Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Vellykket asteroidekrasj!


29.09.22: Natt til tirsdag, kl. 01.14 norsk tid, dundret det 600 kilo tunge DART-fartøyet inn i asteroiden Dimorphos for å teste om vi med denne metoden er i stand til å beskytte Jorden mot fremtidige asteroidetrusler. Forsøket var verdens første teknologiske demonstrasjon på å forsvare vår planet!

av Anne Mette Sannes

 

Illustrasjonen viser NASAs DART-fartøy kort før det treffer det binære asteroidesystemet Didymos.
Illustrasjon: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

NASA og Johns Hopkins Universitetet har nå foretatt et vellykket krasj inn i asteroiden Dimorphos. Dette skjedde kl. 01.14 natt til tirsdag, og fartøyet hadde da en fart på 22 000 km/t. Det var utvilsomt en stor dag for oss jordboere at vi nå, etter det vellykkede nedslaget, har en langt større mulighet for å beskytte oss!

Dette såkalte DART-prosjektet ble skutt opp med en Falcon 9-rakett fra Space Launch Complex 4 ved Vandenburg Space Force Base i California 23. november i fjor og har dermed brukt 10 måneder på ferden.

De to objektene befinner seg ca. 11 millioner km fra Jorden, Dimorphos er kun 160 meter i diameter og går i bane rundt den 780 meter store asteroiden Didymos.

Den 160-meter store asteroiden Dimorphos består av en mengde steiner som har samlet seg som følge av tyngdekraften. Siden det er mye tomrom mellom steinblokkene har objektet lav tetthet.
Foto: NASA/JHUAPL


NASA-sjef Bill Nelson uttalte at NASA ikke bare studerer kosmos og Jorden, men at selskapet også jobber med å beskytte vår klode og at dette samarbeidsprosjektet gjorde science fiction til virkelighet ved å utføre en mulig måte å beskytte oss på. Ifølge Ralph Semmel ved APL krevde det enorme forberedelser og presisjon for å gjennomføre prosjektet.

«En stor dag for menneskeheten!», uttalte Bobby Braun, sjef for Exploration Sector ved APL.

Bildet viser DART-teamet, Dr. Thomas Zurbuchen og gjester ved Johns Hopkins Universitetet, som jubler etter at de mottar informasjon på at DART har kollidert med asteroiden Dimorphos.
Foto: NASA/David C. Bowman


Se fartøyet fra 5 minutter før til like før den dundret inn i asteroiden (se fra ca. 1.34.30)



5 minutter før DART treffer asteroiden Dimorphos
Film: NASA/JPL


Et team vil nå undersøke Dimorphos med bakketeleskoper for å se om DART har endret asteroidens bane rundt Didymos. Det er forventet at banen forkortes med ca. én prosent eller med ca. 10 minutter.

Det siste bildet av asteroiden Dimorphos tatt med DRACO-kameraet om bord på DART-fartøyet rundt 11 millioner km fra Jorden og 2 sekunder før fartøyet dundret inn i objektet. Bildet viser et 30 meter stort utsnitt av asteroiden.
Foto: NASA / Johns Hopkins APL


Det er John Hopkins Universitet som har ledet prosjektet for NASAs Planetary Defence Coordination Office som en del av NASAs Planetary Missions Program Office. Men det er i stor grad også et samarbeidsprosjekt mer forskere fra hele verden, noe det også vil være dersom vi en dag faktisk må forsvare oss mot en asteroide.

En asteroide med kurs mot Jorden
Foto: ESA


MER INFORMASJON

JHU: NASA's DART spacecraft slams into asteroid in planetary defense test

JPL/NASA: NASA’s Asteroid-Striking DART Mission Team Has JPL Members

astroevents.no: ESA vil bombardere asteroidemåne!

astroevents.no: Les mer om asteroider

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no