10.03.2019: Elon Musks romfartsselskap SpaceX utførte nylig en vellykket docking med den internasjonale romstasjonen (ISS) og gjennomførte deretter en vellykket retur til Jorden. Planen er å sende en bemannet ferd til ISS allerede i juli.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Crew Dragon styrte seg selv inn mot ISS og koblet seg til.
Foto: NASA
Det ubemannede fartøyet Crew Dragon ble skutt opp fra Complex 39A på Kennedy Space Center i Florida 2. mars og dokket med ISS rundt kl. 11 norsk tid dagen etter.
Romstasjonen befant seg over havet nord for New Zealand da kapselens såkalte "soft capture"-kontakt med romstasjonen skjedde kl. 11.51. Ti minutter senere ble sammenkoblingen bekreftet å være sikker og avsluttet. Dragon-kapselen nærmet seg ISS forfra og benyttet fartøyets datamaskin og sensorer til å styre seg selv inntil romstasjonen.
Crew Dragon kobles til ISS, og mannskapet går inn i kapselen.
Film: BBC/NASA
For å sjekke at alt gikk etter planen fulgte astronauter om bord på romstasjonen seansen på nært hold med HD-kamera. Dragon nærmet seg sakte og gjennomgikk en rekke planlagte sjekkpunkter. To astronauter, amerikanske Anne Anne McClain og kanadiske David Saint-Jacques hadde fullt utsyn fra romstasjonens panoramavindu og hadde det nødvendige utstyret til å kommandere kapselen til både å holde, trekke tilbake og også til å avbryte dockingen, og etter en del testing ble det gitt "go" for å bevege seg helt inn til romstasjonen. Koblingen ble gjort til en ny type adapter på romstasjonens Harmony-modul.
Fraktfartøyene (Dragon) som SpaceX tidligere har sendt en rekke av til romstasjonen har blitt koblet til på en enklere måte ved at romstasjonens robotarm har tatt tak i fartøyet. I motsetning til Crew Dragon er disse fraktfartøyene ikke så avanserte at de kan docke seg selv.
Hendelsen er den siste i en serie av tester SpaceX må utføre for å få NASAs godkjennelse til å frakte astronauter til ISS. Dersom alt går etter planen, kan en bemannet ferd skje allerede i juli.
Oppskytningen og dockingen.
Film: BBC/NASA
Astronautene McClain, Saint-Jacques samt kommandør Oleg Kononenko klarte å bevege seg om bord i kapselen et par timer etter at lufttrykket i kapselen og romstasjonen var blitt utlignet. Fra bakken fulgte Bob Behnken og Doug Hurley med – det er disse to som har blitt plukket ut til den første bemannede ferden så snart den er sertifisert.
Fredag ble Dragon koblet ifra ISS og startet ferden tilbake til Jorden, en reise som SpaceX-sjefen Elon Musk fryktet aller mest på grunn av den ekstreme hastigheten gjennom atmosfæren. Kapselens varmeskjold har nemlig en uregelmessig form som ved supersoniske hastigheter kan føre til temperaturvariasjoner tvers over nede del av kapselen. Landingen gikk imidlertid problemfritt, og fartøyet brukte fallskjermer til å lande kontrollert i havet utenfor Florida tidlig om morgenen 8. mars.
Kapselen landet i sjøen 350 km utenfor kysten av Florida kl. 08.32 norsk tid fredag 8. mars.
Foto: NASA Television
Tidligere har NASA hatt kontroll når det gjelder alle detaljer i forbindelse med utforming av romfartøy, og både eid og operert utstyret, men dette har nå endret seg totalt. I dag setter NASA generelle krav, og industrien gis stort albuerom på hvordan kravene skal møtes.
Ifølge NASA-sjef Jim Bridenstine var hendelsen innledningen av en ny æra hvor NASA ser frem til å være kunde og dermed redusere kostnadene og fokusere på de overordnede linjene i romvirksomheten.
Mer om Crew Dragon, oppskytningen og sammenkoblingen.
Film: SpaceX/NASA
I tillegg samarbeider også NASA med Boeing om å sende bemannede ferder til ISS. Boeing har utviklet en kapsel – Starliner som også skal utføre en testferd i løpet av de neste par månedene.
Hva kan du se i kveld?
Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer