Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Naboplanet og stjernereiser


Den fantastiske oppdagelsen av en jordlignende planet i bane rundt vårt nærmeste nabostjernesystem, gjør reiser til andre solsystem mer aktuelle enn noen gang tidligere. Høsten 2011 deltok vi på historiens første stjerneskipskonferanse, i Orlando, USA. Rundt tusen personer deltok på konferansen som ble arrangert av DARPA og hvor blant annet NASA, SETI, ICARUS og andre organisasjoner, deltok. I sommer kom vi med den første boken i en trilogi som beskriver hvordan en slik ferd vil finne sted og, hvordan den vil påvirke både deltagerne og de som blir igjen.

 

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av planeten som er funnet rundt Alfa Centauri B. Solen, samt Alfa Centauri A og B, er markert.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada/N. Risinger (skysurvey.org)

De siste 20 årene er mer enn 840 planeter oppdaget rundt andre stjerner. Til å begynne med var de fleste store gasskjemper, gjerne i en trang bane rundt moderstjernen. Metodene som måtte benyttes for å lete gjorde at det hovedsakelig var slike planeter som kunne oppdages. De senere årene er det funnet en rekke mindre og til dels jordlignende steinplaneter. Noen få av disse befinner seg i såkalt beboelig sone (temperatur mellom 0 og 100 grader C) hvor vann kan finnes i flytende form.

I svært lang tid har både forskere og andre drømt om muligheten for å finne planeter rundt de aller nærmeste stjernene utenfor Solsystemet. Alfa Centauri er et trippel-stjernesystem der to stjerner (A og B) er forholdsvis lik Solen, mens den tredje komponenten, Proxima Centauri, befinner seg litt nærmere oss - 4,2 lysår unna. Mer om Alfa Centauri-systemet

I dag er det kunngjort at en steinplanet er funnet i bane rundt Alfa Centauri B. Dette er den suverent nærmeste planeten som noen gang er funnet utenfor Solsystemet. At dette samtidig er en steinplanet, gjør oppdagelsen enda mer fascinerende og oppsiktsvekkende.

Planeten går i bane bare 6 millioner kilometer fra moderstjernen og har en temperatur på omkring 1200 grader - rundt tre ganger temperaturen på vår søsterplanet, Venus. Muligheter for liv er derfor ikke til stede på denne rødglødende - og nesten flytende - planeten. Men statistikken viser at det kan finnes flere planeter i fjernere baner fra stjernen, og dersom man skulle finne planeter i beboelige sone vil disse i tilfelle være virkelig interessante. I så fall kan det være en teoretisk mulighet for at liv kan ha utviklet seg. Selve stjernen er litt mindre enn vår egen Sol, mens den nyoppdagede planeten har litt større masse enn Jorden.

Mer om stjernene i Alfa Centauri-systemet.

De relative størrelsene til (fra venstre) Solen, Alfa Centauri A, Alfa Centauri B og Proxima Centauri.
Illustrasjon: RJ Hall / Wikimedia


Ekstrem nøyaktighet

Oppdagelsen ble gjort ved hjelp av uhyre nøyaktige målinger utført av HARPS-teleskopet i Chile. I mer enn fire år har Alfa Centauri B blitt studert med dette instrumentet og det viser seg at tyngdekreftene fra en planet får stjernen til å vagge på sin ferd gjennom rommet. Planeten fullfører et omløp rundt stjernen på bare 3,2 døgn.

Hastighetsendringene som ble målt i stjernens bevegelse var bare 1,8 km/t, eller hastigheten til en baby som krabber på gulvet.

Pressemelding fra ESO


Reiser til andre solsystem

I lang tid har menneskene drømt om å kunne reise ut av Solsystemet for å besøke fremmede verdener, men avstandene har gjort dette umulig. Mens en bemannet reise til Månen bare tar et par dager, ville en bemannet ferd til Proxima Centauri – med en romferges hastighet på 28 000 km/t - tatt 160 000 år!

Høsten 2011 deltok vi på historiens første stjerneskipskonferanse, som ble arrangert i Orlando, USA.

Eksperter, science fiction-forfattere, filmprodusenter og andre fra en rekke områder, deltok for å diskutere hvordan man kan begynne å planlegge og motivere for ferder ut av Solsystemet. Man så for seg at reisen kan finne sted om 200 år og planleggingen er nå i gang. På årets stjerneskipskonferanse som fant sted i Texas, deltok også Bill Clinton.

For å lete etter livsformer på exoplaneter, må vi antagelig sende mennesker for å få det endelige svaret. Alle exoplaneter funnet før 17.10.2012, er altfor langt unna til å kunne nås med de stjerneferdene som anses å kunne bli realistiske. Oppdagelsen revolusjonerer derfor motivasjonen for å planlegge slike ferder. Oppdagelsen sannsynliggjør også at ytterligere og enda mer interessante planeter vil bli funnet. De vil gjøre stjernereiser til et mål hele menneskeheten samler seg bak.

Oppdagelsen vil derfor revolusjonere motivasjonen for å planlegge slike ferder. Oppdagelsen sannsynliggjør også at ytterligere, og enda mer interessante planeter vil bli funnet. De vil gjøre stjernereiser til et mål hele menneskeheten samler seg bak.


Den første reisen

Vi har i lang tid interessert oss for reiser til andre solsystem og har skrevet på trilogien Ad Astra om menneskehetens aller første ferd ut til stjernene og som vi antar blir gjennomført om rundt 200 år. Apollomannen, den første boken i trilogien, kom ut i sommer.

Apollomannen

Menneskene kommer til å reise til stjernene. De neste 100 årene vil bli brukt til å planlegge reisen og det neste århundret til å bygge romskipet. Om rundt 200 år vil de aller første menneskene legge ut på den lange reisen mot stjernene. Det har vært mye tale om hvorvidt man sender roboter eller om menneskene selv kommer til å reise. Ifølge Jill Tarter, leder for SETI og som også deltok på konferansen, vil det ikke bli noe av en slik reise dersom ikke menneskene selv er i sentrum.

I boken beskriver vi hvordan en slik ferd vil arte seg, hvor lang tid en slik reise vil ta og hva slags drivstoff som antagelig vil bli benyttet. Boken er basert på den nyeste kunnskapen som foreligger om fremtidens stjernereiser og er en science fiction-roman for unge voksne og voksne.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no