Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Cassinis siste stup


14.09.17: Fredag kl. 12.32 norsk tid mister vi kontakten med Cassini-sonden, og prosjektet er over. Her er en oversikt over hva som skjer.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Cassini brenner opp på vei gjennom Saturns atmosfære.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


I sluttfasen som har vart i flere måneder, foretok Cassini først en siste nærpassering av kjempemånen Titan før sonden i 22 uker på rad foretok stup mellom planeten og ringsystemet.

På det siste omløpet vil Cassini stupe inn i Saturns atmosfære med en hastighet på langt over 100 000 km/t og samtidig sende unike vitenskapelige observasjoner til Jorden. Etter at vi mister kontakten med sonden vil Cassini brenne opp som en kraftig meteor i planetens atmosfære og bli en del av planeten selv.

Fredag 15. september kl. 09.15 norsk tid begynner Cassini å sende live til Jorden og overfører alle observasjoner mens den stuper innover mot kjempeplanetens atmosfære. Vanligvis har sonden ventet flere dager med å overføre data, men det er det ikke tid til nå – hvert sekund teller!

Jo dypere inn i atmosfæren sonden kommer, jo mer verdifulle er observasjonene – det er ikke ofte vi sender en sonde inn i atmosfæren til en gasskjempe, og dette blir Cassinis første og siste mulighet.

Kl. 12.30.50 norsk tid beveger Cassini seg med 123 000 km/t i det den trenger inn i den øverste delen av Saturns atmosfære. Stillingskontrollmotorene brukes på omkring 10 % av sin kapasitet, og fartøyet er omtrent 1900 kilometer over Saturns skytopper.

Kl. 12.31.48 norsk tid brukes stillingskontrollmotorene på maksimal styrke for å holde kommunikasjonsantennen rettet mot Jorden. Sonden forventes å undersøke atmosfæren omtrent 300 kilometer dypere ned enn på noen tidligere omløp. Fronten på sonden begynner å bli varmet opp av luftmotstanden.

Kl. 12.32.00 norsk tid vil ikke stillingskontrollmotorene lenger klare å holde sonden stabil på sin ferd gjennom stadig tettere atmosfære. Cassini vil begynne å vingle slik at antennen ikke lenger rettes mot Jorden, og dermed mister vi kontakten for godt.

I løpet av det neste minuttet vil sonden bli en ildkule som brytes opp i stadig mindre biter som brenner opp på vei lenger ned i atmosfæren.

Ca. kl. 14 norsk tid når de siste radiosignalene fra Cassini frem til Jorden og ferden er over!


Cassinis siste stupdykk – en spektakulær slutt for en av de mest vellykkede ferdene som noen gang har blitt gjort i vårt solsystem


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Flere saker om Cassini og Saturn

NASA: Cassini Spacecraft Makes Its Final Approach to Saturn

NASAs hovedside om Cassini-prosjektet


Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no