visjon

Mens Elon Musk har som mål å bygge en base på Mars, sende én million mennesker dit innen 50–100 år og benytte Den røde planet som utgangspunkt for videre utforskning av Solsystemet og videre ekspansjon, er Bezos’ visjon å benytte Månen som utgangspunkt. Tanken er at millioner av mennesker skal bo og arbeide på kunstige planeter i rommet samt utnytte ressurser der slik at Jorden beskyttes og blir en slags oase hvor man kun har lett industri. Kostnadene til og fra rommet skal være så rimelige at alle kan reise.


Fremtidsplaner

Bezos har nylig trappet ned sitt engasjement i Amazon fra administrerende direktør til styreleder, og mange forventer nå at han velger å bruke mer tid på Blue Origin som har ligget litt bakpå i forhold til konkurrentene. Det Alabamabaserte selskapet Dynetics samt Blue Origin (i samarbeid med Lockheed Martin, Northrop Grumman og Draper) tapte NASAs utlyste konkurranse om å bygge fartøyet som skal sette første kvinne og neste mann på Månen i 2024 som en del av Artemisprogrammet. Istedet trakk SpaceX det lengste strået og vant kontrakten på nesten 3 milliarder dollar og som helt klart gjør SpaceX til en ledende aktør innen romfart – en aktør som pusher målene mye lengre enn andre selskap. Blue Origin og Dynetics har imidlertid levert inn en protest til Government Accountability Office (kongressens kontrollkomite), og beslutning forventes om kort tid og kan fyre opp under konkurransen mellom Musk og Bezos.

Når det gjelder New Shepard har både Bezos og Branson opplyst at de begge har mottatt forhåndsbestillinger på fremtidige ferder til en verdi av rundt 100 millioner dollar.

Blue Origin er også i gang med å utvikle sin nye og langt større og kraftigere rakett New Glenn som vil bli i stand til å løfte 50 tonn til lav jordbane (LEO) og som er planlagt skutt opp i siste del av 2022.New Glenn i aksjon
Film: Blue Origin


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NYTimes: ‘Best Day Ever’: Highlights From Bezos and Blue Origin Crew’s Short Flight to Space

Dagsnytt 18: Bezos ut i rommet. Gjest: Anne Mette Sannes

TV2: Se oppskytning og landing med norske kommentarer

astroevents.no: Hvem vinner romturismekappløpet? Søndag får vi svaret!

astroevents.no: 82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!

BusinessInsider: Jeff and MacKenzie Bezos have made their divorce official in a $38 billion settlement, making the author the third richest woman in the world

TheVerge: Virgin Galactic successfully sends Richard Branson to the edge of space

astroevents.no: Richard Branson jubler etter Virgin Orbits første kommersielle ferd!

VirginGalactic: Lær mer om VirginGalactic

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no