Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Utrolig video av rakettoppskytning sett fra flyvindu!


17.06.21: Flere av passasjerene ombord på Delta Flight 644 på vei fra New York til Mexico, fikk en «bonus» på turen over Floridakysten 18. mai da en Atlas V-rakett fra United Air Alliance (ULA) ble skutt opp fra Cape Canaveral. ULAs president og CEO Tory Bruno kommenterte flypassasjer Andy Lins tweet og video med «cool».

av Anne Mette Sannes

 

Deltas passasjerfly Boeing 737-900ER (det største flyet i Boeing 737-serien) hadde med passasjerer fra New York til Cancun, Mexico.
Foto: Wikipedia


Flyet, et Boeing 737–900, var på over Floridakysten fra Kennedy Int. Airport, NY til Cancun, Mexico da United Launch Alliance (ULA) skjøt opp en Atlas V-rakett fra Complex 41 på Cape Canaveral Space Force Station, til glede for passasjerer på flyets venstre side. Kapteinen annonserte oppskytningen 4 minutter før.

Flaks for passasjerene at oppskytningen hadde blitt utsatt fra dagen før som følge av problemer med systemet for flytende oksygen under tanking (rakettens første trinn tankes med RP-1 og flytende oksygen – mens annet trinn bruker hydrogen og flytende oksygen). Ifølge CEO Tory Bruno i ULA skyldes utsettelsen en sensor i bakkesystemet som viste feil temperatur slik at de ikke fikk bekreftet temperaturen på det flytende oksygenet i løpet av det 40 minutter lange oppskytningsvinduet. Oppkytningen ble dermed utsatt til neste dag.

Andy Lin, en av passasjerene ombord, filmet rakettoppskytningen og la den ut på Twitter:

En Atlas V-rakett med en varslingssatellitt for U.S. Space Force tok av fra Cape Canaveral Space Force Station i Florida 18. mai.
Foto: United Launch Alliance (ULA)


Lasten var en SBIR Geo Flight 5 missile-warning satellitt (den femte med infrarødt system) for US Space Force (en forsvarsgren med ansvar for krigføring i rommet under det amerikanske luftfartsdepartementet) og var ULAs første oppskytning i år. Oppskytningen skjedde kl. 1.37 pm, lokal tid. Satellitten har en kostnad på 1 milliard dollar og er (ved hjelp av de infrarøde sensorene bygget av Northrup Grumman), laget for å lokalisere eksosgass etter missiloppskytninger rundt på kloden og for å gjøre USA og deres allierte styrker mulighet for å forberede angrep.

Ifølge Tom McCormick, programsjef for SBIRS i Lockheed Martin, er trusselen fra denne type teknologi økende, i fjor ble det oppdaget mer enn 1000 slike oppskytninger. Sensorene gir utsyn over halve himmelsfæren og gir operatørene på bakken mulighet til å sette søkelyset på «hotspots» som for eksempel Nord-Korea og Russland.Highlights fra Atlas V- oppskytningen 18. mai
Film: United Launch Alliance(ULA)

Lockheed Martin-ingeniører forbereder satellitten for shipping til Cape Canaveral 
Foto: Lockheed Martin

Kunstnerisk fremstilling av en SPIRS Geo5 satellitt i bane
Foto: Lockheed Martin


Det ligger an til å bli en travel sommer for ULA som også skal skyte opp Boeings Starliner-kapsel til Den internasjonale romstajonen (ISS) – den andre ubemannede testferden. Den første testen skjedde i desember 2019 hvor kapselen ikke nådde frem til romstasjonen som følge av en softwarefeil. Dersom alt går etter planen med den kommende testferden (OFT-2), skal Boeing etter planen foreta den første bemannede ferden senere i år.

Den andre ubemannede testferden med Boeings CST-100 Starliner-kapsel skal etter planen skje i sommer. Starliner vil ha som hovedoppgave å frakte astronauter til og fra Den internasjonale romstasjonen samt til planlagte, private romstasjoner.
Illustrasjon: Boeing


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: Ny ubemannet testflight for Boeings Starliner

astroevents.no: Starliner landet trygt i New Mexico

astroevents.no: Flere artikler om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no