Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Minimåne oppdaget rundt 67P/Churyumov-Gerasimenko


22.08.19: Fem år etter at ESAs romsonde Rosetta ankom kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko gjøres det fortsatt oppdagelser – det største objektet siden sonden landet i 2014 er oppdaget først nå!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Animert bildesekvens av ESAs romsonde Rosetta ved Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko 21. oktober 2015.
Foto/animasjon: ESA/Rosetta/MPS/OSIRIS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA/J. Roger (CC BY-SA 4.0)


På bilder tatt et par måneder etter at kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko passerte nærmest Solen i sin bane og romsonden Rosetta befant seg mer enn 400 kilometer fra kometkjernen, er det oppdaget at kometen hadde en følgesvenn. Den ca. 4 meter store biten ble oppdaget av den spanske astrofotografen Jacint Roger som studerte Rosetta-arkivet, behandlet noe av dataene og postet de endelige bildene på Twitter som en animert GIF. Forskere ved ESA og OSIRIS’ instrument-team ser nå nærmere på biten som man har gitt kallenavnet ‘Churyumoon’.

Rosetta treffer overflaten av komet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Illustrasjon: ESA/ATG medialab


Datamodeller basert på Rosettabildene tyder på at objektet de første 12 timene etter utbruddet gikk i bane rundt kometen i en avstand av mellom 2,4 og 3,9 kilometer fra kometkjernen. Etter dette krysset den en del av kometens koma (som lyser kraftig på bildet) og som gjorde det vanskelig å følge dens bane nøyaktig. Likevel bekrefter senere observasjoner fra motsatt siden av komaen et objekt som stemmer med banen til objektet, og som dermed gir en indikasjon på dets bevegelser rundt kometen frem til 23. oktober 2015.

Forskere har studert og fulgt mindre objekter rundt kometen siden Rosettas ankomst i 2014, men biten som nå er oppdaget er trolig den største som er oppdaget og vil bli gjenstand for videre undersøkelser.

Kjernen til komet 67P/Churyumov-Gerasimenko fotografert 3. august fra 285 kilometers avstand. Detaljer med størrelse ned til 5,3 meter kan skimtes.
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team 

Philae har våknet! Dette skjedde 13. juni i 2015 etter at forskerne ikke hadde hatt kontakt med landingssonden på syv måneder.
Illustrasjon: ESA


En ny undersøkelse kan tyde på at kometsvermen Beta-Tauridene kan vise seg å kamuflere/inneholde/skjule 30–90 meter store klumper som kan være farlige for oss på Jorden. Jorden passerer inn i støvbeltet til denne svermen hvert år i slutten av juni. De kanadiske astronomene David Clark, Paul Wiegert og Peter Brown ved Western University i Ontaria, Canada spekulerer på hvorvidt det kan være en sammenheng mellom Beta-Tauridesvermen og Tunguskahendelsen i 1908 da et objekt blåste ned over 2200 km2 med skog i Sibir.

Nedblåst skog i Tunguska etter hendelsen i 1908. Bildet ble tatt i 1929.
Foto: Evgeny Krinov



MER INFORMASJON

Hovedside om Rosetta-prosjektet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no