Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder

Vann oppdaget på Ceres!


Ved hjelp av det europeiske romteleskopet Herschel, har forskerne oppdaget vanndamp på den største asteroiden i asteroidebeltet. Dette er det første sikre funn av vanndamp på en asteroide i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og beviser at det finnes vann i overflaten, og at Ceres har spor av atmosfære.

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dvergplaneten Ceres i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter har utblåsninger av vanndamp.
Illustrasjon: ESA/ATG medialab

Asteroiden ble oppdaget i 1801, og astronomene trodde først at objektet var en planet som gikk i bane mellom Mars og Jupiter. Senere ble mange flere objekter med lignende bane oppdaget og utgjorde dermed oppdagelsen av vårt Solsystems største asteroidebelte. Med en diameter på hele 950 kilometer, har Ceres det siste århundret vært klassifisert som Solsystemets største asteroide, men i 2006 bestemte Den internasjonale astronomiske union å endre objektets status fra asteroide til dvergplanet.

NASAs sonde, Dawn, som i et år har gått i bane rundt asteroiden Vesta, er nå på vei mot Ceres og forventes å ankomme dvergplaneten våren 2015 hvor forskerne vil bruke dens høyoppløselige bilder til å kartlegge geologien og overflatens kjemiske sammensetning. Dermed vil det kunne avdekkes hva som forårsaker utblåsningene.

Romsonden Dawn. Mer om prosjektet
Illustrasjon: NASA/ Wikipedia

Forskerne antar at dvergplaneten består av en steinkjerne omgitt av en tykk mantel av is, og dersom isen smeltet, ville dette utgjøre mer vann enn alt ferskvann som finnes på Jorden.

Materiale som Ceres ble dannet av, stammer sannsynligvis fra de første millioner år av dannelsen av vårt Solsystem og ble til før planetene oppsto.

Man har lenge hatt mistanke om at det kunne finnes is på Ceres, og Herschel's fjerninfarøde kamera klarte til slutt å se klare tegn på vanndamp. Men Herschel så ikke vanndampen hver gang asteroiden ble undersøkt. Teleskopet registrerte vanndamp fire ganger, men ved et tilfelle var det ingen tegn til damp. Forskerne antar at vanndamp blåses ut når Ceres er nærmest Solen i sin bane, og at en del av dens isete overflate da blir varm nok til å forårsake utblåsninger av vanndamp.

Ceres har en tynn skorpe av støv og stein, en tykkere mantel av is og innerst en stor steinkjerne.
Illustrasjon: NASA, ESA, J. Parker (Southwest Research Institute), P. Thomas (Cornell University), and L. McFadden (University of Maryland, College Park)

Dette forklarer også hvorfor det ikke er funnet meteoritter fra Ceres på Jorden, mens det er funnet mange meteoritter fra både asteroiden Vesta og fra Månen og Mars. Når asteroider treffer Ceres, blir antagelig bare isklumper slynget ut i rommet. Om de ikke fordamper på vei mot Jorden, vil de fordampe på vei gjennom atmosfæren. Mer om meteoritter.

Dersom Ceres hadde vært større og hatt sterkere tyngdekraft, ville objektet hatt en betydelig atmosfære og vært en kald, men jordlignende planet.

Dette er det beste bildet vi har av Ceres før romsonden Dawn kommer frem våren 2015.
Illustrasjon: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)


Mer informasjon

Pressemelding fra ESA


Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 2 i Ad Astra-trilogien kommer ut 30. januar. Boken kan allerede nå forhåndsbestilles.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no