Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Flere eksepsjonelt flotte nærbilder fra Ceres’ overflate!


av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Forskerne overveldes etterhvert som skarpe bilder og utsøkte detaljer av Ceres’ overflate strømmer tilbake til Jorden. Over alt man ser, åpenbarer det seg fascinerende landskap som vitner om unike karaktertrekk på denne helt utrolige verdenen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

 

Forskerne overveldes etterhvert som skarpe bilder og utsøkte detaljer av Ceres’ overflate strømmer tilbake til Jorden. Over alt man ser, åpenbarer det seg fascinerende landskap som vitner om unike karaktertrekk på denne helt utrolige verdenen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


Romsonden Dawn har levert enda flere fantastiske nærbilder fra sin siste banehøyde kjent som kartleggingsbane i lav høyde – Low Altitude Mapping Orbit (LAMO) hvor den ankom medio desember, noe som betyr at sonden fortsatt befinner seg aller nærmest Ceres’ overflate – den laveste høyden under ferden – 385 kilometer over bakken. Bildene som tas fra denne høyden vil ha den beste oppløsningen som overhodet er mulig å sende oss i løpet av ferden, og forskerne kaster seg over de nye dataene etter hvert som de ruller inn.

“Overalt vi ser fra bildene tatt fra de nye lav-høyde-observasjonene, ser vi fascinerende landskapstrekk som forteller om denne helt fantastiske verdenen,” sier Chris Russell, sjefsforsker for Dawn mission ved University of California i Los Angeles.

Forskerne spekulerer på om de lyse trekkene som er synlige på kanten av Kupalo-krateret er salt, og dersom det viser seg å stemme, kan det komme fra en blanding av is og salt som tilsynelatende befinner seg like under den arrete overflaten og at vann-isen har fordampet slik at saltet har blitt liggende igjen slik vi har sett ved Occator-krateret. Et av målene til teamet er å ta stilling til om det lyse materialet i Kupalo-krateret har samme årsak som de lyse flekkene i Occator-krateret.

Bildet viser deler av et annet krater – det 40 kilometer brede Messor-krateret som befinner seg midt på den nordlige halvkulen. Bildet viser et eldre krater hvor en strøm delvis dekker den nordlige delen av kraterbunnen. Strømmen består av materiale som ble kastet ut da et yngre krater ble dannet like nord for kraterkanten.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


Dawn-sonden tok dette bildet av Cerean-krateret 23. desember og viser at krateret har en rekke åsrygger og bratte skråninger. Disse trekkene er trolig resultat av at krateret delvis kollapset under dannelsen. De buede formene ligner de som befinner seg på bunnen av Rheasilvia-krateret – et gigantisk nedslagskrater på asteroiden Vesta som Dawn-sonden gikk i bane rundt fra 2011 til 2012. Det 32 kilometer store krateret befinner seg like vest for et større krater ved navn Dantu midt på Ceres’ nordlige halvkule.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


Kupalo-krateret befinner seg midt på den sydlige halvkule og er et av de yngste kraterne på Ceres. Krateret er rundt 26 kilometers stort og viser mange fascinerende egenskaper på dette høyoppløselige bildet med 35 meter per pixel. Den flate kraterbunnen er trolig dannet av smeltede steinmasser og løsmasser som oppsto under nedslaget.

Ifølge Paul Schenk, medlem av Dawn-teamet ved Lunar and Planetary Institute, Houston, vil dette krateret og dets nydannede avsetninger bli et hovedmål for undersøkelser mens Dawn-sonden fortsetter å utforske Ceres i den avsluttende kartleggingsfasen. I tillegg til framing-kameraet vil Dawn også studere Ceres med to andre instrumenter: et spektrometer for kartlegging i synlig og infrarødt lys (VIR) og gammastråle- og nøytron-detektoren (GRaND).

VIR vil være til hjelp for å identifisere ulike mineraler på overflaten, mens GRaND vil samle data overflatens kjemiske sammensetning. Dataene vil hjelpe forskerne å bedre forstå hvordan Ceres utviklet seg over flere milliarder år.

Den oppsprukkede kraterbunnen til Dantu-krateret tatt av Dawn. Lignende sprekksystemer er også sett i Tycho-krateret (bildet under) – et av de yngste store kraterne på Månen.
Krakkeleringen kan ha skjedd som følge av avkjøling av smeltemasser dannet under nedslaget eller da kraterbunnen ble hevet etter at krateret ble dannet.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


Mangekantede sprekker i et område av de størknede smeltemassene etter nedslaget som dannet Tycho-krateret på Månen.
Foto: NASA/GSFC/Arizona State University


Prosjektet er forventet å vare til mars i år, muligens lenger, avhengig av drivstoffreservene.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASA: New Details on Ceres Seen in Dawn Images

Universetoday.com: Dawn unveils new bright features on Ceres in striking close-ups

Hovedside om Ceres og Dawn

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no