Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Richard Branson jubler etter Virgin Orbits første kommersielle ferd!


05.07.21: Virgin Orbits Cosmic Girl (et modifisert Boeing 747-fly) med raketten LauncherOne tok av fra Mojave Air and Space Port i California på morgenen onsdag i forrige uke og er selskapets andre vellykkede ferd hittil i år. Nyttelasten Tubular Bells 1 besto av syv mindre satellitter fra USA, Polen og Nederland hvorav fire var utviklet gjennom et prosjekt under det amerikanske forsvarsdepartementet. Selskapet leverer små satellitter ut i bane og skiller seg fra konkurrentene ved at de kan gjøre jobben fra hvor som helst i verden uten oppskytningsrampe, alt som trengs er en stor nok rullebane!

av Anne Mette Sannes

 

Cosmic Girl slipper raketten LauncherOne under den første vellykkede ferden 17. januar i år
Foto: Virgin Orbit


Virgins Orbits første forsøk ble gjort 25. mai i fjor og var ikke vellykket – raketten stanset kort etter at den var blitt sluppet fra flyet som følge av en feil ved førstetrinnsmotoren og som medførte at motoren ikke lenger fikk oksygen. Feilen ble rettet i etterkant.Mislykket forsøk 25. mai i fjor
Film: KTET News


Men på neste forsøk 17. januar i år klaffet det, og selskapet leverte sin aller første nyttelast ut i bane. Lasten besto av 10 CubeSats-satellitter som var en del av NASAs Educational Program. Raketten ble sluppet i en høyde av ca. 10 700 meter.

Oppskytningen sist onsdag var den første kommersielle ferden og første levering for det amerikanske forsvarsdepartementets Space Test Program (og dermed ukjent nyttelast). Nyttelasten inneholdt også to satellitter for det polske selskapet SatRevolution og en satellitt for Royal Netherlands Air Force. Dette var også selskapets første offentlige livestream.

Og ingen var mer lykkelig enn grunnleggeren Richard Branson (71) da LauncherOne utførte den prikkfrie ferden! Se intervjuet av Branson som ble gjort om bord på Cosmic Girl i det samme sjefsingeniør Kevin Sagis og CEO Dan Hart kunngjorde at alle 7 satellittene var blitt plassert i bane slik de skulle: Se Branson knele på flygulvet av pur glede 1.53 inn i intervjuet!Sir Richard Branson intervjues om den vellykkede ferden Tubular Bells. Knelingen skjer ved 1.53!
Film: Virgin Orbit


Flere selskap jobber nå med dette satellittsegmentet som består av levering av satellitter opp til 2000 kg, såkalt «small lift launch». Nyttelasten kan dermed være på størrelse med alt fra en brødrister til et kjøleskap. Virgin Orbit kan løfte rundt 300 kg ut i bane, veldig likt blant annet konkurrenten Rocket Lab som også holder til i California, men som alle andre foretar oppskytninger på tradisjonelt vis fra en oppskytningsrampe på bakken. Rocket Lab skyter opp sine satellitter fra Wallops Island i Virgina, USA og på halvøya Mahia på New Zealand.

Raketten LauncherOne er faktisk ganske stor, men ser overraskende liten ut der den henger under vingen på det enorme 747-flyet. Raketten veier 30 tonn og har en lengde på 21,3 meter. Første trinn har en diameter på 1,6 meter og 2. trinn 1,3 meter. Raketten er utstyrt med aerodynamiske overflater slik at den er i stand til å gjøre en manøver i atmosfæren helt i starten av sin ferd etter at den har blitt sluppet fra flyet og startet motorene. Etter 180 sek. separares 1. trinn fra rakettens 2. trinn.

Både første og annet trinn benytter RP-1 som drivstoff og flytende oksygen som oksydasjonsmiddel. Hvert trinn har hver sin vakuum-motor – 1. trinn har Newton 3 som har en løfteevene på 33 tonn, mens motoren på annet trinn, Newton 4, har en løfteevne på 2,7 tonn, kan være operativ i 360 sek. og starte flere ganger. De to motorene kjørte i hhv. 3 og 6 minutter under ferden onsdag.

Ingen trinn er gjenbrukbare, med mindre man regner 747-flyet som et trinn. Første trinn faller ned i Stillehavet etter at jobben er gjort, 2. trinn er heller ikke gjenbrukbart, og de to beskyttelsesdekslene som omslutter nyttelasten blir ikke forsøkt plukket opp.

Raketten er plassert mellom flykroppen og den innerste av de to motorene på flyet
Foto: Virgin Orbit (Instagram)


Flyrute

Flyet Cosmic Girl tok av fra Mojave Airforce Base kl. 06.58 på morgenen (lokal tid) og satte kursen vestover mot Stillehavet. Under en time senere og litt syd for Channel-øyene ble den 70-meter lange LauncherOne-raketten sluppet fra flyets venstre vinge før den startet og satte kursen mot grensen som anses som starten på verdensrommet. Poenget for Cosmic Girl er å få raketten over det meste av atmosfæren, få litt fart, slippe raketten for så å la den gjøre resten.

Minutter senere separerte rakettens 2. trinn fra 1. trinn og utførte en såkalt «BBX roll» hvor den rullet rundt for at alle sidene skulle bli eksponert for sollys og dermed varmet opp mens den bragte satellittene mot avtalt bane.Et kamera festet til raketten viser at raketten slippes fra flyet, første trinn som separeres fra 2. trinn og beskyttelsesdekselet som slippes fra 2. trinn.
Film: VideoFromSpace

Mojave Air and Space Port i 2009. Basen befinner seg ca. halvannen time fra LA.
Foto: Wikipedia/Ikluft

Området omfatter betydelige deler av Syd-California og deler av Utah, Nevada og Arizona og er oppkalt etter den indianske mojavestammen
Foto: Wikipedia

Mojaveørkenen er et ørkenområde i sydvestlige USA og som dekker over 35 000 km2. Størstedelen av ørkenen ligger 900 meter over havet. Majoaveørkenen har vært svært tynt befolket, men i moderne tid har deler av ørkenen blitt urbanisert. Største by er Las Vegas med rindt 2 millioner mennesker.
Foto: Wikipedia/Cephas


Virgin Orbit og Virgin Galactic – begge del av Virgin-gruppen

Mens Virgin Galactic spesialiserer seg på turistferder, har Virgin Orbit fokus på å bringe mindre nyttelast ut i bane. Virgin Galactics suborbitale romfartsturisme med Spaceflight 2 går opp til rundt 85–90 kilometer og har ikke den farten som trengs for å gå inn i bane. Poenget er å få en fantastisk opplevelse og å se vår klode fra et helt annet perspektiv.

Virgin Galactics SpaceShipTwo løftes av tvillingmoderskipet White Knight Two (utviklet av selskapet Scales Composites) før det slippes for å fly til den øvre delen av atmosfæren og deretter gli tilbake til Jorden hvor det utfører en standard landing på rullebane.
Foto: WikipediaHistorien bak Virgin Galactic og Virgin Orbit
Film: Skyships Eng


Hvorfor slippe en rakett fra et fly?

Ved å slippe raketten fra et fly i stedet for å foreta en tradisjonell oppskyting fra bakken, får man en stor fordel: «flying TO the customer!» Kunden som ønsker å få sendt opp en eller flere satellitter kan gjøre dette fra sitt eget land – Virgin Orbit flyr direkte til der kunden befinner seg – et konsept som pr. i dag ikke tilbys av noe annet selskap.

Virgin Orbit kan dermed foreta satellittoppskytinger fra hvor som helst på Jorden så lenge det finnes en stor nok rullebane – det er ingen behov for en oppskytningsplatform for vertikale oppskytninger. I tillegg er det langt rimeligere å frakte raketten opp med et fly enn å skyte opp raketter. Riktignok koster en oppskytning med Virgin Orbit 12 millioner dollar mens konkurrenten Rocket Lab tar 8 millioner dollar, men den unike fordelen Virgin Orbit har ved å kunne fly til der kunden befinner seg og skyte opp derfra, betyr mye raskere oppskytning.

Ifølge CEO Dan Hart i Virgin Orbit vil selskapet foreta minst én ferd senere i år, men det vil bli langt mer travelt i 2022 siden flere kontrakter ble undertegnet etter den vellykkede januarferden.

Også romfartsselskapet SpaceX skjøt opp satellitter denne dagen – 88 Starlinksatellitter ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida kl. 3.31 på ettermiddagen (lokal tid). Dette var SpaceX’s 20. oppskytning dette året og 127. oppskytning hittil. 2021 vil med all sannsynlighet slå fjorårets antall som var 26. Men oppskytningen skjedde dagen etter planlagt oppskytning, og årsaken var et privat helikopter som hadde beveget seg innenfor den såkalte «keep out-sonen» 11 minutter før oppskytningen skulle skjedd, noe som frustrerte Elon Musk som skrev dette på Twitter:


Hør Richard Branson snakke om hva som har inspirert ham:Richard Branson om barndommen, hvordan lykkes, motivasjon, store øyeblikk og menneskenes vei videre
Film: Virgin Orbit


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

TheVerge: Virgin Orbit successfully launched its first commercial mission

Space.com: Virgin Orbit launches 7 satellites on third-ever space mission

BusinessInsider: SpaceX had to reschedule its rocket launch because a helicopter entered the 'keep out zone' with seconds to go — and Elon Musk isn't happy about it

Astroevents.no: Andre saker om romvirksomhet.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no