Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Klart for Crew-2!


21.04.21: Værforholdene i Florida og Falcon 9’s oppstigningsrute over Atlanterhavet hindret den planlagte oppskytningen i morgen og er nå utsatt til fredag kl. 11.49 norsk tid. De fire astronautene skal etter planen ankomme Den internasjonale romstasjonen (ISS) 23 timer senere.

Se oppskytningen LIVE på SpaceX eller på NASA Live

av Anne Mette Sannes

 

Mannskapet på SpaceX Crew-2 mission består av (fra venstre: NASA-astronaut og pilot Megan McArthur, astronaut og ferdsspesialist Thomas Pesquet (ESA), astronaut og ferdsspesialist Akihiko Hoshide (JAXA) og NASA-astronaut og kommandør Shane Kimbrough.
Foto: NASA/Cindy Bush


De fire Crew-2-astronautene skal skytes opp fra oppskytningsrampe 39A på Kennedy Space Center i Florida kl. 11.49 (norsk tid) og skal etter planen ankomme ISS 23 timer senere, kl. 11.00 lørdag 23. april (norsk tid).


Bakgrunn

I 2011 inngikk NASA kontrakter både med SpaceX og Boeing om å utvikle bemannede fartøy til å frakte astronauter til og fra ISS som en del av NASAs Commercial Crew Program.

Mens Demo-1 var en ubemannet testferd for Crew Dragon som gjennomførte en vellykket docking med ISS 3. mars 2019, var Demo-2 den første bemannede ferden. De to NASA-astronautene Doug Hurley og Bob Bhenken ble skutt opp og satte kursen mot ISS 30. mai i fjor hvor de oppholdt seg i 9 uker før de ble fraktet trygt tilbake til Jorden og landet i Atlanterhavet 2. august i fjor. President Donald Trump og visepresident Mike Pence var til stede under oppskytningen og fikk bivåne at SpaxeX’ Falcon 9-rakett løftet de to ut i bane – første astronauter skutt opp fra amerikansk jord på nesten 10 år og ikke minst starten på en ny æra med kommersielle aktører med på laget – en dag som definitivt vil bli stående i historiebøkene!  

15. november i fjor ble Crew-1 bestående av NASA-astronautene Michael Hopkins, Shannon Walker og Victor Glover samt japanske Soichi Noguchi (JAXA) skutt opp og sendt mot ISS.

Vellykket landing av Crew Dragon som Doug Hurley og Bob Behnken ga navnet «Endavour» etter romfergen med samme navn og som de begge har fløyet.
Foto: NASA/Bill IngallsSe både avgang fra romstasjonen og landingen i Mexicogulfen med Demo-1-ferden her. Kortversjon (11 min)
Film: CNN/NASA TV


En av de fire i fredagens oppskytning er NASA-astronaut Megan McArthur som skal benytte samme sete ombord i SpaceX Crew Dragon Endeavor som ektemannen Bob Behnken som reiste med Demo-2-ferden (nevnt over). Se intervju med Megan McArthur i forkant av ektemannens Bob Behnkens ferd bl.a. om hvordan det oppleves å være gift med en som har eksakt samme jobb i samme selskap (NASA) og det faktum at begge skal gjøre samme ferd med noen måneders mellomrom!

NASA-astronautene Doug Hurley (venstre) og Bob Behnken kom rullende opp til Falcon 9-raketten med stil i en blankpolert Tesla Model X.
Foto: Kim Shiflett/NASAIntervju med Megan McArthur 
Film: University of California Television (UCTV)


De fire skal fredag skytes opp med en Falcon 9-rakett – den samme raketten som ble benyttet under Crew-1-ferden – og den samme kapselen som ble benyttet av Demo-2-ferden.


Hva skjer dersom noe går galt?

Skulle noe gå galt før, under eller etter oppskytningen, vil kapselens abort system kunne sende de fire astronautene bort fra raketten. Abortsystemet kan iverksettes enten av astronautene selv, av ferdskontrollsenteret på bakken eller kapselen kan selv automatisk skyte kapselen bort fra raketten. Ved en eventuell utskytning, vil 8 av Crew Dragons Super Draco-motorer starte og løfte kapselen bort fra Falcon9-raketten.

Og ting har gått galt før: i 2016 eksploderte en Falcon 9-rakett under fylling av drivstoff under en motortest. Men det er selvsagt derfor man utfører tester. Men dersom redningssystemet iverksettes på en av de tre nevnte måtene er det uansett en relativt ubehagelig opplevelse for de fire astronautene – en ekstrem manøver – siden kapselen vil gå fra stillstand til 560 km/t i løpet av sekunder og føle en kraft på 4G – mao 4 ganger sterkere enn vanlig tyngdekraft. Kapselen vil stige 2,5 kilometer før den daler ned med fallskjermer og lander i Atlanterhavet.

Skulle det derimot skje at oppskytningen avbrytes etter at man har fylt tankene med drivstoff vil astronautene kunne benytte en zipliner for å komme seg raskt ned til bakken.

Falcon 9 og Crew Dragon på oppskytningsrampen for planlagt oppskytning fredag 23. april.
Foto: SpaceX


Se intervju med de fire Crew-2- astronautene:Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASAs SpaceX Crew-2 Mission

SpaceX Crew-2 mission cleared for launch as eyes turn to the weather

astroevents.no: Ny milepæl for SpaceX

astroevents.no: Alt gikk etter planen under sikkerhetstest av Crew Dragon!

astroevents.no: En ny æra for romfarten med Crew Dragons testferd onsdag!

astroevents.no: SpaceX’s Crew-1 docket med ISS

astroevents.no: Starliner landet trygt i New Mexico

astroevents.no: Flere saker om romvirksomhet

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte. Les mer om formørkelsen.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no