Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Bli med på sightseeing og opplev Ceres’ mystiske og komplekse verden! (Bruk gjerne 3D-briller!)


20.08.15: Filmen tar oss med på en liten rundtur på overflaten til vår aller nærmeste dvergplanet, nemlig Ceres i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Ceres er den første asteroiden som ble oppdaget og er det eneste objektet innenfor Neptuns bane som har fått status som dvergplanet. Den er også den eneste av asteroidene i Asteroidebeltet som har formet seg til et rundt objekt som følge av sin egen tyngdekraft – noe som er et av kriteriene for å bli kategorisert som en dvergplanet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Nærbilder av de lyse flekkene tatt 6. august og som befinner seg i det 100 kilometer brede og 3 km dype krateret Occator. Bildet er fra animasjonen under, som er laget ved hjelp av data fra Dawn hvor vertikale høyder har blitt overdrevet med en faktor fem. Denne metoden hjelper forskerne til lettere å forstå og se for seg topografien og fremheve trekk som noen ganger er mindre fremtredende.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/LPI


I filmen vises et pyramideformet fjell – et av de høyeste på Ceres og nesten tre ganger høyere enn Galdhøpiggen – som reiser seg 6,5 kilometer opp fra resten av terrenget. Siden det ikke befinner seg i et krater, hvilke krefter kan ha formet dette fjellet som er mørkt på den ene siden og med flere loddrette lyse striper på den andre? Kan disse strukturene fortelle oss noe om hvordan denne verdenen fungerer slik at vi kan avsløre nok et fengslende mysterium om dvergplaneten i tillegg til de mystiske lyse flekkene?

Sightseeingfilmen tar oss blant annet over det 100 kilometer brede krateret Occator som er rundt 3 kilometer dypt, og hvor vi ser de fascinerende lyse områdene som reflekterer mer sollys enn resten av overflaten. Forskerne vet ennå ikke hva disse skyldes, men håper å finne svar på dette etter hvert som Dawn kommer nærmere.

Her ser du filmen! Quicktime-film i HD-format, 137 MB

Her ser du filmen! Quicktime-film i normalformat, 134 MB

Film/animasjon: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/LPI

Kunstnerisk fremstilling av romsonden Dawn på vei fra Vesta til Ceres.
Illustrasjon: NASA/JPL


Dawn nærmer seg stadig og ved hjelp av kamera og annet avansert utstyr vil Ceres avsløre hemmeligheter som har vært godt bevart siden «the «dawn» of the solar system!

Tredje kartleggingskampanje startet 17. august og ferdsteamet har må utstyrt Dawn med nøyaktig kunnskap over dens baneparametre. I tillegg har teamet også fullført overføring av all annen nødvendig informasjon og bekreftet at Dawn er klar for en ny kartlegging av dvergplaneten.

Siden 13. august har romsondens antenner vært rettet mot Jorden og har nå begynt å rotere for å rette kamera og annet utstyr på landskapet under seg samt ta bilder av nordpolen.


Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Mission Status Updates

Ceres Animations: Global View, Occator, Mountain, 3-D View

Hovedside om Dawns utforskning av Ceres


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no