Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Brudd i et av hjulene på Marsroveren Curiosity


23.03.17: Curiosity har virkelig levd opp til forventningene, men også på Den røde planet har hjul begrenset levetid ...

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

To mindre brudd er lokalisert på to av de opphøyde ribbene på venstre midthjul av NASAs Marsrover Curiosity. Bildet er tatt av Mars Hand Lens Imager kamera (MAHLI) som befinner seg på roverens arm.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


En rutinesjekk av aluminiumshjulene til NASAs marsrover Curiosity den 19. mars avdekket to mindre brudd i roverens venstre midthjul og beviser at bruddene skjedde etter forrige sjekk 27. januar. Ifølge prosjektleder Jim Erickson ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California har alle seks hjulene mer enn nok levetid igjen til å frakte kjøretøyet til alle planlagte destinasjoner, og selv om skaden ikke er uventet, er det likevel det første tegnet på at det venstre midthjulet nærmer seg forventet levetid for et slikt hjul.

Denne «selfien» av NASAs Curiosity-rover viser kjøretøyet på «Mojave» –stedet hvor den boret for å ta prøver av Mount Sharp for andre gang. 
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona


Etter at overvåkningen av hjulskader på Curiosity, i tillegg til et testprogram for levetiden for denne type hjul på Jorden ble igangsatt i 2013, så det ut til at bulker og hull i hjulene oppsto raskere enn forventet. Testene viste at punktet hvor skaden hadde oppstått hadde nådd 60 prosent av forventet levetid. Curiosity hadde har allerede kjørt godt over denne andelen av den totale avstanden som trengs for å nå nøkkelområdene for vitenskapelige undersøkelser på Mount Sharp.

Dette bildet tatt av Curiosity 13. januar i år gir virkelig en følelse av at man ER PÅ MARS!!! Vi kan lett se for oss at vi går rundt i sanddynene der og leter etter meteoritter! Eller er det fordi man føler seg hjemme når man ser dette bildet? Uansett, Mars er den planeten i Solsystemet hvor vi mennesker kommer til å bo lengst! (I bakgrunnen Mount Sharp som Curiosity skal undersøke og bestige).
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Forsker i Curiosity-projektet Ashwin Vasavada, også ved JPL, sier også at dette er forventet, men at det ikke endrer de nåværende planene eller minsker sjansene for å studere viktige overganger i mineralogien høyere opp på Mount Sharp. I øyeblikket undersøker Curiosity sanddyner et stykke opp i et geologisk lag som kalles Murray-formasjonen. Planlagte stopp fremover inkluderer den hematittholdige "Vera Rubin Ridge," en leirholdig del av denne fjellryggen samt et sulfatholdig område under leiren.  

Tynne lag i Murray-strukturen i nedre del av Mount Sharp.
Foto: NASA / Jet Propulsion Laboratory - Caltech


Roveren klatrer nå suksessivt høyere og undersøker yngre lagdeler av den lavere delen av Mount Sharp for å undersøke hvordan klimaet i området endret seg for milliarder av år siden. Tegn på miljøforhold er nedtegnet i fjell-lagene. I løpet av sine første år på Den røde planet har oppdraget lyktes med sitt hovedmål – å finne ut at området engang var gunstig for mikrobielt liv, dersom Mars noen gang har huset liv. Forholdene i gamle og langtlevende ferskvannsmiljø inneholdt alle viktige kjemiske forbindelser nødvendig for liv slik vi kjenner det, samt en kjemisk energikilde som benyttes av flere mikroorganismer på Jorden.

Inntil 20. mars har Curiosity kjørt 16 kilometer siden den landet på Den røde planet i august 2012. For å studere sulfatlaget som befinner seg aller høyest, må den bevege seg ytterligere rundt 6 kilometer. I løpet av de siste fire årene har forskerne som planlegger kjøreruten benyttet forbedrede metoder for å kartlegge potensielt farlig terreng for å redusere faren for skader langs kjøreruten.

Kart over geologenes skattkiste på Mars: Dette kartet viser landingsstedet til NASAs Curiosity-rover og stedene som forskerne ønsker å undersøke.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetsmelding fra NASA

Marsroveren Curiosity har funnet nok en meteoritt! 

Ny Marsrover skytes opp i 2020

Spektakulære bilder av lagdelte fjellformasjoner på Mars!

Spektakulære bilder av Mars!

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no