Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


En fascinerende ny verden!


Fredag 6. mars 2015 ankom NASAs romsonde Dawn dvergplaneten Ceres i et forsøk på å løse dens mysterier – ikke minst finne årsaken til de lyse flekkene på dens kraterbelagte overflate. Ceres er den største av asteroidene i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter - 4 ganger større enn staten Texas - og er den eneste av asteroidene i dette beltet som foreløpig har status som dvergplanet.

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 


Første oppdagelse av livets byggesteiner i asteroidebeltet
07.03.17: På dvergplaneten Ceres har forskerne for første gang oppdaget organiske molekyler som er avgjørende for at liv kan oppstå. Oppdagelsen hjelper forskerne å forstå hvordan organiske molekyler har blitt dannet i Solsystemet og hvordan disse har blitt distribuert mellom ulike objekter. Les mer.

Bevegelser i mystisk flekk kan avsløre enorme vannmengder under overflaten på Ceres!
25.03.16: Nye og svært nøyaktige observasjoner gjort med HARPS-teleskopet i Chile viser at det er bevegelser og endringer i den lyseste flekken på Ceres som følge av dvergplanetens rotasjon. Årsaken er trolig stoffer som fordamper fra bakken og forårsaker en sky over selve flekken. Observasjoner gjort med Dawn-sonden som går i bane rundt Ceres tyder på at dvergplaneten har enorme vannmengder under overflaten og fortsatt er geologisk aktiv. Forekomster av vann kan ha stor betydning for menneskenes fremtidige aktivitet i Solsystemet. Les mer.

Få spacefølelsen med NASAs siste flyover-film av Ceres!
01.02.16: Hent deg en kaffekopp og nyt filmen som viser denne fantastiske og majestetiske verdenen i asteroidebeltet og som er filmet 1450 kilometer over dvergplanetens overflate! Les mer.

Flere eksepsjonelt flotte nærbilder fra Ceres’ overflate!
17.01.16: Forskerne overveldes etterhvert som skarpe bilder og utsøkte detaljer av Ceres’ overflate strømmer tilbake til Jorden. Over alt man ser, åpenbarer det seg fascinerende landskap som vitner om unike karaktertrekk på denne helt utrolige verdenen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Les mer.

Fascinerende oppdagelser på vår nærmeste dvergplanet!
08.01.16: Uregelmessige kraterformer, pyramideformede fjell, diffus dis på bunnen av Occator-krateret og funn av ammoniakk-rik leire kaster nytt lys over vår nærmeste dvergplanet. Og endelig ser det ut til at forklaringen på Ceres’ mystiske hvite flekker er funnet … Les mer.

Bli med på sightseeing og opplev Ceres’ mystiske og komplekse verden! (Bruk gjerne 3D-briller!)
21.08.15: Filmen tar oss med på en liten rundtur på overflaten til vår aller nærmeste dvergplanet, nemlig Ceres i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Ceres er den første asteroiden som ble oppdaget og er det eneste objektet innenfor Neptuns bane som har fått status som dvergplanet. Den er også den eneste av asteroidene i Asteroidebeltet som har formet seg til et rundt objekt som følge av sin egen tyngdekraft – noe som er et av kriteriene for å bli kategorisert som en dvergplanet.Les mer.

Vi nærmer oss svaret på Ceres` mystiske flekker!
Ceres’ lyse flekker er fortsatt et mysterium, men forskerne i Dawn-prosjektet mener det skyldes et høyreflekterende overflatemateriale, muligens is. Flere detaljer om dvergplanetens overflate blir nå mer og mer synlig etter hvert som sonden beveger seg nærmere! Les mer.

23.04.15: Dawn rykker nærmere Ceres og dens mystiske, lyse flekker!
I begynnelsen av mars gikk romsonden Dawn inn i bane rundt Ceres for å undersøke dvergplanetens overflate og forhistorie. Et av de aller meste spennende trekkene på Ceres var to uvanlig lyse flekker som ble spesielt tydelige etter hvert som Dawn nærmet seg. Sonden befant seg den første tiden bak Ceres, men har nå begynt å studere dagsiden. Og flekkene? De er der fortsatt ... Les mer.

Romsonden Dawn og utforskningen av dvergplaneten Ceres
Fredag 6. mars ankom NASAs romsonde Dawn dvergplaneten Ceres i et forsøk på å løse dens mysterier – ikke minst finne årsaken til de lyse flekkene på dens kraterbelagte overflate. Les mer.

Her finner du de ferskeste bildene som er tatt av Ceres med romsonden Dawn.
Les mer.

Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nettsiden til Dawn-prosjektet


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no